Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019001973 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV IMMO 770 met als adres Belgiëlei 114 te 2018 ANTWERPEN |
Ligging van het project: |
Lamorinièrestraat 238-240 te 2018 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 6sectie F nr. 1348A10 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
verbouwen van een cateringbedrijf naar een eengezinswoning |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 03 juli1964: vergunning (18#46671) voor een verbouwing;
- 08 november 1968: vergunning (18#51604) voor een bergplaats, liftschacht.
Laatst vergunde toestand
- herenhuis in eclectische stijl bestaande uit vijf traveeën, een souterrain, twee bouwlagen onder een pseudo mansardedak;
- cateringbedrijf bestaande uit verschillende feestzalen op de verdiepingen.
Bestaande toestand
- de bestaande toestand wijkt af op de plannen van 1964 met betrekking tot de uitwerking van de achtergevel.
Inhoud van de aanvraag
- verbouwen van een cateringbedrijf met feestzalen tot een eengezinswoning;
- inrichten van een dakterras op de tweede verdieping;
- doortrekken van de bestaande lift tot op het dakniveau en voorzien van een nieuw dakvolume ter hoogte van de linker perceelgrens;
- voorzien van een centrale patio op de dakverdieping;
- kaleien en vervangen van het buitenschrijnwerk ter hoogte van de achtergevel;
- de voorgevel blijft ongewijzigd en maakt geen deel uit van de aanvraag.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Onroerend Erfgoed |
14 februari 2019 |
15 maart 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
ondernemen en stadsmarketing/ business en innovatie |
14 februari 2019 |
25 februari 2019 |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
14 februari 2019 |
8 april 2019 |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag voldoet aan de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Het gebruik als eengezinswoning komt overeen met de oorspronkelijk vergunde functie en sluit zo aan bij de cultuurhistorische invulling van het gebouw. Deze woonfunctie is in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften en past in een omgeving die hoofdzakelijk bestaat uit woningen.
Cultuurhistorische aspecten
Het gebouw in de Lamorinièrestraat 238-340, gekend als het Hotel Bandas-Tolkowsky, is beschermd als monument, zoals vastgesteld in het ministerieel besluit van 3 december 2004.
Voor de werken werd advies gevraagd aan het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. Dit advies is voorwaardelijk gunstig en wordt integraal toegevoegd aan deze vergunning.
Met het oog op de bescherming van de waardevolle kenmerken van het gebouw, worden de voorwaarden van het agentschap opgenomen bij deze vergunning.
Uit deze voorwaarden volgt dat het bijkomende verbindingsvolume tussen de achtergevel en de liftkoker zoals voorzien in de vergunning in deze vorm niet kan goedgekeurd worden. De noodzakelijke wijzigingen van de plannen zijn noemenswaardig en kunnen niet als voorwaarde bij de vergunning opgenomen worden. Daarom worden deze werken uitgesloten van deze vergunning.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aangevraagde uitbreiding van het bouwvolume blijft beperkt tot een verbinding tussen de achtergevel van de woning en de vrijstaande liftschacht op de tweede verdieping. Deze uitbreiding veroorzaakt geen significante nadelen voor de aanpalende buren en is ruimtelijk aanvaardbaar. Echter, rekening houdend met het advies van het agentschap Onroerend Erfgoed moet de uitwerking van dit volume ingrijpend aangepast worden om de erfgoedwaarde van het gebouw niet te schaden. Daarom wordt deze uitbreiding uitgesloten van de vergunning.
De overige werken beperken zich binnen het bestaande en vergunde volume waardoor zowel schaal als ruimtegebruik gerespecteerd blijven.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Mits het naleven van de gestelde voorwaarden voldoet de woning aan de actuele eisen wat betreft hinderaspecten, gezondheid en gebruiksgenot. De geplande verbouwingswerken zijn niet storend voor de omgeving en in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeernormen uit de bouwcode artikel 30 (tabel) goedgekeurd door het college op 25 oktober 2014 en herzien op 1 maart 2018 vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag heeft een werkelijke parkeerbehoefte van 1 parkeerplaatsen.
De parkeerbehoefte van een eengezinswoning = 1
|
De plannen voorzien in 2 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 2. Dit aantal is toereikend.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 0. Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0. Dit is het verschil tussen het aantal autostal- en/of autoparkeerplaatsen volgens de werkelijke parkeerbehoefte en het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen van 5 juni 2017. In deze aanvraag is dit dus van toepassing op 0 plaatsen.
|
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de schouwen achteraan de achtergevel vormen een wezenlijk onderdeel van de historische achtergevel en moeten bijgevolg behouden worden;
2. het te kaleiën gedeelte van de achtergevel dient in wit te gebeuren, exacte tint kan in overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed.
3. de kleur van het schrijnwerk in de achtergevel moet aansluiten bij de historische kleurstelling;
4. de functionaliteit van de doorrit naar de achterliggende garage moet gevrijwaard blijven. Een barruimte is mogelijk, maar de nieuwe glazen wand moet volledig opengezet kunnen worden en de vloer moet doorlopen;
5. details van de beglaasde scheidwand tussen historisch gedeelte en achterbouw op de eerste verdieping moeten nog voorgelegd worden aan het agentschap Onroerend Erfgoed;
6. de historische koepelconstructie boven lokaal 2.1 dient bewaard te blijven, ook het gedeelte in lokaal 3.3;
7. de vloeren worden uitgevoerd conform de voorwaarden van het agentschap Onroerend Erfgoed in de afgeleverde toelating hierover;
8. de bestaande historische afwerking in alle lokalen moet onaangeroerd blijven, ook bestaande historische deuren en hun draairichting dienen behouden te blijven.
9. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;
Uitsluitingen
10. geen vergunning wordt verleend voor het nieuwe verbindingsvolume tussen de bestaande liftkoker en de achtergevel. De originele achtergevel dient maximaal behouden te blijven;
11. voor de toelatingsplichtige werken die niet in deze aanvraag beschreven worden, zal bij het
Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed nog een toelating moeten aangevraagd worden. Deze werken worden daarom uitgesloten van de omgevingsvergunning;
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
24 januari 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
14 februari 2019 |
Start openbaar onderzoek |
21 februari 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
22 maart 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
30 mei 2019 |
Verslag GOA |
8 mei 2019 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
21 februari 2019 |
22 maart 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, strikt na te leven.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de schouwen achteraan de achtergevel vormen een wezenlijk onderdeel van de historische achtergevel en moeten bijgevolg behouden worden;
2. het te kaleiën gedeelte van de achtergevel dient in wit te gebeuren, exacte tint kan in overleg met het agentschap Onroerend Erfgoed.
3. de kleur van het schrijnwerk in de achtergevel moet aansluiten bij de historische kleurstelling;
4. de functionaliteit van de doorrit naar de achterliggende garage moet gevrijwaard blijven. Een barruimte is mogelijk, maar de nieuwe glazen wand moet volledig opengezet kunnen worden en de vloer moet doorlopen;
5. details van de beglaasde scheidwand tussen historisch gedeelte en achterbouw op de eerste verdieping moeten nog voorgelegd worden aan het agentschap Onroerend Erfgoed;
6. de historische koepelconstructie boven lokaal 2.1 dient bewaard te blijven, ook het gedeelte in lokaal 3.3;
7. de vloeren worden uitgevoerd conform de voorwaarden van het agentschap Onroerend Erfgoed in de afgeleverde toelating hierover;
8. de bestaande historische afwerking in alle lokalen moet onaangeroerd blijven, ook bestaande historische deuren en hun draairichting dienen behouden te blijven.
9. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;
Uitsluitingen
10. geen vergunning wordt verleend voor het nieuwe verbindingsvolume tussen de bestaande liftkoker en de achtergevel. De originele achtergevel dient maximaal behouden te blijven;
11. voor de toelatingsplichtige werken die niet in deze aanvraag beschreven worden, zal bij het
Vlaams agentschap Onroerend Erfgoed nog een toelating moeten aangevraagd worden. Deze werken worden daarom uitgesloten van de omgevingsvergunning;
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.