Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019026505 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Leo Damen met als adres Jagerande 5 te 2970 Schilde |
Ligging van het project: |
Everaertsstraat 83 te 2060 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 5sectie E nr. 214C18 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
wijzigen van de voorgevel en verlagen van de bovenste vloerplaat |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 12/5/1941: toelating (18#14103) voor binnenveranderingen;
- 25/10/2018: bouwovertreding (11002_2018_7858_VPV) voor gedeeltelijk dichtbouwen koer en vermeerderen woongelegenheden.
Laatst vergunde toestand
- de voorgevel bestaat uit 2 traveeën;
- het pand bestaat uit 3 bouwlagen onder mansardedak;
- op deze 3 bouwlagen bevindt zich telkens een woongelegenheid;
- de maximale bouwdiepte bedraagt op de drie bouwlagen 17 meter;
- op de rechterhelft springt de achtergevel 4 meter in tot op 13 meter;
- achteraan op het perceel is er een L-vormige open ruimte van ongeveer 27 vierkante meter.
Bestaande toestand
- op de gelijkvloerse verdieping is er een garagepoort naast de voordeur geplaatst;
- naast de uitsprong achteraan is er een veranda van 2 op 2 meter toegevoegd op de gelijkvloerse verdieping.
Inhoud van de aanvraag
- het wijzigen van het raam op het gelijkvloers aan de voorgevel;
- het omvormen van de studio’s (van circa 50m²) op het gelijkvloers en de eerste verdieping naar een 1 slaapkamerappartement;
- het omvormen van de studio (van circa 50m²) op de tweede verdieping naar een 4 slaapkamerappartement ( van circa 84m²) door het creëren van een duplex appartement (hiervoor wordt de bovenste vloerplaat verplaatst).
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 1 zone voor wonen - (wo).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend(e) punt(en):
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag omvat geen functiewijziging. De bestaande functie van meergezinswoning blijft behouden en is daarmee in harmonie met de kenmerkende woonfuncties in de Everaertsstraat.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag betreft interne werken en wijzigingen. He bestaande vergunde volume blijft behouden. De niet vergunde veranda achteraan de woning wordt terug afgebroken waardoor de woning wordt teruggebracht naar de laatst vergunde toestand. De aanvraag is ruimtelijk aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen
In de voorgevel wordt het bestaande raam vervangen door een breder en minder hoog raam.
Het pand maakt deel uit van een ensemble van twee huizenrijen met achterliggende bedrijfsgebouwen welke zijn vastgesteld als bouwkundig erfgoed sinds 29/03/2019 met volgende beschrijving: ’De woningen zijn twee per twee, spiegelend gekoppeld en hebben allemaal een klassieke 19de-eeuwse enkelhuisplattegrond, met een enfilade van twee kamers bereikbaar via een flankerende gang, opgevolgd door een achterhuis met keuken en wasplaats, waarnaast een veranda. Kenmerkend zijn de lagere bouwlagen van het achterhuis, waardoor de verdiepingen van voor- en achterhuis telkens met een halve bouwlaag verspringen. In de Biekorfstraat zijn de grootste woningen gelegen, drie bouwlagen onder leien mansardedak en drie traveeën tellend; in de Everaertsstraat zijn de woningen smaller, met maar twee traveeën. De gevels kennen telkens dezelfde indeling en afwerking, met een met lijstgevel met houten kroonlijst en hardstenen plint, waartussen een parement van geglazuurde baksteen. Witte en gele bakstenen parementen worden afgewisseld; gele, groene of grijze banden en rollagen geven de gevels een speels karakter. Enkele woningen kregen een aangepast of geschilderde gevel (Biekorfstraat 94, Everaertstraat 81); het algemene beeld kan echter nog goed geapprecieerd worden. Er wordt eveneens gevarieerd in de vorm van de regelmatig geplaatste muuropeningen: er zijn woningen met segmentbogige, met rondbogige en rechthoekige vensteropeningen, waarbij de laatste onder ijzeren latei met rozetten zijn gevat. Het schrijnwerk van ramen en deuren is grotendeels vervangen; authentiek schrijnwerk is te vinden in de woningen Biekorfstraat 80 en Everaertstraat 95.’
Gelet op deze recente vaststelling en de onaanvaardbare vermindering aan verblijfskwaliteit voor de gelijkvloerse woongelegenheid door het raam te verlagen, zal deze verlaging worden uitgesloten.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Bij het ontwerpen van woningen zijn een evenwichtige ruimteverdeling en optimale afmetingen een must gezien deze een grote impact hebben op het wooncomfort. Om het ruimtecomfort van een woning te bewaken is het dus belangrijk dat het aantal slaapkamers in verhouding staat met het aantal beschikbare vierkante meters leefruimte per bewoner. Dit is niet het geval in het voorliggend project, waardoor de woongelegenheden onvoldoende wooncomfort bieden.
Op een oppervlakte kleiner dan 60 m² wordt onvoldoende woonkwaliteit gerealiseerd voor een eenslaapkamerappartement. Deze oppervlakte (vanaf 35 m²) kan hoogstens een studio herbergen.
Op een oppervlakte kleiner dan 130 m² wordt onvoldoende woonkwaliteit gerealiseerd voor een vierslaapkamerappartement. Deze oppervlakte (vanaf 80 m²) kan hoogstens een tweeslaapkamerappartement herbergen.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Uitsluitingen
1. het verlagen van het raam op het gelijkvloers aan de voorgevel;
2. het omvormen van de studio’s naar een 1 slaapkamerappartement (het verkleinen/supprimeren van de opening tussen de voorste plaats en de daar op volgende plaats);
3. het omvormen van de mansardekamers naar ruimten onderdeel van de woning er onder (uitgezonderd bergplaats).
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
28 februari 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
26 maart 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
25 mei 2019 |
Verslag GOA |
6 mei 2019 |
naam GOA |
Wim Van Roosendael |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, strikt na te leven.
Stedenbouwkundige voorwaarden
Na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Uitsluitingen
1. het verlagen van het raam op het gelijkvloers aan de voorgevel;
2. het omvormen van de studio’s naar een 1 slaapkamerappartement (het verkleinen/supprimeren van de opening tussen de voorste plaats en de daar op volgende plaats);
3. het omvormen van de mansardekamers naar ruimten onderdeel van de woning er onder (uitgezonderd bergplaats).
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.