Terug
Gepubliceerd op 17/12/2019

2019_GR_00779 - Stedelijk Bedrijfsvastgoed. Zorgcampus Sint-Jozef. Galjoenstraat 2 en Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen - Beëindiging erfpachtovereenkomst. Erfpachtovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 16/12/2019 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Peter Wouters, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Gerolf Annemans, raadslid; Karen Maes, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2019_GR_00779 - Stedelijk Bedrijfsvastgoed. Zorgcampus Sint-Jozef. Galjoenstraat 2 en Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen - Beëindiging erfpachtovereenkomst. Erfpachtovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring 2019_GR_00779 - Stedelijk Bedrijfsvastgoed. Zorgcampus Sint-Jozef. Galjoenstraat 2 en Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen - Beëindiging erfpachtovereenkomst. Erfpachtovereenkomst. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41 tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking met betrekking tot onroerende goederen, behoudens de bepaling van artikel 56, § 3, 8°, b)

Argumentatie

Na overleg tussen vertegenwoordigers van de vzw VKSDA, Fondatie Terninck, CKSA  en de bedrijfseenheid Vastgoed wordt voorgesteld de erfpacht voor de huidige site aan de Galjoenstraat 2 vervroegd te beëindigen. De stad Antwerpen zal de vzw VKSDA vergoeden voor de restwaarde van de gebouwen die deze oprichtte op de site Galjoenstraat 2. De stad Antwerpen sluit de nieuwe erfpacht voor de site Leo Baekelandstraat 10 af met Fondatie Terninck en CKSA die zich hoofdelijk en ondeelbaar verbinden tot nakoming van de verbintenissen uit de overeenkomst. 

De stad Antwerpen zal de nieuwe erfpachter een recht van erfpacht verlenen voor de site aan de Leo Baekelandstraat 10. Tot deze nieuwe site in gebruik kan worden genomen kan de nieuwe erfpachter verder gebruik maken van de site aan de Galjoenstraat 2.

Eén en ander gebeurt op basis van volgende voornaamste voorwaarden. Termijn en vergoeding zijn afgestemd op de termijn en de vergoeding van de erfpacht voor de Galjoenstraat 2. De bepaling in verband met de verlenging van de nieuwe erfpacht is er op gericht de duur van deze erfpacht af te stemmen op de afschrijvingsperiode die AGION aanvaardt zodat de stad Antwerpen geen restwaarde moet vergoeden.

 Beëindiging erfpacht site Galjoenstraat 2

  • De overeenkomst wordt notarieel verleden op kosten van beide partijen, bij helften. 
  • Deze vervroegde beëindiging gaat in bij het verlijden van de notariële akte.
  • De vzw VKSDA betaalt de erfpachtvergoeding tot het tijdstip van het verlijden van de notariële akte.
  • De stad Antwerpen vergoedt de vzw VKSDA voor de restwaarde van de gebouwen die zij oprichtte op de grond. Deze vergoeding werd vastgesteld op 12.260.995,00 euro. De vergoeding is betaalbaar bij het verlijden van de akte.

Tijdelijke terbeschikkingstelling site Galjoenstraat 2 

Vanaf het verlijden van de authentieke akte voor de beëindiging van de erfpacht stelt de stad Antwerpen de site gelegen Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen ter beschikking aan de erfpachter (in dit deel van de overeenkomst verder ‘gebruiker’ genoemd) tot hij de site aan de Leo Baekelandstraat 10 kan in gebruik nemen. De terbeschikkingstelling gebeurt op basis van onderstaande krachtlijnen.

  • De gebruiker zal de door hem op te richten gebouwen en toebehoren beheren als een goede huisvader en instaan voor alle inrichtings-, herstel- en aanpassingswerken, ook de eigenaarsherstellingen, niets uitgezonderd.
  • De gebruiker draagt alle taksen, belastingen en andere kosten, van welke aard ook, verbonden aan het gebruik en het genot van het goed en de exploitatie ervan, met inbegrip van de onroerende voorheffing.
  • De gebruiker is geen vergoeding verschuldigd.
  • De gebruiker staat in voor het afsluiten van de nodige verzekeringen.
  • De ter beschikkingstelling loopt af drie maanden na voorlopige oplevering of bij gebrek aan voorlopige oplevering bij ingebruikname van de nieuwe zorgcampus. De  gebruiker zal de stad Antwerpen op de hoogte stellen van deze datum van voorlopige oplevering en ingebruikname.
  • De gebruiker zal bij het einde van de terbeschikkingstelling het goed volledig ontruimen en in goede staat ter vrije beschikking stellen van de stad Antwerpen en de sleutels overhandigen.

Op basis van bovenstaande krachtlijnen wordt een afzonderlijke overeenkomst opgemaakt die wat de stad Antwerpen betreft ter goedkeuring aan het college wordt voorgelegd.

Erfpacht site Leo Baekelandstraat 10

  • Voorwerp
    Voorwerp van de erfpacht is een onroerend goed gelegen Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen op het kadaster onder Antwerpen, 17de  afdeling, sectie F, perceel nummers 599D/deel, 626 Y, 626X, 623V en 614C met een oppervlakte van ongeveer 35.787 m² ingekleurd in oranje aangeduid op het plan als bijlage 3 aan deze overeenkomst.
  • Terbeschikkingstelling ontmoetingsruimte
    De stad Antwerpen stelde een gedeelte van de percelen waarop de toekomstige site zal worden opgericht ter beschikking van een vereniging, met name het in rood omrande gedeelte aangeduid op het plan dat als bijlage 2 aan deze overeenkomst wordt gehecht, gelegen Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen op het kadaster onder Antwerpen, 17de  afdeling, sectie,F perceel nummer 623V/deel .
    Deze vereniging biedt een ontmoetingsprogramma aan.
    De stad Antwerpen bereidt, in overleg met de nieuwe erfpachter, een addendum voor aan deze overeenkomst waarbij deze vereniging na 31 december 2019 nog tijdelijk de ontmoetingsruimte kan gebruiken tijdens de bouwwerken van de zorgcampus en waarin de mogelijkheid tot opzeg is opgenomen in functie van de werken voor de bouw van de campus aan de Leo Baekelandstraat 10.

  • Terbeschikkingstelling IMEA
    De stad Antwerpen stelde met ingang van 1 oktober 1991 een gedeelte van perceel 599D/deel, aangeduid op het plan dat als bijlage 4 aan deze overeenkomst wordt gehecht, ter beschikking aan IMEA, thans Fluvius System Operator, voor de oprichting van een distributiepost. De overeenkomst liep in principe tot 1 maart 2008, maar werd nadien stilzwijgend verlengd van jaar tot jaar. De jaarlijkse vergoeding bedraagt 32,50 euro. Deze overeenkomst wordt overgedragen aan de erfpachter.
    De erfpachter verbindt zich deze overeenkomst te respecteren.

  • Bestemming
    Het goed wordt in erfpacht gegeven voor de realisatie van een gecombineerde zorg- en onderwijscampus voor mensen met een ernstige motorische beperking, verstandelijke beperking en/of zware medische problematiek.
    Indien de erfpacht zou worden uitgebreid met de op bijlage 3 in zwart omrande driehoekige zone, zal daarop een ontmoetingsruimte  met sanitair en berging voor gedeeld gebruik door verschillende verenigingen worden gerealiseerd.
    Wanneer op de site een aanvullend stedelijk programma zou worden gerealiseerd, sluiten de stad en de erfpachter een afzonderlijke overeenkomst over het gedeeld gebruik en de exploitatie van de parking die op het goed wordt ingericht.

  • Duur
    Het recht van erfpacht gaat in op 1 januari 2020 en eindigt van rechtswege op 31 december 2058 zonder dat stilzwijgende verlenging kan worden ingeroepen. In overleg kan de overeenkomst worden verlengd of kan een nieuwe erfpacht aan de alsdan te bepalen voorwaarden worden afgesloten wanneer dit noodzakelijk is voor het verkrijgen van subsidies.

  • Vergoeding
    De erfpachter is een eenmalige vergoeding (“canon”)van 100,00 euro verschuldigd.

  • Nutsvoorzieningen
    Wanneer de stad een warmtenet realiseert, treden partijen in overleg om de mogelijkheid tot aansluiting van de erfpachter daarop te onderzoeken rekening houdend met de afschrijvingstermijn van de door de erfpachter gedane investeringen voor warmtevoorziening.

  • Onderhoud en herstellingen
    De erfpachter staat in voor, alle binnen- en buitenwaartse onderhouds- en herstellingswerken, niets uitgezonderd met inbegrip van het eigenaarsonderhoud, ook wanneer dit noodzakelijk is als gevolg van ouderdom, slijtage en overmacht.

  • AGION-clausules
    met het oog op het verkrijgen van AGION-subsidies voor de bouw van de nieuwe campus, moeten in de erfpacht volgende clausules worden opgenomen.
    "Bij het einde van de erfpacht zal de eigenaar een vergoeding verschuldigd zijn aan de erfpachter gelijk aan de meerwaarde die op dat tijdstip zal voortvloeien uit de uitgevoerde verbeteringswerken of nieuw opgerichte gebouwen, waarvoor de erfpachter een tussenkomst heeft verkregen van AGION. Deze clausule geldt niet voor de investeringen waarop een beschikbaarheidstoelage wordt uitbetaald in het kader van de eenmalige inhaaloperatie DBFM Scholen van Morgen."
    "De erfpachter heeft het recht zijn zakelijk recht geheel of gedeeltelijk over te dragen, het te hypothekeren of in pand te geven, mits de eigenaar hem de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming hiertoe schriftelijk verleent én mits (de raad van bestuur van) AGION hiermee instemt."

  • Notariële akte
    Alle kosten, erelonen en belastingen waartoe deze akte kan aanleiding geven, zijn ten laste van de erfpachter.

Aanleiding en context

Beheer stedelijk bedrijfsvastgoed

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en -advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.  

Op 15 december 2017 (jaarnummer 11020) besliste het college om de vastgoedcompetenties en -beheer van groep stad Antwerpen zoveel mogelijk te centraliseren bij AG VESPA. 

Site Galjoenstraat 2

Met akte van 2 juni 1960 verleende de stad Antwerpen de grond gelegen Galjoenstraat 2/ Tjalkstraat te Antwerpen voor een periode van 99 jaar in erfpacht aan de vzw Vrije Katholieke Scholen der Dekenijen Antwerpen (vzw VKSDA) aan een vergoeding van 2,50 euro per jaar. De erfpacht betreft de percelen op het kadaster gekend als Antwerpen, 7de afdeling sectie G nummers 2116 L2, 2116 G2 en 2116 K2 met een totale oppervlakte van 30.006 m². De erfpacht loopt tot 31 mei 2059. De erfpachter verleende met toelating van de stad Antwerpen bepaalde gedeelten van de grond in opstal aan het Centraal Katholiek Schoolbestuur van Antwerpen (CKSA) en in bruikleen aan het Dienstverleningscentrum (DVC) Sint-Jozef vzw (thans Fondatie Terninck, die onderverhuurt aan Heder).

Momenteel is op deze site Fondatie Terninck / CKSA  gevestigd. Dit is een gecombineerde zorg- en onderwijscampus voor mensen met een ernstige motorische beperking, verstandelijke beperking en/of zware medische problematiek. Het gaat vooral om mensen met een ademhalingsproblematiek waarvoor geen alternatief is in de regio Antwerpen en in sommige gevallen ook niet daarbuiten. Dagelijks wordt de site bezocht door 300 kinderen en een groep volwassenen die met bussen naar de locatie worden vervoerd. 

Huidig gebruik site Leo Baekelandstraat 10

De stad Antwerpen en de vzw Jeugd en Cultuur sloten op 1 januari 1990 een terbeschikkingstellingsovereenkomst af voor een grond gelegen Leo Baekelandstraat 10, 2180 Ekeren, gekend op het kadaster als Antwerpen afdeling 17, sectie F, nummers 599D (deel)/ 614C/ 623V/ 626X/ 626Y, voor de duur van 30 jaar, van 1 januari 1990 tot 31 december 2019. 

De dienst Vastgoed/Contractbeheer bereidt een korte verlenging van de overeenkomst voor voor een beperkt gedeelte van de site op het kadaster gekend als Antwerpen, 17de afdeling, sectie F, perceel nummer 0623 V, met een oppervlakte van 930 m² .

Nieuwe site zorgcampus

Door de bedreigde leefbaarheid van de campus van Fondatie Terninck / CKSA op de huidige site, heeft het college principieel goedgekeurd om de site Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen, kadastraal gekend als Antwerpen afdeling 17, sectie F, nummers 599D (deel)/ 614C/ 623V/ 626X/ 626Y, en met een totale oppervlakte van ongeveer 58.750 m² te onderzoeken voor de herlocatie van de campus. De site maakt deel uit van het masterplan Rozemaai, goedgekeurd door het college op 22 juni 2012 (jaarnummer 6561). 

Omdat zowel de stad Antwerpen als Fondatie Terninck/ CKSA belang hebben bij het realiseren van een kwaliteitsvolle en functionele infrastructuur en de gronden eigendom zijn van de stad Antwerpen, werd de occasionele gezamenlijke opdracht voor het aanstellen van een architect door de drie partijen geplaatst.

Voor deze occasionele gezamenlijke opdracht trad AG VESPA op als aanbestedende overheid in opdracht van de stad Antwerpen en Fondatie Terninck / CKSA. Hierbij stond AG VESPA in voor het plaatsen van de procedure voor de aanstelling van een architect en alle nodige handelingen, met het oog op de gunning van de opdracht. Er werd een wedstrijd uitgeschreven bestaande uit de opmaak van een masterplan voor de site met inplanting van de Zorgcampus Sint-Jozef en een aanvullend stedelijk programma voor sportinfrastructuur en ontmoeting. 
Op 22 september 2017 (jaarnummer 8284) keurde het college de raamovereenkomst goed voor de wedstrijdpool architectuuropdracht op basis van bestek GAC/2016/3677.
Op 14 september 2018 (jaarnummer 8313) keurde het college de projectdefinitie en samenwerkingsovereenkomst voor de zorgcampus Sint-Jozef goed.

Op 15 maart 2019 ( jaarnummer 2408) besliste het college de nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor de organisatie van een architectuurwedstrijd tussen de stad Antwerpen, Fondatie Terninck, CKSA en AG VESPA goed te keuren en de vorige overeenkomst zoals goedgekeurd op 14 september 2018 (jaarnummer 8313) te vervangen. Het college nam daarbij ook kennis van de resultaten van de wedstrijd, in het bijzonder de inplanting van de zorgcampus op de site en de globale positionering ten opzichte van het stedelijk programma.

Algemene financiële opmerkingen

De facturen van de bedrijfseenheid Vastgoed met betrekking tot huurgelden en dergelijke, worden sinds 1 januari 2016 automatisch vanuit Planon gegenereerd naar SAP

Financiële gevolgen:

  • stopzetting aanrekening erfpacht Galjoenstraat. aan vzw VKSDA  met ondernemingsnummer BE 0408.508.966, Otto Veniusstraat 22, 2000 Antwerpen 2,50 euro per jaar;
  • aanrekening 100,00 euro eenmalige vergoeding erfpacht Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen aan Fondatie Terninck, Terninckstraat 20, 2000 Antwerpen en vzw CKSA, Otto Veniusstraat 22, 2000 Antwerpen ondernemingsnummers BE0408 370.988 en BE0406.726.146;
  • stopzetting aanrekening Fluvius System Operator met zetel te Brusselsesteenweg 199, 9090 Melle, met ondernemingsnummer BE0477 445 084;
  • uitbetaling helft ereloon notaris;
  • uitbetaling vergoeding restwaarde aan vzw VKSDA  met ondernemingsnummer BE 0408.508.966, Otto Veniusstraat 22, 2000 Antwerpen.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist de erfpacht te beëindigen afgesloten met  de vzw Vrije Katholieke Scholen der Dekenijen Antwerpen voor  de percelen op het kadaster gekend als Antwerpen, 7de afdeling sectie G nummers 2116 L2, 2116 G2 en 2116 K2 op basis van volgende voorwaarden:

  • de overeenkomst wordt notarieel verleden op kosten van beide partijen, bij helften;
  • deze vervroegde beëindiging gaat in bij het verlijden van de notariële akte;
  • de vzw VKSDA betaalt de erfpachtvergoeding tot het tijdstip van het verlijden van de notariële akte;
  • de stad Antwerpen vergoedt de vzw VKSDA voor de restwaarde van de gebouwen die zij oprichtte op de grond. Deze vergoeding werd vastgesteld op 12.260.995,00 euro. De vergoeding is betaalbaar bij het verlijden van de akte.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist vanaf het verlijden van de authentieke akte voor de beëindiging van de erfpacht de site gelegen Galjoenstraat 2, 2030 Antwerpen ter beschikking te stellen aan Fondatie Terninck/ CKSA tot de nieuwe site in gebruik kan worden genomen op basis van volgende voorwaarden. Op basis van deze krachtlijnen wordt een afzonderlijke overeenkomst opgemaakt die wat de stad Antwerpen betreft ter goedkeuring aan het college van burgemeester  en schepenen wordt voorgelegd.

  • De gebruiker zal de door hem op te richten gebouwen en toebehoren beheren als een goede huisvader en instaan voor alle inrichtings-, herstel- en aanpassingswerken, ook de eigenaarsherstellingen, niets uitgezonderd.
  • De gebruiker draagt alle taksen, belastingen en andere kosten, van welke aard ook, verbonden aan het gebruik en het genot van het goed en de exploitatie ervan, met inbegrip van de onroerende voorheffing.
  • De gebruiker is geen vergoeding verschuldigd.
  • De gebruiker staat in voor het afsluiten van de nodige verzekeringen.
  • De ter beschikkingstelling loopt af drie maanden na voorlopige oplevering of bij gebrek aan voorlopige oplevering bij ingebruikname van de nieuwe zorgcampus. De  gebruiker zal de stad Antwerpen op de hoogte stellen van deze datum van voorlopige oplevering en ingebruikname.
  • De gebruiker zal bij het einde van de terbeschikkingstelling het goed volledig ontruimen en in goede staat ter vrije beschikking stellen van de stad Antwerpen en de sleutels overhandigen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist een erfpacht af te sluiten met Fondatie Terninck en CKSA voor een onroerend goed gelegen Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen op het kadaster onder Antwerpen, 17de  afdeling, sectie, perceel nummers 599D/deel, 626X, 626Y, 623V en 614C met een oppervlakte van ongeveer 35.787 m² op basis van volgende voorwaarden.

  • Voorwerp
    Voorwerp van de erfpacht is een onroerend goed gelegen Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen op het kadaster onder Antwerpen, 17de  afdeling, sectie F, perceel nummers 599D/deel, 626 Y, 626X, 623V en 614C met een oppervlakte van ongeveer 35.787 m² ingekleurd in oranje aangeduid op het plan dat als bijlage 3 aan deze overeenkomst.

  • Terbeschikkingstelling ontmoetingsruimte
    De stad Antwerpen stelde een gedeelte van de percelen waarop de toekomstige site zal worden opgericht ter beschikking van een vereniging, met name het in rood omrande gedeelte aangeduid op het plan dat als bijlage 2 aan deze overeenkomst wordt gehecht, gelegen Leo Baekelandstraat 10, 2030 Antwerpen op het kadaster onder Antwerpen, 17de  afdeling, sectie,F perceel nummer 623V/deel .
    Deze vereniging biedt een ontmoetingsprogramma aan.
    De stad Antwerpen bereidt in overleg met de nieuwe erfpachter een addendum voor aan deze overeenkomst waarbij deze vereniging na 31 december 2019 nog tijdelijk de ontmoetingsruimte kan gebruiken tijdens de bouwwerken van de zorgcampus en waarin de mogelijkheid tot opzeg is opgenomen in functie van de werken voor de bouw van de campus aan de Leo Baekelandstraat 10.

  • Terbeschikkingstelling IMEA
    De stad Antwerpen stelde met ingang van 1 oktober 1991 een gedeelte van perceel 599D/deel, aangeduid op het plan dat als bijlage 4 aan deze overeenkomst wordt gehecht, ter beschikking aan IMEA, thans Fluvius System Operator, voor de oprichting van een distributiepost. De overeenkomst liep in principe tot 1 maart 2008, maar werd nadien stilzwijgend verlengd van jaar tot jaar. De jaarlijkse vergoeding bedraagt 32,50 euro.
    De erfpachter verbindt zich deze overeenkomst te respecteren.

  • Bestemming
    Het goed wordt in erfpacht gegeven voor de realisatie van een gecombineerde zorg- en onderwijscampus voor mensen met een ernstige motorische beperking, verstandelijke beperking en/of zware medische problematiek.
    Indien de erfpacht zou worden uitgebreid met de op bijlage 3 in zwart omrande driehoekige zone, zal daarop een ontmoetingsruimte  met sanitair en berging voor gedeeld gebruik door verschillende verenigingen worden gerealiseerd.
    Wanneer op de site een aanvullend stedelijk programma zou worden gerealiseerd, sluiten de stad en de erfpachter een afzonderlijke overeenkomst over het gedeeld gebruik en de exploitatie van de parking die op het goed wordt ingericht.

  • Duur
    Het recht van erfpacht gaat in op 1 januari 2020 en eindigt van rechtswege op 31 december 2058 zonder dat stilzwijgende verlenging kan worden ingeroepen. In overleg kan de overeenkomst  worden verlengd of kan een nieuwe erfpacht worden afgesloten aan de alsdan te bepalen voorwaarden wanneer dit noodzakelijk is voor het verkrijgen van subsidies.

  • Vergoeding
    De erfpachter is een eenmalige vergoeding (“canon”)van 100,00 euro verschuldigd.

  • Nutsvoorzieningen
    Wanneer de stad een warmtenet realiseert, treden partijen in overleg om de mogelijkheid tot aansluiting van de erfpachter daarop te onderzoeken rekening houdend met de afschrijvingstermijn van de door de erfpachter gedane investeringen voor warmtevoorziening.

  • Onderhoud en herstellingen
    De erfpachter staat in voor, alle binnen- en buitenwaartse onderhouds- en herstellingswerken, niets uitgezonderd met inbegrip van het eigenaarsonderhoud, ook wanneer dit noodzakelijk is als gevolg van ouderdom, slijtage en overmacht.

  • AGION-clausules
    Met het oog op het verkrijgen van AGION-subsidies voor de bouw van de nieuwe campus, moeten in de erfpacht volgende clausules worden opgenomen.
    "Bij het einde van de erfpacht zal de eigenaar een vergoeding verschuldigd zijn aan de erfpachter gelijk aan de meerwaarde die op dat tijdstip zal voortvloeien uit de uitgevoerde verbeteringswerken of nieuw opgerichte gebouwen, waarvoor de erfpachter een tussenkomst heeft verkregen van AGION. Deze clausule geldt niet voor de investeringen waarop een beschikbaarheidstoelage wordt uitbetaald in het kader van de eenmalige inhaaloperatie DBFM Scholen van Morgen."
    "De erfpachter heeft het recht zijn zakelijk recht geheel of gedeeltelijk over te dragen, het te hypothekeren of in pand te geven, mits de eigenaar hem de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming hiertoe schriftelijk verleent én mits (de raad van bestuur van) AGION hiermee instemt."

  • Notariële akte
    Alle kosten, erelonen en belastingen waartoe deze akte kan aanleiding geven, zijn ten laste van de erfpachter.

Artikel 4

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt :

Omschrijving

Bedrag

Boekingsadres

Bestelbon

uitbetaling restwaarde aan vzw VKSDA  met ondernemingsnummer BE 0408.508.966,
Otto Veniusstraat 22, 2000 Antwerpen bij het verlijden van de notariële beëindiging van de akte van erfpacht, te storten op de rekening van 

Notaris Ellen Verhaert
Artsen zonder Grenzenstraat 2
2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: BE0687526793
Rekeningnummer: BE56 7390 1592 6488

12.260.995,00 euro

Budgetplaats: 5153000000
budgetpositie: 221
functiegebied: 2LMS010102A00000
subsidie: SUB_NR
bergrotingsprogramma: 2sa020200
budgetperiode: 2000
mits goedkeuring meerjarenplan 2020-2025 door gemeenteraad

bestelbon wordt later opgemaakt
De helft van de erelonen, aktekosten voor beëindiging van de erfpacht met vzw VKSDA uit te betalen aan:
 
Notaris Ellen Verhaert
Artsen zonder Grenzenstraat 2
2018 Antwerpen

Ondernemingsnummer: BE0687526793
Rekeningnummer: BE56 7390 1592 6488

1.500,00 euro
(raming)

 
budgetplaats: 5291500000
budgetpositie: 613
functiegebied: 2sbs070203A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma:  2sa080119
budgetperiode: 2000
mits goedkeuring meerjarenplan 2020-2025 door gemeenteraad
 
bestelbon wordt  
later opgemaakt  
door AG VESPA

 De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

stopzetting aanrekening erfpacht met ingang van 1 januari 2020:(gederfde inkomsten

vzw VKSDA
Otto Veniusstraat 22
2000 Antwerpen

 met ondernemingsnummer BE 0408.508.966

2,50 euro Budgetplaats: 5321000000
Budgetpositie: 746
Functiegebied: 2sbs070202A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 2SA080119
Budgetperiode: 2000
 nvt

stopzetting aanrekening met ingang van 1 januari 2020 (gederfde inkomsten)

Fluvius System Operator cvba
Brusselsesteenweg 199
9090 Melle

ondernemingsnummer BE0477 445 084

32,50 euro budgetplaats: 5321000000
budgetpositie: 702
functiegebied:2SBS070202A00000
subsidie: SUB_NR
fonds: INTERN
begrotingsprogramma: 2SA080119
budgetperiode: 2000
 nvt

aanrekening eenmalige erfpachtvergoeding bij aanvang van de erfpacht

Fondatie Terninck, Terninckstraat 30, 2000 Antwerpen

en vzw CKSA
Otto Veniusstraat 22
2000 Antwerpen

ondernemingsnummers BE0408 370.988 BE0406.726.146

100,00 euro Budgetplaats: 5321000000
Budgetpositie: 746
Functiegebied:2SBS070202A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma:2SA080119
Budgetperiode: 2000
 nvt