Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
12 april 2019 |
10 mei 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 1 zone voor wonen - (wo).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend punt:
- 1.3 Harmonieregel en referentiebeeld:
de nieuwe afwerking van de gevels in houten beplanking is niet in harmonie met de omgeving.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Beoordeling afwijkingen van de voorschriften
De aanvraag wijkt af van artikel 1.3 ‘Harmonieregel en referentiebeeld’ van het ruimtelijk uitvoeringsplan en artikel 27 ‘Open ruimte’ van de bouwcode. Deze afwijkingen worden besproken in onderstaande paragrafen ‘Visueel-vormelijke elementen’ en ‘Hinderaspecten’.
De aanvraag wijkt af van artikel 21 ‘Minimale hoogte van ruimten’ van de bouwcode. De eerste verdieping en de zolderverdieping hebben onvoldoende vrije hoogte om als verblijfsruimte te mogen dienen. Deze ruimtes werden in de vergunning van 1985 reeds vergund als verblijfsruimtes. In toepassing van artikel 3 van de bouwcode kan bijgevolg een afwijking worden toegestaan op de minimale vrije hoogte van 2,60 m voor verblijfsruimtes.
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag omvat geen functiewijziging. De bestaande functie van eengezinswoning blijft behouden en is daarmee in harmonie met de kenmerkende woonfuncties in de Lange Van Bloerstraat.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De werken beperken zich grotendeels binnen het bestaande en vergunde hoofdvolume en beogen geen aanpassing van het aantal woongelegenheden waardoor zowel schaal als ruimtegebruik gerespecteerd blijven. Alleen wordt de dakkapel in de achterzijde van het dak vervangen door een inpandig dakterras dat voor het grootste gedeelte geen afstand van minimaal 1,90 m respecteert ten opzichte van de achtergrens. Dit is strijdig met artikel 678 van het Burgerlijk Wetboek. Bovendien bevindt het terras zich op de tweede verdieping waardoor de inkijk in de buitenruimtes en achtergevels van de aanpalende panden nog groter wordt. Het dakterras heeft dus negatieve gevolgen voor de privacy van de naastgelegen percelen en wordt bijgevolg uitgesloten uit de vergunning, zoals in rood aangeduid op de plannen.
Het bijgebouw op de perceelgrenzen voor de woning wordt afgebroken waardoor er op het gelijkvloers meer ruimte vrijkomt voor het creëren van een voldoende kwalitatieve tuinzone. De aanleg van het dakterras is bijgevolg niet vereist in functie van het bieden van meer woonkwaliteit.
Visueel-vormelijke elementen
De nieuwe afwerking van de gevels in houten beplanking is, in afwijking van artikel 1.3 van het ruimtelijk uitvoeringsplan, niet in harmonie met de omgeving. Deze wordt gekenmerkt door gevels met bepleistering en metselwerk. Het pand ligt echter in het binnengebied waardoor het niet zichtbaar is vanop het openbaar domein en er dus geen negatief effect op de samenhang van het straatbeeld en de omgeving wordt gegenereerd. Bovendien werden geen bezwaren ingediend tegen het afwijkende materiaalgebruik. Bijgevolg kan een afwijking op dit voorschrift worden toegestaan in toepassing van artikel 4.4.1 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening. De afwerking in hout van de nieuwe gevels is in overeenstemming met de stedelijke context van het perceel.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het perceel wordt na de afbraak van het bijgebouw verder volledig verhard, terwijl conform artikel 27 van de bouwcode tuinen zoveel groen en onverhard moeten worden gehouden. Het voorzien van voldoende groen is belangrijk voor de leefbaarheid binnen bouwblokken, de woonkwaliteit voor de woning zelf en de infiltratie van regenwater in de bodem. Van dit voorschrift kan bijgevolg niet afgeweken worden. Daarom wordt als voorwaarde opgelegd dat op de plaats van het te slopen bijgebouw en in de spie rechts van de woning een groene en onverharde tuinzone moet worden aangelegd, zoals in rood aangeduid op de plannen. Volgens artikel 27 mag slechts 1/3 van de totale tuinoppervlakte worden verhard. Aan dit voorschrift kan echter niet worden voldaan omdat het een grillig gevormd perceel betreft in het binnengebied, de woning alleen toegankelijk is via de ervoor liggende tuinzone en er alleen naast de opgelegde groenzone plaats is om een voldoende grote verharde buitenruimte te voorzien. Op dit voorschrift met betrekking tot de verhardingsgraad kan bijgevolg in toepassing van artikel 3 van de bouwcode een afwijking worden toegestaan.
De achtergevel wordt voorzien van grote raampartijen naar de aangrenzende buitenruimte en met een achterliggende vide. Hierdoor wordt het contact tussen de verblijfsruimtes en de buitenruimte versterkt en kan er meer zon- en lichtinval doordringen in het hart van de woning, wat de woonkwaliteit ten goede komt.
Mits het naleven van de gestelde voorwaarden voldoet de woning aan de actuele eisen wat betreft hinderaspecten, gezondheid en gebruiksgenot.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
Uitsluitingen
4. het dakterras, zoals in rood aangeduid op de plannen.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
16 maart 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
12 april 2019 |
Start openbaar onderzoek |
22 april 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
21 mei 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
26 juli 2019 |
Verslag GOA |
4 juli 2019 |
naam GOA |
Wim Van Roosendael |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het intergraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
22 april 2019 |
21 mei 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019034830 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Sander Van Langevelde met als contactadres Lange Winkelstraat 3 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Lange Van Bloerstraat 48 te 2060 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 5 sectie E nrs. 705V2 en 705X2 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: |
verbouwen van een eengezinswoning en slopen van een bijgebouw |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 16/9/1985: vergunning (18#66548) voor het verbouwen van 3 woningen tot een eengezinswoning.
Vergunde/vergund geachte toestand
- eengezinswoning met 5 slaapkamers in binnengebied;
- 2 bouwlagen onder schuin dak;
- netto-vloeroppervlakte van 140 m².
Huidige toestand
- conform de vergunde toestand.
Gewenste toestand
- eengezinswoning met 3 slaapkamers;
- 2 bouwlagen onder schuin dak;
- vide boven leefkeuken;
- uitsparing in dak voor centraal inpandig terras;
- netto-vloeroppervlakte van 140 m².
Inhoud van de aanvraag
Het college sluit zich integraal aan bij:
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken, strikt na te leven.
Stedenbouwkundige voorwaarden
Uitsluitingen
4. het dakterras, zoals in rood aangeduid op de plannen.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.