Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijk omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Onroerend Erfgoed |
24 mei 2019 |
2 juli 2019 |
Ongunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
24 mei 2019 |
14 juni 2019 |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: artikel 5: zone voor centrumfuncties - publieksgerichte gebouwen (ce5) en artikel 8: zone voor publiek domein - (pu).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
- Artikel 32 Niet-zaakgebonden publiciteit:
- de publiciteit mag enkel gevoerd worden indien een vergunning werd verleend voor het uitvoeren van gevelwerken. De vergunningsaanvraag uit 2017 voor verbouwing van het pand vermeldt expliciet dat er geen gevelwerken gepland zijn. De aanvraag bevat geen bewijs van vergunde, meldingsplichtige of niet-vergunningsplichtige gevelwerken;
- de publiciteit beslaat het volledige steigerdoek, waar de publiciteit op steigerdoeken in CHE-gebied maximaal 2/3 van de volledige oppervlakte van het doek mag beslaan.
Sectorale wetgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag betreft het plaatsen van een (tijdelijk) publicitair steigerdoek tijdens gevelwerken. De vergunde bestemming van het pand wijzigt niet door de aanvraag, waardoor het pand functioneel inpasbaar blijft.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing omdat deze aanvraag louter betrekking heeft op de plaatsing van niet-zaakgebonden publiciteit.
Visueel-vormelijke elementen - Cultuurhistorische aspecten
De aanvraag heeft betrekking op een voormalig postkantoor, dat bij Koninklijk Besluit van 17 juli 1981 werd beschermd als monument omwille van zijn historische waarde.
In dat kader werd voorliggende aanvraag tot plaatsing van een steigerdoek, ter advies voorgelegd aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Zij adviseren de aanvraag ongunstig omwille van volgende redenen:
Uit onze behandeling van het dossier blijkt het dossier onvolledig is om een weloverwogen advies te geven.
Voor volgende handelingen is het dossier onvolledig: wij hebben geen dossier ontvangen voor werken aan dit gebouw, waarvoor wij al een toelating verleenden. Het is dus onduidelijk waarom hier een steiger dient geplaatst te worden en wat de relatie met eventuele werken is.
In het dossier ontbreken:
- een nauwkeurige beschrijving van de werken en van de noodzaak ervan;
- een nauwkeurige beschrijving van de uitvoeringstechniek en van het materiaal dat gebruikt wordt;
- informatie over de staat van het goed;
- informatie over de plaats waar de werken worden uitgevoerd en over welke werken het gaat;
- tekeningen of plannen, een situeringsplan en fotomateriaal van de bestaande toestand;
- een duidelijke nota over de werken met vermelding van uitvoeringstermijnen en de termijn waarop de stelling met steigerdoek zou aangebracht worden.
Daarenboven hanteren wij voor het beoordelen van zulke vragen ons afwegingskader ‘publiciteit in en aan onroerend erfgoed’. Best wordt aan de aanvrager deze info doorgegeven, zodat het ontwerp hieraan kan aangepast worden, best in overleg met onze diensten.
U vindt het kader via: https://oar.onroerenderfgoed.be/item/711.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Op 23 maart 2018 werd een vergunning verleend voor het verbouwen en renoveren van het pand in functie van een herbestemming van het voormalige postgebouw tot winkels en woongelegenheden. Daarbij werden geen wijzigingen gepland en/of vergund aan de gevels van het historische postgebouw aan de Groenplaats en de Pandstraat. In voorliggende aanvraag wordt daarbij geen bewijs geleverd van meldingsplichtige of niet-vergunningsplichtige gevelwerken. Conform artikel 32 van de bouwcode, kan geen vergunning verleend worden en wordt de aanvraag ongunstig geadviseerd.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, hoofdzakelijk omwille van
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
3 mei 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
24 mei 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
23 juli 2019 |
Verslag GOA |
4 juli 2019 |
naam GOA |
Helia Dezhpoor |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het intergraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019059036 |
Gegevens van de aanvrager: |
BVBA POP-MEDIA met als contactadres Tollaan 93 te 1932 Zaventem |
Ligging van het project: |
Groenplaats 43 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 3 sectie C nr. 1881F |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: |
plaatsen van een steigerdoek |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 23/03/2018: vergunning (20172950) voor het verbouwen van het voormalige postkantoor tot 6 winkelruimtes, 2 kantoorruimtes en 31 appartementen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- het beschermde postgebouw langs de Groenplaats blijft volledig behouden en wordt op het gelijkvloers ingericht als winkelruimte met bovenliggende appartementen.
Huidige toestand
- laatst vergunde toestand in uitvoering.
Gewenste toestand
- steigerdoek op voorgevel en gedeelte van de zijgevel van beschermd monument.
Inhoud van de aanvraag
- tijdelijke plaatsting van een steigerdoek ter hoogte van de voorgevel en een gedeelte van de zijgevel met respectievelijke afmetingen van 20 meter hoogte en 35 meter breedte uitgevoerd in een aluminium frame met PVC doek.
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist om de omgevingsvergunning te weigeren.