Terug
Gepubliceerd op 15/07/2019

2019_CBS_04954 - Omgevingsvergunning - OMV_2019013854. August Leyweg 4-14. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
wo 10/07/2019 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Bart De Wever, burgemeester; Annick De Ridder, schepen; Tom Meeuws, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2019_CBS_04954 - Omgevingsvergunning - OMV_2019013854. August Leyweg 4-14. District Antwerpen - Goedkeuring 2019_CBS_04954 - Omgevingsvergunning - OMV_2019013854. August Leyweg 4-14. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

8 april 2019

7 mei 2019

0

0

0

0

 

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2019013854

Gegevens van de aanvrager:

de heer Danny Bosmans met als adres Oudaan 14 te

2000 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

VZW KAVKA! vzw met als adres Oudaan 14 te

2000 Antwerpen

Ligging van het project:

August Leyweg 4-14 te 2020 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

Antwerpen afdeling 9 sectie I nr. 2479 F2

Inrichtingsnummer:

20190204-0084 (Kavka Zappa)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

verder exploiteren van een polyvalente evenementenzaal

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Het college verleende op 16 maart 2000 een milieuvergunning klasse 2 voor de exploitatie van een school met ontspanningsinrichting. De vergunning voor de ontspanningsinrichting werd op 21 november 2008 overgenomen door vzw KAVKA! De vergunning is geldig tot 16 maart 2020.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

3.2.2°a)

het lozen van meer dan 600 m³ per jaar huishoudelijk afvalwater, niet afkomstig van woongelegenheden, wanneer het lozingspunt gelegen is in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied en/of buiten het zoneringsplan;

1.860 m³/jaar 

16.3.1.1°

inrichtingen voor het fysisch behandelen van gassen (samenpersen – ontspannen) - koelinstallaties voor het bewaren van producten, luchtcompressoren, warmtepompen en airconditioninginstallaties, met een totale geïnstalleerde drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

170 kW 

32.1.2°

lokalen waar muziek geproduceerd wordt met een geluidsniveau van > 95 dB(A)LAeq,15min;

100 dB(A)LAeq,15min 

32.2.2°

schouwburgen, variététheaters, andere zalen voor sportmanifestaties dan de zalen, vermeld in punt 3°, polyvalente zalen en feestzalen met een speelruimte.

563 m² 

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Van af te wijken voorwaarde:

Art. 5.32.2.2 §2 VLAREM II:

De exploitatie van de inrichting en het gebruik van (een) elektronische versterker(s) die muziek voortbrengt(en) is, behalve op zon- en feestdagen, verboden vanaf 03.00 uur tot 07.00 uur.

In afwijking van de in deze paragraaf vermelde verbodsbepalingen kan, in functie van de plaatselijke omstandigheden, elke andere regeling inzake openings- en sluitingsuren worden vastgesteld in de bijzondere voorwaarden.

Voorgestelde afwijking:

Kavka vzw vraagt om het sluitingsuur van woensdag tot en met zaterdag op 06.00 uur vast te leggen. Daarbij hoort een kanttekening: de uitzondering op weekavonden zou slechts sporadisch toegepast worden (bijvoorbeeld in bovengenoemd geval van een TD). Op zaterdag zou het afwijkende sluitingsuur vaker gehanteerd worden.

 

Van zondag op maandag en van maandag op dinsdag blijft het sluitingsuur vastliggen op 03.00 uur.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Extern advies

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

1 april 2019

9 mei 2019

Voorwaardelijk gunstig

 

Intern advies

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ vergunningen/ stedenbouwkundige vergunningen

1 april 2019

16 mei 2019

 

Toetsing voorschriften

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA Specifiek en duurzaam bedrijventerrein Groothandelsmarkt, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 29 augustus 2003. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: zone f buffer.

 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) en bijzondere plannen van aanleg (BPA) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)

 

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft een omgevingsvergunning voor de hernieuwing van de exploitatie van polyvalente evenementenzaal.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemmings- en inrichtingsvoorschriften van het gewestplan Antwerpen.

 

De aanvraag is conform de afgeleverde stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen (vergunning 2008 AN6/2007/B/0645).

 

De aanvraag is in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening. De functie is overeenkomstig de plannen, en is inpasbaar in de omgeving.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Voorliggende aanvraag betreft de hervergunning van de exploitatie van een jongerencompetentiecentrum (JCC). De hoofdtaak van het JCC is het uitbouwen en beheren van een evenementenzaal, het organiseren van evenementen en de integratie van competentietrajecten voor jongeren in de brede werking.

 

Milieutechnisch komt dit neer op een aanvraag voor een lokaal waar muziekactiviteiten ontplooid worden, de exploitatie van airco-installaties én het lozen van huishoudelijk afvalwater. Het centrum, gekend als Zappa, wordt ondergebracht in een deel van het gebouwencomplex gelegen aan de August Leyweg te Antwerpen-Kiel. In de zaal worden voornamelijk evenementen (concerten, feesten, enzovoort) georganiseerd voor en door jongeren, en sporadisch bedrijfsevenementen, recepties, enzovoort.

 

De evenementenzaal zelf bestaat uit een ruimte van circa 500 m², toegankelijk via een ruime inkomhal met vestiaire en sanitaire voorzieningen. Verder is er kantoor- en vergaderruimte, bergruimte/opslagplaats, keuken en een rokerskoer. Met uitzondering van een conciërgewoning zijn er geen woningen in de directe omgeving, de meest nabijgelegen gebouwen zijn onderwijsinstellingen, een zwembad, een sporthal en kantoorgebouwen.

 

Gelet op de gunstige ligging van de zaal -tussen de Generaal Armstrongweg, Emile Vloorsstraat en het Kielsbroek- worden er geen mobiliteitsproblemen verwacht. Ook biedt de directe omgeving een ruim aanbod aan parkeergelegenheid. De ligging in een gebied voor dienstverlening en gemeenschapsvoorziening heeft ook gunstige gevolgen voor de na te leven geluidsnormen. Zo bedraagt de geluidsnorm voor avond- en nachtperiode in open lucht 50 dB(A). De aanvraag omvat een akoestische studie van 2009 uitgevoerd in opdracht van de stad Antwerpen, eigenaar van de ontmoetingsruimte. Hieruit kunnen we afleiden dat er geen geluidsnormoverschrijdingen te verwachten zijn. Wel dient opgemerkt te worden dat het akoestisch onderzoek dringend geactualiseerd moet worden. Zo houdt de conclusie van het onderzoek geen rekening met de gewijzigde regeling voor geluidsnormen van 2013 noch met het afgestraalde geluid naar de omgeving ten gevolge van de aangebrachte verbeteringswerken.

 

Tenslotte wordt een afwijking gevraagd op de bepalingen van artikel 5.32.2.2§2 aangaande de sluitingsuren. Het afwijkingsverzoek wordt als volgt gemotiveerd:

“Om evenementen op maat van de doelgroep 16 tot 30-jarigen te kunnen aanbieden, is het wenselijk om een afwijkend sluitingsuur te hanteren. De afgelegen ligging van de evenementenzaal leent zich ertoe om fuiven en concerten aan te bieden aan jongeren die geen plaats vinden in de binnenstad. Veel jongerenevenementen (TD's voor studenten) vinden bovendien ook plaats op weekavonden. Om die redenen wordt gevraagd het sluitingsuur van woensdag tot en met zaterdag op 06.00 uur vast te leggen. De uitzondering op weekavonden zou slechts sporadisch toegepast worden. Op zaterdag zou het afwijkende sluitingsuur vaker gehanteerd worden. Van zondag op maandag en van maandag op dinsdag blijft het sluitingsuur vastliggen op 03.00 uur.”

 

Gelet op de gunstige ligging van de ontspanningsinrichting enerzijds, de afwezigheid van noemenswaardige problemen of klachten tijdens de voorbije exploitatieperiode anderzijds, kan het verzoek ingewilligd worden. De afweging om al dan niet afwijkende sluitingsuren toe te staan stoelt ook op de gebruiksfrequentie van de zaal tijdens de weekavonden. De exploitant geeft aan in zijn aanvraag dat de afwijking op het sluitingsuur, tijdens de weekavonden, slechts sporadisch toegepast zal worden. Op weekendavonden zal de fuifzaal wel op reguliere basis geëxploiteerd worden tot 06.00 uur in de ochtend.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de voorgestelde vergunningsvoorwaarden kan de hinder, veroorzaakt door de gevraagde exploitatie, voor de omgeving en de omwonenden tot een aanvaardbaar niveau beperkt worden. Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt gunstig advies uitgebracht om de vergunning uit te reiken en de gevraagde afwijking toe te staan.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

3.2.2°a)

het lozen van meer dan 600 m³ per jaar huishoudelijk afvalwater, niet afkomstig van woongelegenheden, wanneer het lozingspunt gelegen is in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied en/of buiten het zoneringsplan;

1.860 m³/jaar 

16.3.1.1°

inrichtingen voor het fysisch behandelen van gassen (samenpersen – ontspannen) - koelinstallaties voor het bewaren van producten, luchtcompressoren, warmtepompen en airconditioninginstallaties, met een totale geïnstalleerde drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

170 kW 

32.1.2°

lokalen waar muziek geproduceerd wordt met een geluidsniveau van > 95 dB(A)LAeq,15min;

100 dB(A)LAeq,15min 

32.2.2°

schouwburgen, variététheaters, andere zalen voor sportmanifestaties dan de zalen, vermeld in punt 3°, polyvalente zalen en feestzalen met een speelruimte.

563 m² 

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

uiterlijk op 31 november 2019 wordt het akoestisch onderzoek met referentie 35-82670-391/03 geactualiseerd. Het actualisatieverslag wordt aan het college van burgemeester en schepenen bezorgd via omgevingsvergunning@antwerpen.be en de conclusies van het verslag dienen te worden nageleefd;

2.

de exploitatie op weekendavonden (vrijdag op zaterdag) wordt vastgelegd op 06.00 uur in de ochtend;

3.

de exploitatie op weekavonden (dinsdag op woensdag, woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag) wordt vastgelegd op 06.00 uur in de ochtend.

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

12 maart 2019

Volledig- en ontvankelijk

29 maart 2019

Start openbaar onderzoek

8 april 2019

Einde openbaar onderzoek

7 mei 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

12 juli 2019

Verslag GOA

28 mei 2019

naam GOA

Bieke Geypens

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en de vergunning af te leveren aan de aanvrager, die ertoe gehouden is volgende voorwaarden strikt na te leven:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken


Brandweervoorwaarden

de brandweervoorwaarden uit het verslag met referentie BW/NE/2019/G.00095.A2.0008

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

uiterlijk op 31 november 2019 wordt het akoestisch onderzoek met referentie 35-82670-391/03 geactualiseerd. Het actualisatieverslag wordt aan het college van burgemeester en schepenen bezorgd via omgevingsvergunning@antwerpen.be en de conclusies van het verslag dienen te worden nageleefd;

2.

de exploitatie op weekendavonden (vrijdag op zaterdag) wordt vastgelegd op 06.00 uur in de ochtend;

3.

de exploitatie op weekavonden (dinsdag op woensdag, woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag) wordt vastgelegd op 06.00 uur in de ochtend.

 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

3.2.2°a)

het lozen van meer dan 600 m³ per jaar huishoudelijk afvalwater, niet afkomstig van woongelegenheden, wanneer het lozingspunt gelegen is in een centraal gebied en/of een collectief geoptimaliseerd en individueel te optimaliseren buitengebied en/of buiten het zoneringsplan;

1.860 m³/jaar

16.3.1.1°

inrichtingen voor het fysisch behandelen van gassen (samenpersen – ontspannen) - koelinstallaties voor het bewaren van producten, luchtcompressoren, warmtepompen en airconditioninginstallaties, met een totale geïnstalleerde drijfkracht van 5 kW tot en met 200 kW;

170 kW

32.1.2°

lokalen waar muziek geproduceerd wordt met een geluidsniveau van > 95 dB(A)LAeq,15min;

100 dB(A) LAeq,15min

32.2.2°

schouwburgen, variététheaters, andere zalen voor sportmanifestaties dan de zalen, vermeld in punt 3°, polyvalente zalen en feestzalen met een speelruimte.

563 m²

 

De vergunning omvat thans volgende bijzondere milieuvoorwaarden:

1.

uiterlijk op 31 november 2019 wordt het akoestisch onderzoek met referentie 35-82670-391/03 geactualiseerd. Het actualisatieverslag wordt aan college van burgemeester en schepenen bezorgd via omgevingsvergunning@antwerpen.be en de conclusies van het verslag dienen te worden nageleefd;

2.

de exploitatie op weekendavonden (vrijdag op zaterdag) wordt vastgelegd op 06.00 uur in de ochtend;

3.

de exploitatie op weekavonden (dinsdag op woensdag, woensdag op donderdag en donderdag op vrijdag) wordt vastgelegd op 06.00 uur in de ochtend.

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat op 10 juli 2019 voor onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.