Gelet op het aantal sorteerstraten is het zowel voor de gebruikers als voor de stadsmedewerkers zeer wenselijk om de onduidelijkheden weg te werken en alle regels betreffende het gebruik en privacy samen te brengen in één overzichtelijk officieel reglement. Zo zijn de regels voor iedereen helder, kan ieder ze gemakkelijk raadplegen en kan men hiernaar verwijzen bij discussie of overtreding.
In het reglement werden alle bepalingen in verband met het gebruik van de sorteerpas en de sorteerstraat duidelijk omschreven. Onvolledigheden werden weggewerkt. De aansprakelijkheid van de pashouder werd scherp gesteld.
Artikel 40, § 3 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is om de gemeentelijke reglementen vast te stellen.
Op 26 oktober 2007 (jaarnummer 14160) besliste het college om de aanleg van minstens 40 ondergrondse sorteerstraatjes in principe goed te keuren.
Het college keurde op 12 juni 2015 (jaarnummer 5014) de verdere uitrol van de ondergrondse sorteerstraten in een aantal stadsdelen goed.
Op 14 juli 2017 (jaarnummer 6368) keurde het college de gunning van de raamovereenkomst voor de aanleg en onderhoud van ondergrondse afvalbrengsystemen aan Eurobins bvba goed.
Op 22 december 2017 (jaarnummer 10519) keurde het college de principes voor de aanleg van sorteerstraten goed.
Op het grondgebied van de stad Antwerpen zijn er momenteel 191 sorteerstraten, waarvan 163 sorteerstraten in verplichte sorteerstraatzones. Er zijn ongeveer 50.000 gebruikers, wat een gemiddelde van 300.000 stortingen per maand oplevert met een equivalent van meer dan 700 ton afval per maand.
Houders van een sorteerpas worden goed geïnformeerd via verschillende kanalen (brochures, online, medewerkers, enzovoort) over het gebruik van de sorteerpas en sorteerstraat. Toch is deze informatie is niet op alle vlakken even volledig en er is ruimte voor interpretatie zowel voor de gebruikers als de stadsmedewerkers. Daarnaast is er een gebrek aan transparantie en duidelijkheid in verband met privacy en gebruik van persoonsgegevens.
De gemeenteraad keurt het reglement sorteerpas en ondergrondse sorteerstraten goed.