Terug
Gepubliceerd op 12/11/2019

2019_CBS_09221 - District Antwerpen. Muizenstraat. Wegeniswerken. SWOU11977 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/11/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Ludo Van Campenhout, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_09221 - District Antwerpen. Muizenstraat. Wegeniswerken. SWOU11977 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2019_CBS_09221 - District Antwerpen. Muizenstraat. Wegeniswerken. SWOU11977 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.

Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.

De Muizenstraat is een lokale straat.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

Inleiding

De Muizenstraat is gelegen in Antwerpen Noord, in de wijk ‘Seefhoek’ en vormt de verbinding tussen de Sint-Elisabethstraat en het De Coninckplein. 

Planningscontext

De Muizenstraat is gelegen binnen het GRUP afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen en het RUP 2060.

Analyse

Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

Karaker

Er zijn geen monumenten of relicten in de nabije omgeving van de Muizenstraat. De zijgevel van de Permeke bibliotheek bevindt zich in de Muizenstraat.

Gebruik

De Muizenstraat bevindt zich aan de bibliotheek Permeke in Antwerpen Noord en komt uit op het De Coninckplein. Ze wordt gebruikt als ontsluitingsroute voor de wijk. Er zijn voornamelijk handelspanden en horecazaken aanwezig en op de hoek met de Rotterdamstraat staat een vergund horecaterras. De Muizenstraat vormt een belangrijke fietsverbinding doorheen de wijk waarbij fietsers in beide richtingen mogen fietsen. Ze maakt eveneens deel uit van het openbaar vervoersnetwerk (bus 34). Ter hoogte van huisnummer één is er een parkeerplaats voor andersvaliden voorzien. 

Groen

Er zijn geen bomen aanwezig in de straat. Enkel de groene gevel van Permeke brengt wat groen in de straat.

Mobiliteit

De huidige voetpaden in de Muizenstraat voldoen aan de minimale comfortmaat volgens het draaiboek openbaar domein, waarbij twee voetgangers elkaar comfortabel en zonder hinder kunnen passeren. 

Momenteel is de Muizenstraat een ontbrekende schakel in het functioneel fietsroutenetwerk (kernroute) en biedt de straat door de gebruikte materialen weinig fietscomfort. Er is slechts aan één zijde een fietssuggestiestrook voorzien in blauwe hardsteen. Bus 34 heeft zijn route doorheen de Muizenstraat richting het De Coninckplein, maar er ontbreekt vandaag een halte die dichtbij het plein gelegen is. De Lijn is hiervoor vragende partij. 

De Muizenstraat is een enkelrichtingsstraat, richting De Coninckplein met éénzijdig parkeren aan de oneven straatkant. De huidige breedte van de parkeerstrook voldoet met 1,80m niet aan de minimale normen. Ook de huidige rijwegbreedte voldoet niet aan de normen van het maatgevend gebruik bij 30km/u voor bus en fietsers.

Techniek

De verlichting, die op palen staat, is te vernieuwen. De riolering is nog in orde en hoeft niet vervangen te worden. 

Algemene randvoorwaarden

  • voetpaden die voldoen aan de minimale comfortmaat voor voetgangers volgens het draaiboek openbaar domein;
  • fietsroutenetwerk (kernroute) vervolledigen;
  • vergroenen;
  • ontharden;
  • de Lijn vraagt een integraal toegankelijke halte in de straat;
  • draaicirkels bus en brandweer;
  • vergunde terrasoppervlakte behouden.
Mobiliteitsvoorwaarden
  • fietsers in beide richtingen toegelaten;
  • snelheidsregime 30km/u;
  • plateau op kruispunt;
  • gemengd verkeer;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • rijrichting is enkel van Dambruggestraat naar Rotterdamstraat, uitgezonderd fietsers;
  • langsparkeren;
  • parkeerplaats voor mindervaliden ter hoogte van huisnummer één.
Ambitie

Een aangename straat creëren met voldoende ruimte voor voetgangers, meer comfort voor de fietsers en vergroening met een aantal nieuwe bomen.
 
Ontwerpend onderzoek
 
De mogelijkheden voor een woonerf werden onderzocht, maar niet weerhouden. Gezien er een buslijn door de straat rijdt, is een woonerf geen optie. Dit kan niet gecombineerd worden.
 
Concept

Bij de heraanleg van straten staan veiligheid, comfort en aandacht voor alle deelnemers aan het verkeer centraal. Hiertoe wordt het openbaar domein gebruiksvriendelijk ingericht voor alle gebruikers, mobiel of minder mobiel, met inachtname van het STOP-principe.
 
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal gerealiseerd wordt, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
  • er worden aan beide zijden verhoogde voetpaden voorzien die aan de gangbare minimale comfortmaat voldoen, met plaats voor het bestaande terras en busperron. Hierbij blijft het mogelijk voor twee voetgangers om elkaar comfortabel en zonder hinder te kruisen;
  • ook ter hoogte van de bushalte (perron) zal het voetpad nog voldoen aan de minimale comfortmaat volgens het draaiboek openbaar domein;
  • door het gebruik van standaardmaterialen en het verbreden van de rijweg zal het fietscomfort aanzienlijk verbeteren en zal de straat een volwaardig deel worden van het fietsroutenetwerk (kernroute). Fietsers kunnen zo ook in de toekomst de straat in beide richtingen blijven gebruiken;
  • op het kruispunt met de Dambruggestraat wordt een plateau aangelegd met uitstulpingen aan de zijstraten, wat de oversteekbaarheid en zichtbaarheid aanzienlijk verbeterd;
  • aan de plateau ter hoogte van huisnummer 27 komt  een brede uitstulping en ruimte voor een toekomstboom waarbij extra wortelruimte te voorzien is;
  • tussen de parkeervakken en op de uitstulpingen zal er ruimte zijn voor enkele bomen in grote plantvakken in functie van vergroening en infiltratie;
  • er komen afgebakende parkeervakken met open voeg in functie van infiltratie;
  • er wordt ook een mindervalideplaats ter hoogte van het plein voorzien;
  • in functie van bijkomende ontharding is er voor de bewoners van de straat de mogelijkheid om tijdens het inspraaktraject reeds geveltuintjes, groenslingers of buurtbomen aan te vragen.
Parkeerbalans
 
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 12 plaatsen in de bestaande toestand naar vijf plaatsen in de nieuwe toestand. Er blijft één andersvalideplaats behouden. Dit komt door het implementeren van afgebakende parkeervakken met uitstulpingen aan de hoeken, een nieuwe halte voor de bus, de aanplanting van bomen en het behouden van het horecaterras.
 
Bomenbalans

Het concept resulteert in een positieve bomenbalans. In de bestaande toestand staan er geen bomen. In de nieuwe toestand worden er nieuwe bomen van 3e grootte in de straat voorzien, en op het kruispunt één toekomstboom van 1e of 2e grootte. De inplanting van de bomen wordt nog verder onderzocht in functie van de beschikbare ondergrondse ruimte en nutsleidingen. Verdere maatregelen voor ontharden en vergroenen worden uitgewerkt in het definitief ontwerp.
 
Hemelwaterplan
 
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.

De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

In de Muizenstraat wordt de riolering niet vernieuwd. In de volgende fase zullen de ontwerpmaatregelen opgenomen worden die mogelijk zijn om infiltratie en buffering toe te passen in functie van de geplande wegeniswerken.

Aanleiding en context

fase actie datum jaarnummer
advies coördinatieoverleg openbaar domein 3 juni 2019 ---
projectdefinitie en concept goedkeuring districtscollege Antwerpen  14 oktober 2019   610

Het districtscollege van Antwerpen wenst de Muizenstraat heraan te leggen omdat de wegenis in slechte staat is.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Algemene financiƫle opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget is voorzien op doelstelling 2ANT010204 en een nog toe te kennen M nummer. Het budget wordt voorzien bij de nieuwe meerjarenplanning.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (25 september 2019) voor de wegeniswerken in de Muizenstraat, district Antwerpen.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 20190603_COD_11977.pdf
  • 20190525_11977_PD.pdf