Terug
Gepubliceerd op 12/11/2019

2019_CBS_09220 - District Wilrijk. Cederlaan. Wegeniswerken SWOU12005 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden. - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/11/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Ludo Van Campenhout, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_09220 - District Wilrijk. Cederlaan. Wegeniswerken SWOU12005 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden. - Goedkeuring 2019_CBS_09220 - District Wilrijk. Cederlaan. Wegeniswerken SWOU12005 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden. - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.

Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld.

Cederlaan is een lokale straat.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

Inleiding

Het projectgebied is gelegen in het district Wilrijk nabij de Groenenborgerlaan. Het behelst de Cederlaan en een klein stukje Ahornenlaan tot aan de rotonde.

Analyse

Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

  • Gebruik

Op de hoek met de Groenenborgerlaan is een horecazaak.

  • Mobiliteit

De Cederlaan is een woonstraat van circa 320m met dubbelrichtingsverkeer, gelegen in een zone 30. Het huidige wegprofiel is overgedimensioneerd en ondanks de drie as-verschuivingen, verdeeld over de straat, is er nood aan verkeersremming.

Er is een parkeerstrook ingetekend langs één zijde van de rijweg. Deze zijde wisselt telkens na elke as-verschuiving.

Er is een velostation gesitueerd achter het plantsoen op de hoek met de Ahornenlaan. Door de hoge planten is het velostation niet goed zichtbaar.

De voetpaden zijn zeer breed maar er ontbreekt een doorgang voor voetgangers langs het groene pleintje. De oversteekplaats ter hoogte van de rotonde is erg lang en zou compacter mogen.

  • Groen

Er is geen straatgroen in de Cederlaan.  Er is wel een groot plantsoen op de hoek met de Ahornenlaan waar een dichte struikengroep en twee potentiële toekomstbomen zijn. De bomen worden zeker behouden en de struikengroep is maximaal te behouden.

Aangrenzend aan het projectgebied staan in private tuinen een aantal grote bomen met een kruin boven voetpad en parkeerstrook. Door de omvang van de bomen heeft nieuw straatgroen hier vlakbij weinig groeikansen.

  • Techniek

De riolering zal worden vernieuwd. Er wordt nog bekeken of een gescheiden stelsel noodzakelijk is of dat bronmaatregelen voor infiltratie zullen volstaan. Dit zal in een volgende fase worden uitgeklaard.

De verlichting wordt vernieuwd.

Algemene randvoorwaarden

  • vernieuwen riolering;
  • weginrichting conform zone 30;
  • verkeersremmende maatregelen;
  • uitbreiding groen plantsoen;
  • vergroenen van de straat;
  • behoud parkeerbalans.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • markeringen: het zebrapad aan de rotonde behouden;
  • snelheidsregime: 30 km/u;
  • snelheidsremmers in de straat ongeveer om de 75 meter;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts;
  • verkeerssamenstelling: gemengd verkeer;
  • parkeerorganisatie; langsparkeren;
  • rijrichting: beide richtingen;
  • beperkte of geen toegang tot de straat: voertuigen van boven de 3,5 ton zijn niet toegelaten.

Ambitie

De straat wordt op een verkeersveilige manier heringericht en afgestemd op het snelheidsregime en de gebruikers.
Het behoud en de uitbreiding van het straatgroen, gecombineerd met verschillende systemen voor regenwaterinfiltratie, verhogen de leefbaarheid van de straat en maken ze klimaatbestendig.

Concept

Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden.

  • Profiel

Het concept vertaalt zich in een nieuw straatprofiel. Hierbij wordt de rijwegbreedte afgestemd op het gebruik en de toegestane snelheid. Langs weerszijden van de rijweg komt een parkeerstrook. Langs de zijde van onpare huisnummers komen boomvakken mee in de parkeerstrook en langs de zijde van de pare huisnummers komt naast de parkeerstrook een groenstrook met straatbomen. De voetpaden langs de perceelsgrens zijn voldoende breed.

  • Verkeersremming en oversteken

Het kruispunt met de Ahornenlaan en de aansluiting met de rotonde worden compacter ingericht. De bestaande oversteekplaatsen blijven behouden.
Op de hoek met de Ahornenlaan komt een verkeersplateau met twee nieuwe oversteekplaatsen. Centraal tussen dit kruispunt en het kruispunt met de Groenenborgerlaan en Vijverlaan komt nog een bijkomend verkeersplateau. Zo zijn er snelheidsremmers met tussenafstanden van circa 105m.

  • Parkeren: auto's en fietsen

Er komen langsparkeerplaatsen aan weerszijden van de rijweg. Dit resulteert in een positieve parkeerbalans.
Het velostation wordt ter hoogte van het plantsoen langs de rijweg ingeplant waardoor de zichtbaarheid en bereikbaarheid verbetert. Er worden ook een aantal fietsbeugels bijgeplaatst.

  • Straatgroen

De bestaande bomen, zowel in het plantsoen als op de aansluiting met zijstraten, worden behouden. Langs de rijweg komt een nieuwe geschrankte laanbeplanting. Ter hoogte van de verkeersplateaus worden de bomen symmetrisch ingeplant. De huidige toekomstbomen in het plantsoen op de hoek met de hoek Ahornenlaan worden behouden, en aangevuld door twee nieuwe toekomstbomen.

Het plantsoen wordt vergroot richting rotonde en sluit aan op het straatgroen van de Ahornenlaan. Naast de gevrijwaarde doorgang naar een private inrit komt er ook een informeel pad doorheen het plantsoen in combinatie met een verblijfsplek.

Langs de zijde van de pare huisnummers komt een groenstrook. Ter hoogte van de twee verkeerplateaus wordt deze strook onderbroken en ter hoogte van de inritten worden ze voorzien van lineaire grasbetontegels. Langs de zijde van de onpare huisnummers worden de bomen in het verlengde van het parkeervak ingeplant. Voor deze bomen zal onder de parkeerstroken boomgranulaat worden voorzien.

  • Water en infiltratie

De groenstrook langs de zijde van de pare huisnummers wordt mee ingezet voor de infiltratie van hemelwater. Langs de overzijde wordt er onder de parkeervakken (met waterdoorlatende voegen) boomgranulaat voorzien dat zowel voor de bomen extra groeikansen biedt, als regenwaterinfiltratie mogelijk maakt.

Langs het uitgebreide plantsoen is er mogelijkheid voor de inrichting van een gracht of wadi voor regenwateropvang. Dit wordt in volgende fase nader onderzocht.

  • Verlichting

De nieuwe verlichting wordt geschrankt ingeplant rekening houdend met de locatie van de bomen. Op de groene berm komen verlichtingspalen met lichtpunten op 4,00m en 6,00m hoogte om respectievelijk de voetpaden en de rijweg te verlichten.
Langs de perceelsgrens van de onpare huisnummers en in de omgeving van het plantsoen komen palen met lichtpunten op 4,00m hoogte voor het aanlichten van het voetpad langs deze zijde.

Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 45 parkeerplaatsen in de bestaande toestand naar 51 parkeerplaatsen in de nieuwe toestand.

Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.

De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Cederlaan ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem voorgesteld met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ).

Inspraak

De hoorzitting bewoners ging door op 18 februari 2016.

Aanleiding en context

fase actie datum jaarnummer
adviezen info bewoners
seniorenraad
coördinatieoverleg openbaar domein
18 februari 2016
3 december 2018
11 maart 2019
 
projectdefinitie en concept goedkeuring districtscollege Wilrijk 13 mei 2019 109

Het districtscollege van Wilrijk wenst de Cederlaan opnieuw aan te leggen omwille van de slechte staat van de straat en de slechte toestand van de riolering.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

De bedrijfseenheid stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Algemene financiële opmerkingen

Het voor deze opdracht vereist budget zal worden voorzien op doelstelling 1SWI010201P03400 bij opmaak van het meerjarenplan 2020-2025.

Adviezen

seniorenraad Gunstig onder voorwaarden

3 december 2018

De seniorenraad adviseerde gunstig mits volgende voorwaarden:

  • overgangen oversteekplaatsen zonder niveauverschil aansluiten;
  • geen verkeersdrempels maar afwisselende parkeerstroken.
coördinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

11 maart 2019

Coördinatieoverleg openbaar domein adviseerde gunstig mits volgende voorwaarden:

  • in volgende fase het verwachte eindbeeld van de bomen goed in beeld brengen en intekenen;
  • in volgende fase de ondergrondse ruimte voor de bomen op het plan voorzien, zeker die van de toekomstbomen;
  • de leidingen van de verlichting niet in de groenstroken aanleggen maar wel onder de voetpadruimte;
  • betreffende het groenvak nagaan of hier vanuit de buurt draagvlak bestaat voor de zitruimte;
  • een extra verkeersremmer voorzien, en de boordstenen op de verkeersplateau's voorzien met bochtstraal 8m;
  • de inritvlakken in grasbetondallen voldoende breed aanleggen;
  • de locatie van het velostation afstemmen naar voorontwerp toe;
  • de voetpaden steeds minimum 1,80 meter breed voorzien en het voetpad tussen parkeerstrook en rooilijn minimum twee meter breed houden;
  • in functie van het behoud van de bestaande (toekomst) bomen en gezien het huidige grondwaterpeil, niet inzetten op wadi's, maar wel infiltreerbare groenstroken voorzien;
  • onderzoeken of bijkomende vergroening/ontharding (extra boomvakken) mogelijk is, rekening houdende met de gevraagde minimum voetpadbreedte (1,80 meter en twee meter) en een neutrale parkeerbalans.

Beleidsdoelstellingen

1 - Woonstad
1SWI01 - Wonen, economische functies en publieke voorzieningen zijn gevarieerd, nabij en bereikbaar in elk buurt- en districtscentrum met propere, goed onderhouden en aangename publieke ruimte
1SWI0102 - De ruimtelijke structuur, identiteit en kwaliteit op het niveau van de districten, wijken en buurten zijn versterkt
1SWI010201 - Projecten voor de (her)aanleg van het publiek domein zijn gerealiseerd van ontwerp tot en met uitvoering
1SWI010201P03400 - 2610 wilrijk Cederlaan

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en concept (11 maart 2019) voor de wegeniswerken in de Cederlaan, district Wilrijk.

Artikel 2

Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • 20190226_11969_PD.pdf
  • 20190311_COD_verslag.pdf
  • 20160218_verslag_Cederlaan.pdf