Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019102447 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Rudy Verbeek met als adres Lode Vleeshouwerslaan 3 te 2900 Schoten |
Ligging van het project: |
Scheldestraat 69 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 11sectie L nr. 3645L2 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
regulariseren van het niet verlagen van een bestaande scheimuur grenzend aan de percelen 26, 28 en 30 gelegen in de Volkstraat conform de vergunning afgeleverd in 1988 |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 25/05/1987: vergunning (18#69325 ) voor de afbraak van een pakhuis en het bouwen van een appartementsgebouw;
- 11/04/1988: vergunning (86#880027 ) voor een appartementsgebouw;
- 25/09/2018: proces-verbaal (20155267) voor wijzigingen in strijd met de op 11 april 1988 verleende stedenbouwkundige vergunning met referte 18/70839-88/027/B/1988;
- 22/03/2019: weigering (2019156) voor regulariseren van het niet verlagen van een bestaande scheimuur grenzend aan de percelen 26, 28 en 30 gelegen in de Volkstraat conform de vergunning afgeleverd in 1988.
Vergunde/vergund geachte toestand
- meergezinswoning van 4 bouwlagen onder een zadeldak;
- terrassen op elke verdieping aan de achtergevel, ter hoogte van de linker perceelsgrens;
- de achterliggende mandelige rechter scheidingsmuur werd na afbraak in de hoogte beperkt tot de eerste verdieping.
Huidige toestand
- terrassen op elke verdieping perceelsbreed voorzien;
- in 1988 heeft men tijdens de uitvoering beslist het gedeelte scheidingsmuur van de percelen 26, 28 en 30 te laten staan.
Gewenste toestand
- terrassen op elke verdieping perceelsbreed voorzien en borstwering in volle steen;
- rechter scheidingsmuur over de volledige hoogte van het gebouw.
Inhoud van de aanvraag
- regulariseren van het niet verlagen van een bestaande scheimuur grenzend aan de percelen 26, 28 en 30 gelegen in de Volkstraat conform de vergunning afgeleverd in 1988;
- regulariseren van de perceelsbrede terrassen uitgevoerd met een borstwering in volle baksteen.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Aartselaar |
16 september 2019 |
17 september 2019 |
Geen advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
20 september 2019 |
14 oktober 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
16 september 2019 |
10 oktober 2019 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 2: zone voor wonen - (wo2).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid - hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De bestaande scheidingsmuur is 9,46 meter hoog en grenst aan de percelen van Volksstraat 26/28 en Scheldestraat 69. De situatie in de oksel van het bouwblok is zeer dens en de daglichttoetreding naar de panden in de omgeving wordt reeds beperkt door de atypische bouwdiepte van Scheldestraat 69. Daarbovenop neemt de bestaande scheidingsmuur een beduidende hoeveelheid aan zon- en daglicht weg van de aangrenzende percelen. Dit wordt ook bevestigd in het bezwaarschrift dat werd ingediend. Een scheidingsmuur, gebouwd over drie bouwlagen biedt geen ruimtelijke meerwaarde voor de omgeving en is hinderlijk voor de situatie in de oksel van het bouwblok.
Ook wenst de aanvraag de vergunde terrassen uit te breiden naar de rechterzijde. Deze uitbreiding zorgt voor een ruimteclaim op het bouwblok omwille van de bijkomende bouwdiepte en de hoogte van de scheidingsmuur en de noodzaak om een schutting te voorzien op de perceelgrens om privacyhinder te vermijden.
In de vergunning van 1988 werden de terrassen voorzien op voldoende afstand van de rechterzijde. Ruimtelijk gezien is deze oplossing de meest kwalitatieve waardoor het uitbreiden van de private buitenruimtes stedenbouwkundig niet verdedigbaar is. Het uitbreiden van de terrassen zorgt ervoor dat de rechter slaapkamers onvoldoende lichttoetreding ontvangen. Dit heeft een nadelige invloed op de woonkwaliteit en is strijdig met artikel 24 van de bouwcode.
Gelet op bovenstaande argumentatie en op het bezwaar tegen de scheidingsmuur, is de aanvraag strijdig met de goede ruimtelijke ordening van de plaats. De aanvraag wordt ongunstig geadviseerd.
Functionele inpasbaarheid
De vergunde meergezinswoning blijft ongewijzigd en is nog steeds inpasbaar in de omgeving en in overeenstemming met de bestemmingsvoorschriften van RUP Binnenstad.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
19 augustus 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
16 september 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
15 november 2019 |
Verslag GOA |
29 oktober 2019 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften |
Petitielijsten |
Digitale bezwaarschriften |
1 |
0 |
0 |
0 |
Bespreking van de bezwaren
Er werd één bezwaarschrift ingediend. Voornamelijk handelend over:
1. Bouwcode: De te regulariseren muur is hoger dan 2,6 meter en daardoor strijdig met artikel 19 van de bouwcode. Gelet op de open ruimte achteraan het perceel van Volkstraat 28 moet deze muur als een tuinafsluiting worden beoordeeld.
Beoordeling: Artikel 19 van de bouwcode heeft betrekking op tuinafsluitingen en niet op scheidingsmuren van gebouwen. Achteraan het perceel van Scheldestraat 69 is een constructie voorzien waardoor deze beoordeeld wordt als een scheidingsmuur. Het bezwaar is ongegrond.
2. Hinder: Het behoud van de muur is strijdig met de goede ruimtelijke ordening conform artikel 4.3.1§2 van de VCRO. De scheidingsmuur en het uitbreiden van de terrassen is hinderlijk voor de woonruimtes en de woonkwaliteit van Volkstraat 28, beperkt de toetreding van daglicht en zorgt voor een verlies aan zicht.
Beoordeling: De scheidingsmuur zorgt inderdaad voor een nadelige situatie voor de leefruimtes van Volkstraat 28 achteraan en zorgt voor een verminderde toetreding aan daglicht waarbij het zicht van de panden aan de Volkstraat geblokkeerd wordt. Ook het uitbreiden van de terrassen naar de rechterzijde van het perceel Scheldestraat 69, zorgt voor een ruimtelijke claim die stedenbouwkundig niet aanvaardbaar is. Het bezwaar is gegrond.
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.