Terug
Gepubliceerd op 15/11/2019

2019_CBS_09050 - Omgevingsvergunning met zaak van de wegen. Zaak van de wegen - OMV_2019088255. Romeynsweel zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 08/11/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Ludo Van Campenhout, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_09050 - Omgevingsvergunning met zaak van de wegen. Zaak van de wegen - OMV_2019088255. Romeynsweel zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring 2019_CBS_09050 - Omgevingsvergunning met zaak van de wegen. Zaak van de wegen - OMV_2019088255. Romeynsweel zonder nummer. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2019088255

Gegevens van de aanvrager:

Havenbedrijf Antwerpen met als adres Zaha Hadidplein 1 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Romeynsweel zonder nummer 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 15 sectie D nr. 267V

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen toegangsweg

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Huidige toestand

Verharde weg die dienst doet als toegangsweg om de achterliggende bedrijven bereikbaar te maken. Deze weg dient geoptimaliseerd te worden om dienst te doen als volwaardige openbare wegenis.


Inhoud van de aanvraag

-          Aanleg van een nieuwe verbindingsweg aantakkend op Romeynsweel;

-          Voorzien van een keerlus;

-          Renoveren van de bestaande riolering;

-          Plaatsen van openbare verlichting.

 

Argumentatie

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Agentschap Wegen en Verkeer

27 augustus 2019

20 september 2019

Voorwaardelijk gunstig

brandweer/ risicobeheer/ preventie

27 augustus 2019

25 september 2019

Voorwaardelijk gunstig

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

27 augustus 2019

5 september 2019

Gunstig

Nationale Maatschappij der Pijpleidingen

27 augustus 2019

13 september 2019

Advies zal worden uitgebracht door Petrochemical Pipeline Services.

Petrochemical Pipeline Services

 

18 september 2019

Voorwaardelijk gunstig

Water-link (AWW)

27 augustus 2019

25 september 2019

Voorwaardelijk gunstig

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ archeologie

27 augustus 2019

29 september 2019

 

Wegenwerken

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningendecreet stelt dat indien de vergunningsaanvraag wegeniswerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft, en de bevoegde overheid oordeelt dat de vergunning kan worden verleend, dan neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen, alvorens de bevoegde overheid een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn. De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen. Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 m rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing.Hier gelden hoofdzakelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor Zeehaven en watergebonden bedrijven en - voor de Noorderlaan ten zuiden van de aanvraag - Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel met en haaks op ten zuidwesten van de Noorderlaan, loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. Het Albertdok – op 270 m ten zuiden van de aanvraag- heeft als bestemming Gebied voor waterweginfrastructuur. Op 475 m ten zuidwesten van de aanvraag bevindt zich de bestemming Gebied voor spoorweginfrastructuur.

 

Op circa 270 meter ten zuidoosten van de aanvraag geldt voor de zone ten zuiden van de Noorderlaan het bestemmingsvoorschrift Grensgebied met het grootstedelijk gebied –

omgeving Noorderlaan.

 

Op circa 395 m ten oosten van de aanvraag is het gewestplan Antwerpen van toepassing met als bestemming Bufferzones. Nog meer naar het oosten geldt het gewestplanvoorschrift Woongebieden.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag daar de werken tot het openbaar domein zullen behoren.

 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De regelgeving betreffende de toegankelijkheid van gebouwen voor personen met een verminderde beweeglijkheid is niet van toepassing op de aanvraag; de vergunningsplichtige handelingen blijven beperkt tot (onderdelen van) constructies waarvoor in dit besluit geen normen worden opgelegd.

 

Voetgangersverkeer: Het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1977 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer.
De gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer is niet van toepassing op deze aanvraag. De aanvraag betreft immers de heraanleg van wegenis buiten de bebouwde kom.

 

Sectorale wetgeving

* MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

 

* Watertoets: overeenkomstig artikel 8 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het algemeen waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

 

* Archeologienota: Overeenkomstig artikel 5.4.1 wordt bij bepaalde aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning met ingreep in de bodem een bekrachtigde archeologienota gevoegd.

In voorliggende aanvraag, die door een publiekrechtelijke instantie is ingediend, bedraagt de ingreep in de bodem meer dan 1.000 m², is het project gelegen in industriegebied, buiten beschermde archeologische sites en buiten geïnventariseerde archeologische zones, waardoor de aanvrager verplicht is een bekrachtigde archeologienota toe te voegen aan de aanvraag. Deze nota maakt deel uit van het aanvraagdossier. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft op 19 juli 2018 de nota bekrachtigd.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid – Visueel-vormelijke elementen

De aanvraag betreft het vernieuwen van de verharding van een bestaande toegangsweg die heden reeds gebruikt wordt als collectieve inrit voor verschillende bedrijven. Deze toegangsweg, die gelegen is tussen de Noorderlaan en Romeynsweel maar aantakt op de Romeynsweel, zorgt dus voor de ontsluiting van de omliggende concessieterreinen naar het openbaar domein. Vanuit het oogpunt van goed bestuur en om deze weg degelijk te kunnen onderhouden, is het wenselijk om deze weg een publiek karakter te verlenen en aan te leggen als openbaar domein.

 

De bestaande verharding en riolering zullen worden gerenoveerd. De nieuwe verharding bestaat uit asfalt die wordt begrensd door betonnen greppels en kantstroken. Langs weerszijden worden de vrije stroken ingericht als onverharde berm. Over het gehele tracé, waarvan de lengte circa 250 m bedraagt, zal er openbare verlichting geplaatst worden. De wegbreedte bedraagt circa 7 m.

 

De weg is doodlopend waardoor er op het einde, in het zuiden, een keerlus zal worden aangelegd. Deze keerlus wordt met een brandweg aangesloten op de Noorderlaan en afgesloten met ‘breekpalen’ waardoor deze enkel door hulpdiensten gebruikt kan worden.   

 

Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

Het terrein is reeds verhard en er wordt geen nieuwe ruimte ingewonnen. De aanvraag betreft een optimalisatie en regularisatie van de bestaande situatie.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Advies werd gevraagd aan de verkeerspolitie van de stad Antwerpen. Zij uiten geen bezwaar.

 

Daar de weg nabij de Noorderlaan, een gewestweg, gelegen is, werd het advies ingewonnen van het Agentschap Wegen en Verkeer. Zij verlenen een gunstig advies met als voorwaarde dat de brandweg fysiek moet worden afgesloten en enkel toegankelijk is voor de hulpdiensten. De aanvraag is hier reeds op voorzien.

 

Advies werd tevens ingewonnen bij brandweer/risicobeheer/preventie. De voorwaarden uit dit advies, gericht met het oog op de veiligheid en toegankelijkheid, zijn integraal over te nemen.

 

In de nabijheid van de aanvraag zijn pijpleidingen gelegen. Het advies werd ingewonnen van de beheerders van deze leidingen.

 

Wegenwerken

Nutsvoorzieningen
Er worden geen nutsvoorzieningen voorzien. De vrije stroken kunnen dienen als leidingenzone voor de aansluiting op nutsleidingen en voor de plaatselijke infiltratie van hemelwater.

De bestaande riolering wordt gerenoveerd voor de afvoer van regenwater waarbij de aangelanden hun aansluiting kunnen behouden.

De weg zal worden uitgerust met openbare verlichting.

Wegwerkzaamheden
De heraanleg van een weg op reeds verhard terrein alsook de aanleg van een keerlus.

Groenvoorziening
Er worden onverharde stroken voorzien voor gebruik als leidingstroken en infiltratie van hemelwater. 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

30 juli 2019

Volledig- en ontvankelijk

27 augustus 2019

Start openbaar onderzoek

30 augustus 2019

Einde openbaar onderzoek

28 september 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

25 november 2019

Uiterste beslissingsdatum

8 februari 2020

Verslag GOA

31 oktober 2019

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

30 augustus 2019

28 september 2019

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'zaak van de wegen'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de uitrusting en de opname van het wegtracé in het openbaar domein van een zijstraat van Romeynsweel, onder volgende voorwaarden:


- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie;

- er dient te worden voldaan aan de voorwaarde uit het advies van het Agentschap Wegen en Verkeer;

- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van Petrochemical Pipeline Services;

- er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van Waterlink.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • advies brandweer.pdf
  • advies Agentschap Wegen en Verkeer.pdf
  • advies PPS.pdf
  • advies Waterlink.pdf
  • advies Waterlink bijlage I.pdf
  • BA_Nieuwe toegangsweg_I.pdf
  • BA_Nieuwe toegangsweg_L.pdf
  • BA_Nieuwe toegangsweg_P_B.pdf
  • BA_Nieuwe toegangsweg_P_N.pdf
  • BA_Nieuwe toegangsweg_P_V.pdf