De Antwerpse ORBA werd recent uitgebreid met mailing-functionaliteiten. Zo kunnen specifieke doelgroepen vanuit ORBA worden aangeschreven en worden verantwoordelijken (enkel indien relevant) automatisch aangespoord om hun rapportering te vervolledigen.
De steden Aalst, Genk, Hasselt, Mechelen, Brugge, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en het OCMW Brugge gaven aan dat ze ook over deze uitbreiding wensen te beschikken. Naar aanleiding van deze gemeenschappelijke vraag, neemt het Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden initiatief om deze uitbreiding over te kopen van de stad Antwerpen en te installeren op de verschillende versies van de centrumsteden.
In de schoot van de 13 Vlaamse centrumsteden en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) werd in 2006 een kenniscentrum opgericht onder de vorm van een interlokale vereniging, genaamd het Kenniscentrum Vlaamse Steden. In het begin van 2007 startte het Kenniscentrum zijn werking. De doelstelling van deze interlokale vereniging is om de aanwezige kennis in de centrumsteden inzake stedelijke ontwikkelingen te verzamelen, te ontsluiten en te gebruiken om zowel het eigen beleid in de steden als het stedelijke beleid van de centrale overheden (Vlaanderen, België, Europa) te inspireren.
Op een secretarissenoverleg van de centrumsteden medio 2016 kwam de behoefte naar boven van verschillende steden naar beleids- en managementrapportering. Op het secretarissenoverleg van 8 december 2016 werd de ORBA-tool van de stad Antwerpen voorgesteld aan de andere centrumsteden. Er werd grote interesse getoond voor deze tool, waarna het Kenniscentrum in samenwerking met de stad Antwerpen een ORBA-traject opstartte.
Na dit traject gaven een aantal centrumsteden aan om samen met het Kenniscentrum de Antwerpse ORBA-tool verder te ontwikkelen tot een generieke tool, inzetbaar voor alle steden.
Om deze ambitie te kunnen realiseren werd er een overeenkomst tussen de stad Antwerpen en de deelnemende steden afgesloten zodat technische en vormelijk informatie, met behoud van onze intellectuele eigendom, kon worden gedeeld (2019_CBS_06405).
Op 15 februari 2019 keurde het college de overeenkomst voor de deelnemende kandidaat centrumsteden goed. (2019_CBS_01271).
Op 29 mei 2019 nam het college kennis van de door de deelnemende centrumsteden en het Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden ondertekende overeenkomsten (2019_CBS_04544).
De ontwikkelkost van deze mailing-functionaliteit bedroeg € 4.720 (exclusief BTW).
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt de goedkeurig gevraagd om deze uitbreiding tegen ontwikkelkost over te dragen aan het Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden.
Het college beslist om de ORBA-mailuitbreiding tegen een vergoeding gelijk aan de ontwikkelkost, 5.711,20 euro inclusief BTW, over te dragen naar het Kenniscentrum Vlaamse Centrumsteden.
De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Inkomsten overdracht mailingsfunctionaliteit ORBA van: Kenniscentrum Vlaamse Steden - VVSG vzw Bischoffsheimlaan 1 - 8 1000 Brussel BTW: be 0451.857.573 |
€ 5.711,20 |
budgetplaats: 5352000000 |
Niet van toepassing |