Art. 56 §3 4° Decreet over het Lokaal Bestuur:
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor: het voeren van een plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.
Om de meest uitdagende en kwetsbare wijken veiliger en leefbaarder te maken, heeft het stadsbestuur besloten om stadsmariniers in te zetten. De stadsmarinier heeft als opdracht 'Antwerpen veiliger en leefbaarder te maken' met een oplossingsgerichte, aanklampende en gebiedsgerichte aanpak.
De stadsmarinier krijgt het volle mandaat om de bedrijfseenheden te overstijgen en leefbaarheidsproblemen daadwerkelijk op te lossen. Hij/zij werkt overkoepelend aan de reeds bestaande gebiedsgerichte werking van onder andere politie, buurtregisseurs, jeugdwerkers en stadsmakers om de structurele en systematische aanpak in de Antwerpse wijken te versterken. De stadsmarinier is een extra kracht die meteen actie onderneemt. Hij/zij is een dirigent die zorgt voor een gecoördineerde aanpak van verschillende diensten zodat de activiteiten van deze diensten elkaar versterken.
Rekening houdend met de impact en inhoud van de opdracht, de verantwoordelijkheid van de stadsmarinier en zijn strategisch-coördinerende rol, zijn in het collegebesluit van 1 maart 2019 (jaarnummer 1830) enkele randvoorwaarden opgenomen. Een daarvan is dat de opstart van een dergelijk project vraagt om goede ondersteuning, opleiding en coaching. inclusief intervisies met een externe coach.
In dit kader werd er een offerte/aanbesteding uitgeschreven met als voorwerp de uitvoering van een leer- ontwikkeltraject in samenwerking met de stad Antwerpen ter ondersteuning van de nieuwe functie van stadsmarinier. Er zijn drie aanbieders aangeschreven met een offertevraag. Door één aanbieder is er daadwerkelijk een offerte ingediend. Het betreft de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) uit Den Haag. Deze aanbieder voldoet tevens volledig aan de opdracht.
Het leer- en ontwikkelprogramma dat wordt aangeboden is een uitwerking van het programma 'Rotterdamse School voor Stadsmariniers' dat de NSOB en Ardis in 2014 samen hebben georganiseerd voor de gemeente Rotterdam. Ardis is een organisatieadviesbureau en verzorgt binnen het leer- en ontwikkeltraject de individuele coaching, gericht op de eigen persoonlijke ontwikkeling van de stadsmariniers. Het programma is zowel gericht op inhoudelijke als persoonlijke ontwikkeling.
Het programma bestaat uit twee blokken. Het eerste blok staat in het teken van 'strategisch handelen in dynamische netwerken'. Het tweede blok heeft als onderwerp 'maatschappelijke verbanden en fenomenen'. Door de twee blokken heen loopt een traject van een drietal inspiratiebijeenkomsten, een drietal intervisiebijeenkomsten, een persoonlijk ontwikkeltraject en een praktijkopdracht en externe stage.
Het opleidingstraject start in het voorjaar van 2020 (uiterlijk 1 april 2020) en loopt door tot eind 2020.
De opleiding wordt tegelijkertijd ook aangeboden aan de stadsmariniers van de gemeente Rotterdam, zodat er sprake is van maximaal leren van en uitwisselen met de Rotterdamse collega's.
In toepassing van artikel 42, §1, 1°, a) van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten zal deze opdracht worden gegund bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking omdat de goed te keuren uitgave niet hoger is dan het bij artikel 90, eerste lid, 1° van het Koninklijk Besluit Plaatsing van 18 april 2017 vastgelegd bedrag van 144.000,00 euro (zonder belasting over de toegevoegde waarde), met name de drempel vermeld in artikel 11, eerste lid, 2° van het Koninklijk Besluit Plaatsing van 18 april 2017.
Het bestuursakkoord van de stad Antwerpen 2019-2024 stelt "Het stadsbestuur heeft twee duidelijke ambities: van Antwerpen de meest leefbare stad van het land maken en onze wijken versterken".
Verder wordt in het bestuursakkoord verwezen naar de inzet van stadsmariniers: "We voeren stadsmariniers in die net als in Rotterdam veiligheidsproblemen en veiligheidsrisico's opsporen en oplossen. De stadsmariniers hebben de bevoegdheid en de middelen om oplossingen door te duwen. Zij brengen mensen en diensten samen om leefbaarheids- en veiligheidsproblemen structureel op te lossen. Ze worden rechtstreeks aangestuurd door de burgemeester."
Met het collegebesluit van 1 maart 2019 (jaarnummer 1830) werd een principebeslissing rond de inzet van stadsmariniers goedgekeurd. Maatschappelijke Veiligheid kreeg de opdracht om in 2019 het implementatietraject van de eerste stadsmarinier(s) uit te rollen.
Op 26 juni 2019 (jaarnummer 177) nam het managementteam kennis van het besluit betreffende de inzet van de stadsmariniers.
Dit besluit heeft de volgende financiële implicaties.
Het leer- en ontwikkelprogramma wordt door de NSOB in samenwerking met Ardis ontwikkeld voor de stad Antwerpen en de gemeente Rotterdam gezamenlijk. Het ontwikkelprogramma wordt geschreven voor in totaal twaalf stadsmariniers. Vanuit de gemeente Rotterdam zullen acht stadsmariniers deelnemen aan het programma. Vanuit de stad Antwerpen zullen de drie stadsmariniers het leer- en ontwikkelprogramma volgen. Bijkomend voorzien we om zowel een lid van het directieteam van de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid als een medewerker vanuit kabinet burgemeester te laten participeren aan het theoretisch traject (niet de individuele opleiding). De kosten voor de stad Antwerpen komen in totaal op 30.000 euro. Dit bedrag is vrijgesteld van btw. Dit bedrag is exclusief kosten voor locaties en catering aangezien er voor het programma gebruik gemaakt kan worden van ruimtes en catering van de gemeente Rotterdam en de stad Antwerpen.
Het bovengenoemde bedrag is dus een eenmalige totaalprijs van het hele opleidingstraject dat start in het voorjaar van 2020 (uiterlijk 1 april 2020) en doorloopt tot eind 2020.
Het college keurt de gunning voor het bovenstaande leer- en ontwikkeltraject voor de stadsmariniers aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) met ondernemingsnummer NL819392832B01 voor een bedrag van 30.000,00 euro goed.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Nederlandse School voor Openbaar Bestuur BV Lange Voorhout 17 2514 EB Den Haag, Nederland ondernemingsnummer: NL819392832B01 IBAN: NL91INGB0656175737 |
30.000,00 EUR | budgetplaats: 5360500000 budgetpositie: 61418 functiegebied: 1SVG060108A00000 subsidie: SUB_NR fonds: INTERN begrotingsprogramma: 1SA020480 budgetperiode: 2000 |
4005377875 |