De stad Antwerpen maakt gebruik van het aanbod sociaal tolken en vertalen. Binnen dit kader dient de stad een samenwerkingsovereenkomst te sluiten met de dienstverleners sociaal tolken en vertalen.
De volgende bedrijfseenheden maken gebruik van het aanbod sociaal tolken en vertalen:
Ook de sociale dienstverlening van de lokale politie Antwerpen valt onder deze overeenkomst.
Op 5 november 2019 keurde de raad van bestuur van vzw Integratie en Inburgering Antwerpen goed:
Op 20 november 2019 heeft het Directiecomité van vzw Integratie en Inburgering Antwerpen het sjabloon van de samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd.
Het werken met een samenwerkingsovereenkomst is wettelijk bepaald. Zie integratie-decreet van 7 juni 2013 artikel 42§3:
"De dienstverlening sociaal tolken en de dienstverlening sociaal vertalen van het EVA aan de gebruikers worden nader geregeld in samenwerkingsovereenkomsten met de gebruikers. Alleen gebruikers die een samenwerkingsovereenkomst ondertekend hebben, kunnen een beroep doen op de dienstverlening van het sociaal tolken en het sociaal vertalen. De samenwerkingsovereenkomst, vermeld in het eerste lid, bepaalt of de gebruiker dan wel de gebruikersoverheid, naargelang van het geval, de te presteren tolk- en vertaalprestaties zal betalen. De gebruikersoverheid moet partij zijn bij de samenwerkingsovereenkomst voor ze gehouden kan zijn tot het betalen van de tolk- en vertaalprestaties.
Onder gebruikersoverheid wordt verstaan: de overheid die de maatschappelijke voorzieningen subsidieert die een beroep doen op de een sociaal tolk of een sociaal vertaler. De gebruikersoverheid kan daarnaast ook zelf gebruiker zijn. "
In het kader van de dienstverlening naar anderstaligen doen verschillende diensten van de stad regelmatig een beroep op sociaal tolken en vertalen. De coördinatie van dat aanbod gebeurt door de agentschappen voor integratie en inburgering (het Vlaams agentschap voor integratie en inburgering voor telefoontolken, vzw Integratie en Inburgering Antwerpen voor alle andere vormen van tolken en vertalen).
De tussenkomst door vzw Integratie en Inburgering Antwerpen in de tolk-en vertaalprestaties geleverd aan stedelijke diensten en organisaties binnen het grondgebied Antwerpen wordt momenteel geregeld door een stedelijk retributiereglement. Het retributiereglement is van bepaalde duur en loopt af op 31 december 2019.
De dienstverleners sociaal tolken en vertalen (vzw Integratie en Inburgering Antwerpen, Agentschap Integratie en Inburgering, IN-Gent vzw) hebben een nieuw werkingskader uitgewerkt. Het werkingskader beoogt een duurzaam, uniform en betaalbaar kader voor sociaal tolken en vertalen in Vlaanderen en Brussel en start op 1 januari 2020.
Binnen dit vernieuwde werkingskader sluiten de dienstverleners en de gebruikersorganisaties een samenwerkingsovereenkomst af.
Deze samenwerkingsovereenkomst bepaalt de gebruikersbijdrage, de afspraken rond taalbeleid en de praktische en deontologische afspraken voor het gebruik van de diensten sociaal tolken en vertalen.
Aan de samenwerkingsovereenkomsten zijn addenda toegevoegd. Deze addenda betreffen onder meer een financiële overgangsregeling die de bijdrage van de gebruikersorganisaties bepalen in de kost van de tolk-en vertaalprestatie. De overgangsregeling is geldig van 1 januari 2020 en loopt uiterlijk af op 31 december 2020. De overgangsregeling loopt totdat er definitieve akkoorden zijn met de Vlaamse en federale beleidsdomeinen.
Dit betekent dat het stedelijk retributiereglement niet zal vernieuwd worden, maar zal verdwijnen. De regeling voor tussenkomst in de kosten, die was opgenomen in dit reglement, zal worden overgenomen in het addendum voor de diensten geleverd door vzw Integratie en Inburgering Antwerpen.
Het college keurt de kaderovereenkomst met addenda tussen de dienstverleners sociaal tolken en vertalen en de stad Antwerpen goed.