Om de verdere groepsoptimalisatie te realiseren, wil het college het aantal structuren en de daarmee verbonden kosten beperken. De volgende uitgangspunten gelden hierbij:
Afbakening
Het onderzoek naar de opportuniteiten naar verdere synergie en bundelingen rond werk spitste zich toe op de bedrijfseenheden Sociale Dienstverlening, Personeel en Organisatie en Ondernemen en Stadsmarketing:
Aanpak
In het kader van de synergiemogelijkheden werd door de algemeen directeur op 25 juni 2019 een opdracht gegeven aan Nadine Rypens om de afdelingen Werkervaring&Werkhaven van de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing en de afdeling Activering van de bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening onder te brengen in één afdeling.
Deze opdracht is lopende en resulteerde al in een effectieve VTE-optimalisatie. Streefdoel is om in deze synergie-oefening 11 VTE te optimaliseren.
Parallel hiermee werd aan Annik Bogaert de opdracht gegeven om een verdere synergie-oefening met betrekking tot de afdeling Werk en Sociale Economie van de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing op te nemen.
Het is duidelijk dat er ook hier bijkomende mogelijkheden zijn, waardoor het aangewezen is om ook hier naar een verdere integratie te gaan en alle afdelingen samen te brengen onder één bedrijfseenheid.
In de stuurgroep, samengesteld uit de bedrijfsdirecteurs van de betrokken bedrijfseenheden, werden de resultaten van de projectgroep besproken.
Uit het onderzoek volgden een aantal vaststellingen, die resulteren in de aanbevelingen opgenomen in dit besluit.
Aanbevelingen
Uit de synergie-oefening blijkt dat er bijkomende mogelijkheden zijn om, naast de synergie tussen de afdelingen Activering en Werkervaring&Werkhaven, ook de afdeling Werk en Sociale Economie mee in één hand en onder één bedrijfseenheid te brengen.
Na analyse en overleg is vastgesteld dat de inzet op het domein Werk vaak vanuit een instrument- en aanbodgerichte en minder vanuit een vraaggerichte of economische bril wordt benaderd. Hier zitten zeker in tijden van krapte op de arbeidsmarkt veel opportuniteiten om met een sterkere en verder doorgedreven werkgeversaanpak de werkgelegenheidskansen maximaal te borgen.
Het is cruciaal om voldoende beleidsmatige en administratieve afstemming te blijven voorzien en structurele samenwerking op te zetten met andere betrokken actoren, zoals SD/Maatschappelijke Hulp, voor gerichte screening en oriëntering vanuit activering en een snelle en correcte doorstroom van o.a. leefloongerechtigden naar artikel 60 en andere activeringstrajecten.
Daarnaast neemt de stad Antwerpen in het landschap best een regie- en een actor-rol op, die in elkaars lijn liggen zodat wat extern in regie wordt voorzien ook intern wordt toegepast.
Zo verhoogt de efficiëntie en wordt overlap vermeden. Een meer geïntegreerd arbeidsmarktbeleid is het doel.
Om dit te realiseren, wordt aanbevolen om de teams, die werken rond Werk, te herpositioneren binnen een nieuwe pijler Werk in de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing. Hierbij neemt de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing zowel de regisserende als specifieke actorrollen op.
In uitvoering van de stroomlijning van de werkingen Activering en Werkervaring&Werkhaven worden volgende bundelingen opgenomen:
Om te komen tot een meer geïntegreerd arbeidsmarktbeleid enerzijds en een efficiënte en doelgerichte activering van leefloongerechtigden en beroepsinactieven anderzijds wordt voorgesteld om de pijler Werk op te richten bij de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing. Volgende afdelingen worden in deze pijler geïntegreerd:
Organogram
WERK A5 bestuurscoördinator |
||
WERK-ervaring |
net-WERK |
WERK-labo |
Activeringstrajecten op maat geven werk aan mensen die op de reguliere arbeidsmarkt uit de boot vallen. |
Antwerpse werkgevers engageren en ondersteunen bij het tewerkstellen van doelgroepen in de speerpuntsectoren. |
Innovatieve instrumenten hanteren en trajecten organiseren om kwetsbare groepen uit de werkloosheid te krijgen. |
Timing
Op 1 februari 2020 wordt het personeel overgedragen naar de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing. De realisatie van de stroomlijning en de oprichting van de nieuwe pijler lopen tot kwartaal 2 2020.
Op 1 maart 2019 (jaarnummer 1895) keurde het college een aantal te realiseren reorganisaties goed en gaf ze opdracht aan de nieuwe bedrijfsdirecteur Ondernemen en Stadsmarketing om de opportuniteiten naar synergie of bundeling van alle diensten die actief zijn op het vlak van Werk, Innovatie, Loketten en Externe Relaties en Business Development grondig te onderzoeken.
Op 25 juni 2019 (jaarnummer 1216) duidde de algemeen directeur Nadine Rypens aan als opdrachthouder om de werkingen van de afdelingen Werkhaven&Werkervaring en Activering te stroomlijnen.
Op 26 juni 2019 (jaarnummer 182) keurde het managementteam de opstart van fase 2 voor het luik Werk goed en stelde Annik Bogaert aan als projectleider.
Op 6 september 2019 (jaarnummer 7284) stelde het college de nieuwe bedrijfsdirecteur aan en bevestigde de opdracht om de opportuniteiten naar synergie of bundeling grondig te onderzoeken.
Op 1 oktober 2019 startte de nieuwe bedrijfsdirecteur Ondernemen en Stadsmarketing.
Op 6 november 2019 (jaarnummer 269) keurde het managementteam de reorganisatie binnen de bedrijfseenheden Sociale Dienstverlening/Activering, Ondernemen en Stadsmarketing/Werkervaring&Werkhaven en Personeel en Organisatie goed, met overdracht van personeel en taken tussen de bedrijfseenheden.
Het college neemt kennis van de aanpak van het onderzoek.
Het college keurt de aanbevelingen goed.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
P&O, SD en OS |
Uitvoeren van de bundelingen in functie van de stroomlijning van de werkingen Activering en Werkervaring&Werkhaven |
Bedrijfsdirecteur OS |
Oprichten van de pijler Werk bij de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing |