Terug
Gepubliceerd op 23/12/2019

2019_CBS_10707 - District Hoboken. Cockerillplaats, Kapelstraat, kruispunten Emiel de Harvenstraat/Jozef Leemanslaan. Wegeniswerken SWOU11997 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 20/12/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_10707 - District Hoboken. Cockerillplaats, Kapelstraat, kruispunten Emiel de Harvenstraat/Jozef Leemanslaan. Wegeniswerken SWOU11997 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring 2019_CBS_10707 - District Hoboken. Cockerillplaats, Kapelstraat, kruispunten Emiel de Harvenstraat/Jozef Leemanslaan. Wegeniswerken SWOU11997 - Projectdefinitie en concept. Mobiliteitsvoorwaarden - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.

Cockerillplaats, Emiel de Harvenstraat, Jozef Leemanslaan, Kapelstraat zijn lokale straten.

Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.

Argumentatie

Inleiding
Het projectgebied is gelegen aan de Cockerillplaats gaande van het kruispunt met de Emiel De Harvenstraat tot en met het kruispunt met de Kapelstraat. De aansluitingen van de Kapelstraat op de spooroverweg en de bushalte aan de Jozef Leemanslaan horen er ook nog bij. 

Planningscontext
Het Masterplan Hoboken (2012) omschrijft de mogelijkheid om de Cockerillplaats te laten uitgroeien tot een knooppunt van openbaar vervoer bij de komst van de light-rail. Verder wordt aanbevolen om de ecologische corridor langs de spoorweg te versterken en een goed evenwicht te zoeken in deze twee belangen.
Ook staat de Kapelstraat aangeduid als kralenketting die het centrum met de Schelde verbindt, een link die versterkt moet worden.

Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.

Mobiliteit

  • Voetgangers

Langs de huizen liggen brede voetpaden (2,50-2,90 m) maar op de spooroverweg is de voetgangersruimte langs één zijde zeer smal (1,35-1,60 m) en de oversteekbeweging dwars op de Kapelstraat is erg lang.

De Kapelstraat staat langs weerszijden aangeduid als route voor blindengeleiding. Vandaag  is deze nog niet aanwezig,  evenmin aan de drie aanwezige bushaltes.

  • Fietsers

Binnen het project SWOU11577: Hertoglei, Fodderiestraat en Louisalei. Flankerende maatregelen, Fietspaden, wordt het fietspad (hoofdroute functioneel fietsroute-netwerk) langs de spoorweg verbreed.

Langs dit fietspad is een velostation gelegen.
De oversteekplaats ter hoogte van de spooroverweg is een gevaarlijk punt.

  • Openbaar vervoer

Dit is een drukke as voor busverkeer, er komen 4 lijnen langs deze plek die 3 haltes aandoen. Deze haltes moeten behouden blijven.

  • Privé vervoer

De as Cockerillplaats – Jozef Leemanslaan is een hoofdstraat zone 50 en de Kapelstraat is een buurtstraat zone 30. Beide straten zijn urgentieroutes.
De rijwegbreedtes zijn overgedimensioneerd en het kruispunt Cockerillplaats-Kapelstraat is onoverzichtelijk wat al tot een aantal ongevallen heeft geleid.

Er zijn langsparkeerplaatsen aan de zijde van de huizen.

  • Groen

Naast een aantal boomvakken op de twee straathoeken is er in de brede grasstrook met tussen het fietspad en rijweg ruim plaats voor 6 potentiële toekomstbomen. Langs de Jozef Leemanslaan staat een rij bomen zeer dicht op elkaar aangeplant. Hun potentie als toekomstbomen is minder groot.

Deze brede groene zone wordt niet gebruikt om te verblijven, het is eerder kijkgroen. Als ecologische corridor (zoals omschreven in het Masterplan) mist deze zone vandaag nog aan ecologische waarde.

Algemene randvoorwaarden

  • project SWOU11577: verbreding fietspad en warmtenet;
  • project SWOU11362: Louisalei (tot en met kruispunt Emiel de harvenstraat);
  • verkeersveiligheid kruispunt Cockerillplaats-Kapelstraat verbeteren;
  • vernieuwing riolering;
  • groene corridor versterken;
  • rekening houden met mogelijke komst station light-rail.

Mobiliteitsvoorwaarden

  • markeringen: zebrapaden over 3 takken van het kruispunt;
  • snelheidsregime: Cockerillplaats/Jozef Leemanslaan 50 km/u. Kapelstraat 30 km/u;
  • snelheidsremmers in de straat: plateaus op de kruispunten;
  • voorrangsregeling: voorrang van rechts voor het autoverkeer, fietsers op de fietssnelweg hebben voorrang;
  • verkeerssamenstelling: Cockerillplaats/Jozef Leemanslaan fietsers op fietspad. Kapelstraat is gemengd verkeer;
  • parkeerorganisatie: Cockerillplaats langsparkeren;
  • rijrichting: alles dubbel behalve Kapelstraat (centrum);
  • (vrije bedding OV: spoorweg, bussen rijden gemengd met autoverkeer).

Ambitie
De straat wordt op een verkeersveilige manier heringericht, afgestemd op het snelheidsregime en de gebruikers, met bijzondere aandacht voor het kruispunt met de Kapelstraat en de spooroverweg.

Het optimaal behoud en de uitbreiding van het straatgroen, gecombineerd met verschillende systemen voor regenwaterinfiltratie, verhogen de leefbaarheid van de straat en maken ze klimaatbestendig.

Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd.

Het concept resulteert in een nieuw wegprofiel voor de Cockerillplaats. De belangrijkste wijzigingen zijn de rijwegbreedte die wordt afgestemd op de wegcategorie en snelheidsregime en er wordt een groen/infiltratiestrook ingericht tussen de parkeerstrook en het voetpad langs de huizen. Om dit te realiseren versmalt een deel van de groenstrook langs de spoorweg.

  • Voetgangers

Door het kruispunt Cockerillplaats-Kapelstraat compacter in te richten, verkorten de oversteekbewegingen voor voetgangers. Er wordt blindengeleiding aangebracht langs weerszijden van de Kapelstraat en ter hoogte van de bushaltes. De voetgangersruimtes over de spooroverweg worden verbreed en beter leesbaar gemaakt. De voetpaden langs de huizen behouden een comfortabele breedte.

  • Fietsers

Ter hoogte van de kruising van het verbrede fietspad (Project Hertoglei) met de Kapelstraat wordt een verkeersplateau voorzien dat fietspad en de voorrang van de fietsers benadrukt. De locatie van het velostation kan behouden blijven.

  • Openbaar vervoer

De drie bushaltes blijven behouden vlak bij het kruispunt en worden integraal toegankelijk ingericht.

  • Privé vervoer

De rijwegbreedte wordt afgestemd op het type straat en snelheidsregime. Het kruispunt Cockerillplaats-Kapelstraat wordt dankzij een meer compacte inrichting overzichtelijker. Een afslagstrook voor het verkeer van de Jozef Leemanslaan richting Kapelstraat (overzijde spoor) speelt beter in op de vastgestelde verkeersstromen. Op het einde van de Kapelstraat wordt een poort zone 30 ingericht.
Er wordt terug een parkeerstrook langs de huizenzijde ingericht. Het aantal parkeerplaatsen blijft behouden.

  • Groen

Het nieuwe profiel resulteert in een groene buffer tussen de drukke rijweg en de huizen. Hierdoor wordt ook de grens van de brede groenstrook langs de spoorweg verlegd. De impact hiervan op de 3 bestaande bomen blijft echter aanvaardbaar. Ze kunnen behouden blijven. De overige bomen blijven ook maximaal behouden.
Op de plaats van een aantal boomvakken op de hoeken van de Kapelstraat en de Emiel de Harvenstraat wordt ingezet op duurzamer groen met betere groeiplaatsvoorzieningen en een hogere levensverwachting. Er worden in totaal 16 nieuwe bomen aangeplant waarvan 5 toekomstbomen.

De groene buffer langs de huizenzijde wordt ter hoogte van inritten doorgetrokken in lineaire grasbetontegels. Het verlies aan onverharde ruimte door het verbrede fietspad (project Hertoglei) wordt 85% gecompenseerd in het nieuwe ontwerp.

Om de ecologische corridor langs de spoorweg te versterken wordt gekozen voor inheemse boomsoorten. Hiernaast worden, verspreid over de groenstrook ook een aantal inheemse struikengroepjes toegevoegd. Er worden zones afgebakend waar een extensief maaibeheer wordt toegepast en indien mogelijk een waterbiotoop of wadi. Dit resulteert in meer variatie aan groeivormen en een hogere ecologische waarde.

Parkeerbalans
De 15 parkeerplaatsen in de bestaande toestand blijven behouden in de nieuwe toestand.

Bomenbalans
In de bestaande toestand zijn er 21 bomen, in de nieuwe toestand worden dit circa 36 bomen.

Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.

De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.

De Cockerillplaats ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.

Aanleiding en context

fase actie datum jaarnummer
advies coördinatieoverleg openbaar domein 6 mei 2019  
projectdefinitie en concept goedkeuring districtscollege Hoboken 3 december 2019 296

Het districtscollege van Hoboken wenst deze straten (Cockerillplaats, Kapelstraat, kruispunten Emiel de Harverstraat/Jozef Leemanslaan) heraan te leggen om de verkeersveiligheid te vergroten.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.

In de zitting van 3 december 2019 (jaarnummer 296) keurde het districtscollege van Hoboken de projectdefinitie en het concept goed.

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.

Adviezen

coƶrdinatieoverleg openbaar domein Gunstig onder voorwaarden

Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de voorgestelde PD op voorwaarde dat

  • onderzocht wordt of er binnen het project verkeerslichten en observatiecamera’s moeten voorzien worden;
  • bij verdere inplanting en uitwerking van de verhoogde inrichtingen (verkeersplateaus) en de poort zone 30, ter hoogte van het kruispunt, de geldende voorrang-aan-rechts-regeling (en dus de gelijkwaardigheid van de aantakkende straten) voldoende mee ondersteund wordt en de inrichting het gewenste rijgedrag bij bestuurders uitlokt;
  • de locatie van het vélostation, en de opstelruimte voor de regulatie ervan, herbekeken wordt;
  • de strook grasbetontegels ter hoogte van de inritten voldoende breed voorzien worden;
  • de wortelzone van de 3 bomen ter hoogte van huiusnummer 38 verder onderzocht wordt; .
  • de wadi, de groenvakken en de beplanting tussen fiets-o-strade en de Cockerillplaats-Jozef Leemanslaan verder vormgegeven wordt, in nauw overleg met stadsbeheer/groen, rekening houdend met de zichtbaarheid van de fietsers naar het kruispunt toe.

→ Bij de verdere uitwerking van het schetsontwerp naar een meer gedetailleerd voorontwerp zullen bovenstaande opmerkingen worden meegenomen en verwerkt.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de projectdefinitie en concept (6 mei 2019) voor de wegeniswerken in de Cockerillplaats, Kapelstraat, kruispunten Emiel de Harvenstraat/Jozef Leemanslaan, district Hoboken.

Artikel 2

Het college keurt  de mobiliteitsvoorwaarden goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 20190506_COD_verslag.pdf
  • 20190426_11997_PD_COD.pdf