Terug
Gepubliceerd op 24/05/2019

2019_CBS_03095 - Politiezone Antwerpen - Concurrentiedialoog PZA/2019/345. Opdracht voor diensten met betrekking tot de aanduiding van een dienstverlener voor het aangaan van een commerciële samenwerking in het kader van een Joint Venture aangaande het mobiel platform "Focus" - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/04/2019 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_03095 - Politiezone Antwerpen - Concurrentiedialoog PZA/2019/345. Opdracht voor diensten met betrekking tot de aanduiding van een dienstverlener voor het aangaan van een commerciële samenwerking in het kader van een Joint Venture aangaande het mobiel platform "Focus" - Goedkeuring 2019_CBS_03095 - Politiezone Antwerpen - Concurrentiedialoog PZA/2019/345. Opdracht voor diensten met betrekking tot de aanduiding van een dienstverlener voor het aangaan van een commerciële samenwerking in het kader van een Joint Venture aangaande het mobiel platform "Focus" - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Op grond van artikel 8 van het Algemeen Reglement op de boekhouding van de politiezone (ARPC) is elke aankoop op de buitengewone begroting bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad keurt de aankoopprocedure goed en kan de gunning delegeren aan het college.

Argumentatie

De juridische situatie van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (uitsluitingscriteria):

  • het Europese Uniforme Aanbestedingsdocument;
  • verklaring: de kandidaten dienen een verklaring toe te voegen waarin zij de visie, het doel en de randvoorwaarden waarbinnen de opdracht, alsmede het Focus platform kadert, integraal onderschrijven en waarbij zij erkennen dat deze uitgangspunten te allen tijde de basis en de leidraad vormen en zullen vormen bij het uitvoeren van de opdracht.

De economische en financiële draagkracht van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (selectiecriteria):

De kandidaten moeten aantonen dat zij over voldoende financiële en economische draagkracht beschikken om de opdracht uit te voeren en de hieronder gevraagde engagementen aan te gaan, zonder hierbij een financieel risico te vormen voor de Aanbestedende Overheid.

De beoordeling gebeurt aan de hand van volgende criteria:

  • de algemene financiële en economische toestand van de kandidaat;
  • het behalen door de kandidaat van een minimale jaarlijkse totale omzet van 30 miljoen euro voor elk van de laatste drie beschikbare boekjaren.

De technische bekwaamheid van de inschrijver zal beoordeeld worden volgens volgende criteria (selectiecriteria):

  • minstens drie en maximaal zes relevante referenties worden voorgelegd die voldoen aan de volgende cumulatieve vereisten:
    • diensten inzake ontwikkeling en/of implementatie en/of commercialisering;
    • van mobiele applicaties (of enige andere systemen) die voldoende vergelijkbaar zijn met de mobiele applicatie Focus;
    • geleverd aan entiteiten die voldoende vergelijkbaar zijn met politiediensten; 
    • verricht gedurende de afgelopen drie jaren;
    •  met vermelding van het bedrag, datum en publiek- of privaatrechtelijke instantie waarvoor zij waren bestemd.
  • kwaliteit en organisatie van het team.

Juridische grond

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten en latere wijzigingen.

Koninklijk Besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk Besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

Aanleiding en context

Politiezone Antwerpen bouwt sinds 2014 aan het mobiel platform Focus. De uitbouw van het mobiel platform Focus verloopt in een doorlopend programma met een toenemend aantal technische mogelijkheden en nieuwe functionaliteiten voor Politiezone Antwerpen. Het Focus platform bleek de afgelopen jaren ook op grote interesse te kunnen rekenen bij binnen- en buitenlandse politie- en veiligheidsdiensten. In vele Europese landen wordt momenteel ingezet op mobiele strategieën voor politiediensten. 

In België is het Focus platform reeds in gebruik voor de hele Geïntegreerde Politie. Hiervoor werd in 2017 een convenant gesloten waarbij de verdere samenwerking wordt bezegeld met het doel te co-investeren onder de modaliteit van wederzijdse dienstverlening aan kostprijs. 

Politiezone Antwerpen acht het opportuun om ook voor andere nationale en internationale politie- en veiligheidsdiensten een aanbod te creëren om het Focus platform te exploiteren als operationeel instrument. Het Focus platform dankt zijn sterke business case aan het brede palet aan functionaliteiten, maar vooral - en uniek in het politielandschap - aan de mogelijkheid voor iedere afnemer om makkelijk zijn eigen functionele onderdelen in te schuiven in het platform.

PZ Antwerpen kan immers meerwaarde behalen wanneer de community van afnemende politiediensten aangroeit:

  • PZ Antwerpen kan kosten drukken door de financiële lasten voor onderhoud en toekomstige investeringen van het platform te delen onder de afnemers;
  • PZ Antwerpen kan profiteren van de functionaliteiten en innovaties die ook andere politiediensten zullen inbrengen in het platform;
  • PZ Antwerpen kan mee genieten van het toenemend aantal oplossingskeuzes die IT-bedrijven zullen aanbieden op het platform. 

In de verdere uitwerking van de juridische en praktische aspecten van dit platform liet PZA zich juridisch begeleiden door advocatenkantoor DLA Piper.

Toekomstige afnemers van Focus zullen voldoende garanties, technische continuïteit en service wensen te verkrijgen, om in volle vertrouwen het platform voor hun kritische operaties te gaan gebruiken. Om dergelijk aanbod te realiseren, dienen er veel meer bedrijfsactiviteiten te worden opgezet dan degene die de IT-afdeling van de PZ Antwerpen vandaag verricht. Het behoort niet tot de kerntaken van de PZ Antwerpen om haar eigen investeringen verder op te drijven om dit te realiseren.

Daarom zal via deze  overheidsopdracht gezocht worden naar een complementaire partner die de nodige expertise, ervaring, partnernetwerk en infrastructuur biedt ten einde toekomstige afnemers afdoende en op grote schaal te bedienen.

Er wordt gezocht naar een partner die bereidt is zélf de daarmee gepaard gaande investeringen te dragen in functie van haalbare financiële resultaten. Voor deze win-win situatie is de formule van een publiek-private samenwerking de meest aangewezen piste.

Deze publiek-private samenwerking kan de resultaten voor beide partners helpen verenigen wanneer zij een rechtspersoonlijkheid opricht die de nodige verbintenissen kan aangaan, zijnde een onderneming met een (nog te bepalen) juridische vorm en met winstoogmerk.

Het is niet haalbaar om de mogelijke afnemers voorafgaand te verenigen in een gesloten groep die op basis van lidmaatschap vanuit gemeenschappelijke belangen gezamenlijk en in consensus aan het platform zullen verder bouwen. Integendeel, de mogelijke afnemers zijn een vrij heterogene verzameling die met elkaar geen juridische relatie hebben.

De functionele uitbouw van het platform en het aanbod aan diensten zal bijgevolg marktgestuurd moeten verlopen, bepaald door de vraag van de hele politionele doelgroep. Daarom zal de publiek-private samenwerking ook commerciële activiteiten moeten kunnen ontplooien. PZ Antwerpen wenst een geschikte  partner die ook voor de verkoop en marketing van het platform bijkomende expertise, netwerk en diensten kan bieden.

Het project om het platform Focus als commercieel product aan te bieden, zou kunnen worden beschouwd als een verstoring van de markt met producten of diensten die gefinancierd werden met publieke middelen. Wanneer het project aan marktspelers wordt bekend gemaakt en zij zelf de mogelijkheid krijgen om mee te dingen voor de rol van partner in het project, wordt echter voldaan aan de principes van gelijkheid en transparantie.

Aan de kandidaten die willen deelnemen aan het project zal in een onderhandelingsprocedure worden gevraagd om enerzijds een sterk business plan voor te leggen waarin de beste resultaten voor de beide aandeelhouders van de PPS worden nagestreefd, en anderzijds, om bijkomende investeringen te maken.

PZ Antwerpen zal in de overeenkomst met de private partner een aantal harde randvoorwaarden opstellen:

  • PZ Antwerpen wil haar initieel aandeelhouderschap in de investeringen voor het product handhaven, zonder afbreuk te doen aan de resultaten die de private partner nastreeft;
  • PZ Antwerpen zal zich in de joint venture verzekeren van haar intellectuele eigendom, met name in het geval van een exit scenario;
  • PZ Antwerpen zal steeds zelf de ruimte kunnen behouden om functionele onderdelen aan het platform toe te voegen teneinde haar eigen doelen te blijven realiseren;
  • PZ Antwerpen zal eisen dat de continuïteit van het platform wordt geborgd en dat het gebruik van het platform open en laagdrempelig blijft.

De selectieleidraad wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, de selectiebeslissing, de beslissing over de kandidaten voor Best and final offer en de gunningsbeslissing zullen worden voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. De start van de overeenkomst gaat ten vroegste in 15 dagen na de gunningsbeslissing. De oprichting van de nieuwe rechtspersoonlijkheid wordt eerst voorgelegd aan de gemeenteraad.

Hiertoe wordt een concurrentiegerichte dialoog met referentie PZA/2019/345 uitgeschreven.

De concurrentgerichte dialoog zal in drie fasen verlopen:

  • Fase 1 (selectiefase): in deze fase wordt een selectieleidraad gepubliceerd en worden de geschikte kandidaten aan de hand van de selectiecriteria geselecteerd;
  • Fase 2 (dialoogfase): in deze fase worden de geselecteerde kandidaten uitgenodigd om deel te nemen aan de dialoog, die uit meerdere delen kan bestaan. Het beschrijvend document eerste fase wordt naar de kandidaten verzonden;
  • Fase 3 (offertefase): in deze fase wordt aan de resterende deelnemers gevraagd om op basis van het bestek een eindofferte in te dienen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt goed dat Politiezone Antwerpen een overheidsopdracht uitschrijft voor het aangaan van een commerciële samenwerking in het kader van een Joint Venture aangaande het mobiel platform Focus en dat hiervoor een concurrentiegericht dialoog met Europese publicatie wordt uitgeschreven met referentie PZA/2019/345.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt goed dat de gunning door het college mag geschieden.

Artikel 3

De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon
Joint Venture Focus      

Bijlagen

  • 5906523_2_BEMATTERS(20190225 Selectieleidraad Project Focus_Final)_versieGR.DOCX