Delegatiebesluit gemeenteraad van 25 maart 2019, jrnr. 2019_GR_00154; artikel 8:
'De gemeenteraad beslist om de beslissingsbevoegdheid om in te tekenen namens de stad Antwerpen op projectoproepen georganiseerd door een hogere overheid en om daarover overeenkomsten te sluiten met diezelfde overheid te delegeren aan het college'.
Tijdens de verlengingsperiode van het project BEGIN worden nieuwe pilootprojecten uitgewerkt rond het inperken van overstromingen en versterken van groenstructuren. Deze pilootprojecten leiden op korte- en langere termijn ook tot verbeteringen op sociaal vlak en leefomgeving en tot kostenbesparingen voor lokale overheden.Tijdens de voorbije projectperiode is expertise opgebouwd rond businessmodellen waarin de investerings- en onderhoudskost van blauw-groene infrastructuur gedragen wordt door verschillende publieke en private actoren. Deze businessmodellen zullen tijdens de verlengingsperiode verder uitgewerkt worden. Het consortium wil in deze verlenging verder gaan dan de uitwerking van individuele pilootprojecten. Het consortium wil bereiken dat de blauw-groene infrastructuur als een logisch onderdeel van stadsontwikkeling wordt verankerd in de standaard procedures.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling wil tijdens de verlengingsperiode een aantal concrete cases uit het bovenlokaal Groenplan en het strategisch ruimtelijk structuurplan (verder) uitwerken. Omdat deze trajecten vaak een nauwe samenwerking tussen alle betrokken stakeholders vereisen, kunnen deze trajecten alleen maar slagen als het participatie- en co-creatieproces met de nodige expertise wordt omkaderd. Hiervoor wordt beroep gedaan op de expertise van de wetenschappelijke projectpartners en op externe capaciteit.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling vraagt het college de intentieverklaring voor akkoord te tekenen.
Op 29 mei 2017 keurde de gemeenteraad met beslissing 2017_GR_00314 de deelname aan het Interreg Noordzee Regio project Blue Green Infrastructure through Social innovation (BEGIN) goed en bevestigde dit door de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst. Het project startte op 28 september 2016 en loopt tot 31 juli 2020.
Doelstelling van het project is om de weerbaarheid van steden ten opzichte van de klimaatverandering te verhogen. Binnen het project worden methoden ontwikkeld en geïmplementeerd die de integratie van groen-blauwe infrastructuren of netwerken binnen de stedelijke omgeving bevorderen. Het consortium bestaat uit de gemeente Dordrecht (Nederland), de steden Gent, Aberdeen (Verenigd-Koninkrijk), Hamburg (Duitsland), Göteborg (Zweden), Lund (Zweden), Bergen (Noorwegen), Bradford (Verenigd-Koninkrijk) en de London Borough of Enfield (Verenigd-Koninkrijk) en het graafschap Kent (Verenigd-Koninkrijk). Verschillende kennisinstellingen maken eveneens deel uit van het partnerschap.
Het totale projectbudget bedraagt 6.925.000,00 euro, waarvan 600.000,00 euro ten laste van de stad Antwerpen. Het subsidiepercentage bedraagt 50%. Dit budget wordt hoofdzakelijk ingezet om personeelskosten te vergoeden. Daarnaast is ook enveloppe met investeringsmiddelen voorzien omhet demonstratieproject te financieren. De overige middelen zijn bedoeld om de reis- en verblijfskosten die gepaard gaan met kennisuitwisselingsactiviteiten te vergoeden, externe expertise aan te trekken en de met het project gepaard gaande administratiekosten te dekken.
Voor de herinrichting van de Scheldeboorden op Linkeroever werd met financiering vanuit BEGIN, en in samenwerking met Stadslab2050 en de afdeling Ontwerp en Uitvoering, een traject opgezet als een katalysator om anders met ruimtelijke planningsprocessen aan de slag te gaan in het publieke domein proces. Het doel is om via een intensief co-creatieproces draagvlak, ideeën en kennis te genereren voor de klimaatbestendige aanpak van de publieke ruimte gekoppeld aan de dijkwerken te Linkeroever. Tot hiertoe werd de ambitie voor het gebied scherp gesteld en werd bekeken hoe de doelstellingen uit het Masterplan voor Sint-Anneke Plage kunnen gerealiseerd worden in het ontwerp. De samenwerking met verschillende Europese lokale overheden en kennisinstellingen zorgde/zorgt voor een wetenschappelijk omkaderde kennisopbouw voor de opmaak van het nieuw Strategisch Ruimteplan Antwerpen, het Klimaatplan, het Waterplan en voor de uitvoering van verschillende vooropgestelde acties binnen het bovenlokaal Groenplan.
Het Interreg programma biedt sinds juni 2018 de mogelijkheid om de looptijd van een project te verlengen. Deze verlenging wordt enkel toegestaan als de projectpartners kunnen aantonen dat de activiteiten en/of demonstratieprojecten een belangrijke meerwaarde voor het project betekenen en de nodige financiering wordt voorzien. 50% van deze bijkomende financiering komt in aanmerking voor subsidiëring door het Interreg programma. Het consortium is ervan overtuigd dat een projectverlenging een belangrijke meerwaarde kan betekenen voor de resultaten van BEGIN project omdat het project hierdoor meer impact kan impact bereiken en eventueel bijkomende pilootprojecten kan ondersteunen. De hoofdcoördinator budgetteerde de totale kost voor deze verlenging op 1.370.815,00 euro waarvan 50% voor subsidiêring in aanmerking komt. De hoofdcoördinator vraag de projectpartner om een intentieverklaring (Letter of Intent) te ondertekenen waaarin zij hun aandeel in deze bijkomende financiering principieel bevestigen.
Door het ondertekenen van de intentieverklaring wordt er een voorafname gemaakt op de besprekingen in het kader van de opmaak van het nieuwe meerjarenplan 2020-2025. Het projectbudget zal in het regulier budget van de dienst SW/Ruimte worden opgenomen, onder voorbehoud van goedkeuring door college, de gemeenteraad en de hogere overheid van het meerjarenplan 2020-2025.
Het college keurt de projectverlenging voor het project BEGIN goed en ondertekent daartoe de intentieverklaring.