Terug
Gepubliceerd op 15/04/2019

2019_CBS_03275 - Technische Cluster Noord. Delende stad - Tijdelijk experiment. Delen van het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/ Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal. Havanasite. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/04/2019 - 09:00 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Tom Meeuws, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_03275 - Technische Cluster Noord. Delende stad - Tijdelijk experiment. Delen van het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/ Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal. Havanasite. Ondertekening - Goedkeuring 2019_CBS_03275 - Technische Cluster Noord. Delende stad - Tijdelijk experiment. Delen van het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/ Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal. Havanasite. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Voor het deelaspect 'delen van het atelier' resulteerde de open oproep in het najaar van 2018 in één mogelijke partner die het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal op de Havanasite wil delen, namelijk Hou’tHart.
 
Hou’tHart, vertegenwoordigd door Dirk Vertongen, wil een duurzame en sociale organisatie zijn: er wordt enkel lokaal gewerkt en vanuit het geloof in een circulaire economie werkt men enkel met recuperatiehout. Tijdens workshops en open ateliers, werkt Hou’tHart samen met particulieren om hen een eigen product te laten creëren. Tijdens die samenwerkingsmomenten wil Hou'tHart de individuele zelfontplooiing bevorderen, alsook de versterking van de groepscohesie.
 
In onderling overleg tussen de stad Antwerpen en Hou’tHart is een afsprakenkader opgesteld waarbinnen Hou’tHart zijn open ateliers kan organiseren in de schrijnwerkerij van de Havanasite. Dit afsprakenkader werd verfijnd in een samenwerkingsovereenkomst en een huishoudelijk reglement. Beide documenten zijn als bijlage aan dit besluit toegevoegd. 
 
Het delen van het houtatelier gaat als tijdelijk experiment van start op 1 mei 2019 en duurt tot en met 31 oktober 2019. Gedurende die zes maanden wordt het experiment opgevolgd in een maandelijks overleg tussen de dienst Stadsbeheer/Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal/Werkhuizen, Hou’tHart en de projectleider van de dienst Technische Cluster Noord. Een tussentijdse evaluatie vindt plaats in de eerste week van september en de eindevaluatie wordt opgemaakt in de laatste week van november.
 
Volgende onderzoeksvragen worden opgevolgd:
  • welke samenwerkingsverbanden zijn er mogelijk;
  • is er vraag/aanbod voor het gedeeld gebruik van (hout)ateliers;
  • welke ondersteuning vanuit de stad Antwerpen is wenselijk/noodzakelijk;
  • welke rol kan de stad Antwerpen spelen bij dergelijk gedeeld gebruik;
  • welke zijn de noden, opportuniteiten, drempels, enzovoort bij de concrete opzet van het experiment en gedurende de looptijd van het experiment;
  • kan een tijdelijk experiment omgezet worden naar een permanent aanbod;
  • is er een win-win voor alle betrokkenen.
 
Dit proefproject wordt voornamelijk als hefboom ingezet om de eerste praktische vragen te detecteren die naar boven komen bij een dergelijke samenwerking, zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de uitvoering van het experiment. Indien uit de evaluatie blijkt dat het zinvol is om aan dit experiment een vervolg te geven, zal de bedrijfseenheid Stadsbeheer een business case opstarten rond het delen van atelierruimtes.

Aanleiding en context

Het college keurde op 8 september 2017 (jaarnummer 7760) de indiening van het projectvoorstel 'Delende Stad' bij Vlaanderen Circulair goed. De doelstelling van dit projectvoorstel was om de ontwikkeling van een duurzame deeleconomie te versnellen in Antwerpen. De centrale vraag is de rol van de lokale overheid hierin. Bedoeling is in de eerste plaats om expertise op te bouwen en te delen.
 
Het college nam op 9 februari 2018 (jaarnummer 1313) kennis van de goedkeuring van het project door Vlaanderen Circulair. De looptijd van het project is van januari 2018 tot en met december 2019. Binnen dit project werden drie verschillende experimenten opgestart door Antwerp Management School, Samenlevingsopbouw vzw en de bedrijfseenheid Stadsbeheer. De subsidiemiddelen worden ingezet om experimenten uit te voeren ter verkenning van de deeleconomie en haar mogelijkheden en voor de communicatie en disseminatie hierover.
 
De experimenten van de bedrijfseenheid Stadsbeheer kaderen in de realisatie van een Technische Cluster Noord waar één van de ambities maximaal gedeeld gebruik is. Met de experimenten zal de bedrijfseenheid Stadsbeheer verkennen hoe een maximaal gedeelde inzet van ruimtes, machines, kennis en materialen gerealiseerd kan worden met burgers, verenigingen, bedrijven en kennisinstellingen. Het experiment in kader van de Technische Cluster Noord werd door de bedrijfseenheid Stadsbeheer, in samenwerking met Stadslab2050, in de eerste helft van 2018 verder vormgegeven.   
 
Vervolgens werd op 7 september 2018 door het college goedgekeurd dat Stadslab2050 via een open oproep partners zocht om mee te experimenteren en samen te werken (jaarnummer 08099). De bedrijfseenheid Stadsbeheer formuleerde, in samenwerking met de dienst Vastgoed/Technisch Onderhoud, twee mogelijke experimenten in deze oproep:
  • het delen van eigen stadsmateriaal: kan de stad Antwerpen een deeldepot/materialenbibliotheek faciliteren met partner en zelf een aantal materialen inbrengen als test;
  • het delen van de ateliers: kunnen de schrijnwerkerij, het metaalatelier, de werkbanken, enzovoort in De Berlaimontstraat en de Havanastraat gedeeld gebruikt worden met scholen, opleidingscentra, fablabs, kennisinstellingen, enzovoort waardoor deze optimaal benut worden.
In het partnerschap wordt er verder onderzocht, door middel van een co-creatietraject binnen Stadslab2050, in welke vorm de experimenten opgezet kunnen worden en hoe de subsidie hiervoor optimaal benut kan worden.
 
Met deze experimenten wil de bedrijfseenheid Stadsbeheer leren wat de rol van de stad Antwerpen in deelinitiatieven kan zijn en hoe dit vertaald kan worden naar een permanente samenwerking voor de Technische Cluster Noord.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat het tijdelijk experiment delen van het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal start op 1 mei 2019 en loopt tot en met 31 oktober 2019.

Artikel 2

Het college keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Hou’tHart goed in kader van het experiment delen van het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal.

Artikel 3

Het college keurt het huishoudelijk reglement tussen de stad Antwerpen en Hou’tHart goed in kader van het experiment delen van het houtatelier van de dienst Stadsbeheer/Bijzondere Opdrachten en Feestmateriaal.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.