Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2019037453 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV SEA-TANK 700 B met als contactadres Skaldenstraat 1 te 9042 Gent |
Gegevens van de exploitant: |
NV SEA-TANK 700 B met als contactadres Skaldenstraat 1 te 9042 Gent |
Ligging van het project: |
Antwerpsebaan 57 te 2040 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 18 sectie B nrs. 164M en sectie C nrs. 38G |
Inrichtingsnummer: |
20180319-0002 (Sea-Tank 700B) |
Vergunningsplichten: |
Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. |
Voorwerp van de aanvraag: |
verandering tankterminal |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Stedenbouwkundige voorgeschiedenis
- Op 28 april 2017 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/201739) voor het bouwen van een tankterminal.
- Op 3 mei 2018 verleende de deputatie een omgevingsvergunning (OMV_2018001927) voor het bouwen van een kantoorgebouw.
- Op 25 juli 2018 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (DBA_2017056993) voor de aanleg van een verbindingsweg tussen Delwaidedok en Antwerpsebaan.
- Op 29 november 2018 verleende de deputatie een omgevingsvergunning (OMV_2018030293) voor de regularisatie en aanpassing van een tankterminal.
Voorgeschiedenis milieu
Op 18 mei 2017 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen aan Sea-Tank 700B nv een milieuvergunning voor een op- en overslagbedrijf voor vloeibare bulkgoederen, voor een termijn van onbepaalde duur. Op 29 november 2018 werd een vergunning verleend voor een verandering door uitbreiding en wijziging.
Inhoud van de aanvraag
Met deze aanvraag wenst Sea-Tank 700B de opslag uit te breiden naar andere productcategorieën.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Gevraagd voor |
17.3.2.1.1.3° |
gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt ≥ 55 °C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 500 ton; |
+160.000 ton |
31.1.1°a) |
stationaire motoren en gasturbines met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 300 kW tot en met 2.000 kW als de inrichting volledig in een industriegebied ligt. |
+1.110 kW |
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Havenbedrijf Antwerpen - milieu |
22 maart 2019 |
geen advies ontvangen |
stilzwijgend gunstig |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het Delwaidedok en het Kanaaldok B2 – Gebied voor waterweginfrastructuur.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag aangezien deze enkel IIOA betreft.
Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag aangezien deze enkel IIOA betreft.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Het voorwerp van de aanvraag betreft het aanpassen van de productinhoud van tankenpark T4300 en van twee tanks van tankenpark T4600 (T4601 en T4603). De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund. Er lijken geen stedenbouwkundige handelingen gepaard te gaan met de aanvraag. Opgemerkt wordt echter dat het uitvoeringsplan bij de aanvraag overeenstemt met de stedenbouwkundig laatst vergunde toestand wat betreft de tankputten en de daarin geplaatste tanks, maar afwijkt wat betreft het westelijk op het terrein gelegen kantoorgebouw. Dit staat echter een positieve stedenbouwkundige beoordeling van voorliggende aanvraag niet in de weg.
De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
Sea-Tank 700B focust zich op het opslaan, laden en lossen van petroleumproducten. De site is gelegen langs de Antwerpsebaan aan het Delwaidedok, van kaainummer 622 tot 714. De tankterminal bestaat uit vier tankenparken met een totale capaciteit van 750.000 m³.
Met onderhavige aanvraag wenst Sea-Tank 700B, omwille van de veranderende marktomstandigheden en om voldoende flexibiliteit te behouden in de toekomst, enkele houders bijkomend te laten vergunnen voor andere producten dan waarvoor reeds een vergunning werd verleend.
Tankenpark 4300 wenst men bijkomend te vergunnen voor de opslag van dieselproducten met gevarencategorie GHS02 waardoor voor de desbetreffende indelingsrubriek (17.3.2.1.1.3) een uitbreiding met 160.000 ton tot een totaal van 520.000 ton voorzien wordt. Men is reeds vergund voor de opslag van FAME (fatty acid methyl ester) en RF (refinery feed) in dit tankenpark.
Daarnaast wenst men ook de mogelijkheid om in twee tanks van tankenpark 4600, meer bepaald T4601 en T4603, die reeds vergund zijn voor de opslag van MTBE (methyl-tert-butylether), ook (bio)-ethanol te kunnen opslaan. Het betreft twee houders met een inhoudsvolume van 10.000 m³ elk. Deze wijziging van productbestemming impliceert geen verandering van een indelingsrubriek.
Met de beoogde veranderingen wijzigt er niet aan de totale opslagcapaciteit van de tankenparken en terminal. De houders die voorwerp van deze aanvraag uitmaken, zijn vergunde bovengrondse enkelwandige houders die in een inkuiping geplaatst zijn. Op 6 juli 2017 verleende de Vlaamse minister van Omgeving een afwijking op het noodzakelijk volume van de inkuiping in de zin dat de bepalingen van de tankenparkrichtlijn van de brandweer Antwerpen mogen gehanteerd worden in plaats van de richtlijnen uit titel II van het VLAREM.
Verder wordt in het aanvraagdossier een rechtzetting gevraagd van de indelingsrubriek voor de motoren voor de brandbluspompen, schuiminstallatie en noodgenerator. Deze zijn vergund onder rubriek 31.1.3°, maar vermits het totale vermogen minder dan 2.000 kW bedraagt, is rubriek 31.1.1.a van toepassing.
Het voorwerp van de aanvraag bevatte aanvankelijk ook een verzoek tot bijstelling van enkele voorwaarden van titel II van het VLAREM met betrekking tot een groenscherm en uitbatingsuren. Dit verzoek tot bijstelling werd op 21 maart 2019 ingetrokken door de exploitant.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Geadviseerd voor |
17.3.2.1.1.3° |
gasolie, diesel, lichte stookolie en gelijkaardige vloeistoffen met een vlampunt ≥ 55 °C met een gezamenlijke opslagcapaciteit van meer dan 500 ton; |
+160.000 ton |
31.1.1°a) |
stationaire motoren en gasturbines met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 300 kW tot en met 2.000 kW als de inrichting volledig in een industriegebied ligt. |
+1.110 kW |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
21 maart 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
20 april 2019 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |