Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2019013823 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV ELIA ASSET met als adres Keizerslaan 20 te 1000 Brussel |
Ligging van het project: |
Scheldelaan ZN 2040 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 20 sectie A nrs. 1F3, 1E3, 1K2, 1V2, 1F2, 1G3, 1L3, 1K, 1R2 en 1K3 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
nieuwe mast P13bis |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- Op 18 juni 1998 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1997/DROV/AN5/97/0361) voor het oprichten van een opstelplaats breker ATF – S300.
- Op 20 juli 2007 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (HV/2007/B/0020) voor de uitbreiding van onderstation Zandvliet.
- Op 27 mei 2009 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (HVN/2008/B/0179) voor het vervangen van een mast voor hoogspanningslijn 150 kV Oorderen – Zandvliet.
- Op 26 april 2011 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20106914) voor de aanleg van een hoogspanningslijn 380kV Lillo-Zandvliet.
- Op 3 oktober 2014 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/P/20141476) voor een onderstation 380/150kV: nieuwe masten P1&P2, afbraak van P14bis, nieuwe mast P17N, afbraak van P17, installatie tweede dwarsregeltransformator en uitvoeren van lijnwerken.
- Op 9 oktober 2017 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/P/2017828) voor de bouw van een nieuw hoogspanningslijn “Brabo 2”.
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag betreft het bouwen van een nieuwe hoogspanningsmast.
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen |
7 maart 2019 |
29 maart 2019 |
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is grotendeels gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
Over het goed loopt volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.
In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en de wijzigingen van een hoogspanningsleiding en haar aanhorigheden. De aanvragen voor vergunningen voor een hoogspanningsleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.
De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de bestaande hoogspanningsleiding niet in het gedrang worden gebracht.
Het goed is deels gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan hoogspanningslijn Lillo- Zandvliet (Besluit van de Vlaamse regering van 2 oktober 2009).
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen. Dit gebied is bestemd als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, meer bepaald voor constructies en installaties voor transport van elektriciteit.
Alle werken, handelingen en wijzigingen die nodig of nuttig zijn voor het aanbieden van deze specifieke gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen zijn toegelaten.
Rond de constructies en installaties wordt een groene buffer aangebracht, in functie van visuele afscherming.
Over het goed loopt volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding.
In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle werken, handelingen en wijzigingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en de wijzigingen van een hoogspanningsleiding en haar aanhorigheden. De aanvragen voor vergunningen voor een hoogspanningsleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.
De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de exploitatie en wijzigingen van de bestaande hoogspanningsleiding niet in het gedrang worden gebracht.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van deze ruimtelijke uitvoeringsplannen.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van deze gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier geldt eveneens voornamelijk het bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. De Scheldelaan ten oosten van de aanvraag heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel met de Scheldelaan loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.
Buiten de afbakening zeehavengebied op circa 160 meter ten westen van de aanvraag geldt het bestemmingsvoorschrift Natuurgebied met overdruk grote eenheid natuur (GEN).
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid – visueel-vormelijke elementen
In het noorden van de Antwerpse haven wordt op een braakliggend terrein ten westen van de Scheldelaan een nieuwe hoogspanningsmast gebouwd. Voorliggende aanvraag kadert in het Brabo-project om de bevoorradingszekerheid en netzekerheid in de haven van Antwerpen te verzekeren, om aansluitingsmogelijkheid te creëren voor bijkomende productie-eenheden, om de verbinding met Nederland te versterken voor de Belgische bevoorradingszekerheid en om variabele fluxen in het net op te vangen.
De nieuwe hoogspanningsmast (P13bis) betreft een grondoppervlakte van circa 212 m² en heeft een maximale hoogte van circa 69 meter. De mast wordt opgetrokken in stalen vakwerk en zal gefundeerd worden op 3 boorpalen per mastvoet verbonden door een verbindingsmassief met een oppervlakte van circa 13,5 m². De boorpalen hebben een diameter van 1,5 meter en een diepte van circa 25 meter.
Na het bouwen van de nieuwe hoogspanningsmast, worden bestaande overspanningen aangepast of verplaatst en worden nieuwe geleiders voorzien.
Een zone van circa 3.500 m² rond de mast wordt ingericht als werfzone en wordt na de werken in zijn oorspronkelijke toestand hersteld.
Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
Het project sluit aan bij de bestaande grootschalige infrastructuren in de Antwerpse haven zoals hoogspanningsmasten, kranen en reeds aanwezige windturbines.
Ecologische aspecten
De werfzone bevindt zich tot in het netwerk voor ecologische infrastructuur zoals bepaald in het Soortenbeschermingsprogramma Antwerpse haven. Indien er beschermde soorten worden waargenomen is een afwijking van het Vlaams Soortenbesluit vereist opdat de omgevingsvergunning uitvoerbaar zou zijn.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
28 februari 2019 |
Start openbaar onderzoek |
7 maart 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
5 april 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
19 april 2019 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
7 maart 2019 |
5 april 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |