Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2018127447 |
Gegevens van de aanvrager: |
NV TOTAL POLYMERS ANTWERP met als adres Scheldelaan 4 te 2030 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Scheldelaan 4 2030 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 14sectie C nr. 33H |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
Afbraak van reactors A&B en bijhorende installaties |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- Op 6 februari 1997 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1996/DROV/AN5/96/B/1219) voor het wijzigen van een industriële installatie: staalnamesysteem reactor B, bodemontvanger, katalysator aanmaaksysteem, gelegen Scheldelaan 4 te Antwerpen.
Bestaande toestand
Industrieel terrein met vergund geachte reactors A en B.
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag betreft de afbraak van twee reactors en de bijhorende installaties.
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing voorschriften
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Grotendeels gelden hier de bestemmingen Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor het 5de Havendok – Gebied voor waterweginfrastructuur. De spoorwegbundel op circa 130 meter ten noorden van de aanvraag heeft als bestemming Gebied voor spoorinfrastructuur. Parallel met de spoorinfrastructuur loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. De Scheldelaan ten zuiden van de aanvraag heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur.
Aan de overzijde van de Scheldelaan is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Bestaande waterweg, Natuurgebied (N) en Bijzonder natuurgebied (NH).
Binnen de straal van 500 meter is eveneens het GRUP Oosterweelverbinding van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 16 juni 2006). Volgens dit GRUP geldt voor de Oosterweeltunnel de overdruk met als aanduiding Gebied voor ongelijkvloerse infrastructuur.
Binnen de straal van 500 meter is tevens het GRUP Oosterweelverbinding – wijziging van toepassing (Besluit van de Vlaamse regering van 20 maart 2015) met – voor de Scheldelaan ten zuidoosten van de aanvraag – de bestemming Gebied voor wegeninfrastructuur. Een zone ten zuiden van de aanvraag heeft als overdruk Werfzone. De Scheldelaan en de Werfzone hebben een overdruk met als aanduiding zone voor landschappelijke en functionele inpassing van wegeninfrastructuur.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Vrij centraal gelegen op een industriële site tussen het 5de Havendok en de Scheldelaan worden twee reactoren (A en B) met bijhorende installaties afgebroken. In deze installaties gebeurt er geen productie meer. De reactoren hebben een maximale hoogte van circa 36 meter. De volledige afbraakzone heeft een oppervlakte van circa 360 m² (12 meter x 30 meter) en wordt omgeven door allerhande industriële installaties, gebouwen en infrastructuren. De aanvrager wenst de fundering en aansluitende verharding te behouden.
Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
De aanvraag betreft de sloop van niet historische of architecturaal waardevolle constructies midden in industriegebied. De ruimtelijke impact is hierdoor beperkt.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Onder de bestaande verharding en fundering van de reactors bevinden zich volgens de aanvraag bestaande hoogspanningsleidingen, het rioolnetwerk en brandbusleidingen. Om deze reden is het volgens de aanvrager niet mogelijk om de fundering en verharding te verwijderen.
Er wordt echter een volledig installatie verwijderd en een volledig gedeelte van een blokveld vrijgemaakt. De vrij hoge installatie die wordt afgebroken is thans ook nog verbonden met andere installaties en constructies rondom, wat toch de afbraak niet in de weg blijkt te staan. Op de foto’s bij de aanvraag blijkt bovendien dat de verharding onder de installatie door middel van een voeg te onderscheiden is van de omgevende verharding en dat de bovengrondse hydrant op het blusleidingennetwerk (en bijgevolg allicht ook de bluswaterleiding) op enige afstand van de af te breken installatie gesitueerd is.
Alle ondergrondse constructies van de te slopen gebouwen dienen verwijderd te worden; uitzonderingen hierop zijn funderingspalen dewelke moeten worden weggebroken tot op ten minste 2,00 meter onder de paalkop; ongebruikte rioleringen en leidingen moeten uit de ondergrond verwijderd worden; het is verboden aan te vullen met puin of ander afval.
Advies van het college
Vanuit stedenbouwkundig oogpunt wordt een voorwaardelijk gunstig advies gegeven.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- Alle ondergrondse constructies van de te slopen gebouwen dienen verwijderd te worden; uitzonderingen hierop zijn funderingspalen dewelke moeten worden weggebroken tot op ten minste 2,00 meter onder de paalkop; ongebruikte rioleringen en leidingen moeten uit de ondergrond verwijderd worden; het is verboden aan te vullen met puin of ander afval.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
1 maart 2019 |
Start openbaar onderzoek |
8 maart 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
6 april 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
20 april 2019 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
8 maart 2019 |
6 april 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college beslist een voorwaardelijk gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, mits naleving van de volgende voorwaarde:
- Alle ondergrondse constructies van de te slopen gebouwen dienen verwijderd te worden; uitzonderingen hierop zijn funderingspalen dewelke moeten worden weggebroken tot op ten minste 2,00 meter onder de paalkop; ongebruikte rioleringen en leidingen moeten uit de ondergrond verwijderd worden; het is verboden aan te vullen met puin of ander afval.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft. |