Terug
Gepubliceerd op 09/12/2019

2019_VB_00414 - Armoede en Inclusie - Consolidatie project MIRIAM - Goedkeuring

Vast Bureau
vr 06/12/2019 - 10:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_VB_00414 - Armoede en Inclusie - Consolidatie project MIRIAM - Goedkeuring 2019_VB_00414 - Armoede en Inclusie - Consolidatie project MIRIAM - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Zoals bovenaan omschreven werd door verschillend onderzoek vastgesteld dat de methodiek MIRIAM effectief werkt om empowerment bij alleenstaande moeders te verhogen. Een geïntegreerde, gendersensitieve en intensieve begeleiding zorgt ervoor dat alleenstaande vrouwen sterker in het leven staan, kritischer naar zichzelf en hun eigen situatie kunnen kijken en weer grip krijgen op hun eigen leven.

In het eindrapport van MIRIAM 2.0 Antwerpen stellen we vast dat de 13 alleenstaande moeders, die werden begeleid door de aangestelde casemanager, op verschillende levensdomeinen zijn versterkt en hun leefsituatie verbeterde. Dit omwille van ondere andere het vinden van werk, het vinden van een stabiele woonsituatie, het toeleiden van hun kinderen naar kinderopvang of school, het versterken van hun netwerk, een verbeterd psychisch welbevinden enzovoort.

In het Bestuursakkoord van de stad Antwerpen 2019 - 2024 wordt onder paragraaf 194 verwezen naar extra ondersteuning op maat voor werkarme gezinnen met kinderen. Het project MIRIAM valt onder deze paragraaf. De werking van MIRIAM sluit verder aan bij de werking van de dienst X-Stra!. 

Aanleiding en context

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 27 september 2018 (jaarnummer 561) keurde de deelname van het OCMW Antwerpen goed aan het project MIRIAM 2.0 (Minimum Income Reform - Innovation and eMpowerment of women) van de POD Maatschappelijke Integratie. 

Na de toekenning van de subsidie van de POD Maatschappelijke Integratie in oktober 2018 werd een case manager aangesteld. Deze case manager begeleidde een groep van 13 alleenstaande moeders tussen 18 en 25 jaar die een (equivalent) leefloon ontvingen. De case manager zorgde voor een intensieve, collectieve en individuele begeleiding met een geïntegreerd en gendergevoelig perspectief.

Het project MIRIAM werkt aan het verstrekken van informatie, aan participatie, aan kennis en gebruik van rechten, doorverwijzing naar diensten voor hulp en bijstand en opleiding. Zo zorgt de begeleiding voor een traject naar verandering en het verhogen van zelfvertrouwen.

MIRIAM 1.0 werd in 2016-2017 methodologisch opgevolgd om zo de impact te evalueren door Karel de Grote Hogeschool (KdG). De resultaten hiervan werden in een eindrapport opgenomen (zie bijlage). De resultaten bewijzen een vooruitgang op diverse levensdomeinen en een verhoging van empowerment. Deelnemers verhogen hun inkomen onder meer door beter gebruik te maken van hun rechten en door het onderhoudsgeld. Ze hebben minder problemen met het betalen van huishuur en gezondheidszorg en volgen 3 keer zoveel vormingen. De verhoogde deelname aan vorming leidt tot een betere toeleiding tot de arbeidsmarkt. Er werd een methodiekenboek 'Alleenstaande moeders beter begeleiden in het OCMW' uitgegeven en een instrument 'Analyse, begeleidingsplan, evaluatie en empowermentmeter' ontwikkeld.

Omwille van deze goede resultaten werd in 2018 een vervolgproject MIRIAM 2.0 opgestart waaraan 6 OCMW’s hebben deelgenomen voor 1 jaar, waar OCMW Antwerpen één van was. De subsidiëring van dit project MIRIAM 2.0 liep af op 18 oktober 2019. Momenteel is een impactmeting voor MIRIAM 2.0 lopende vanuit de Université Catholique de Louvain (UCL).

Beleidsdoelstellingen

6 - Harmonieuze stad
1HHM01 - De sociale grondrechten van alle Antwerpenaren en in het bijzonder van mensen in armoede zijn gegarandeerd
1HHM0104 - Er is een ruim en divers aanbod aan preventieve gezinsondersteuning voor (aanstaande) gezinnen met als ankerpunt de huizen van het kind
1HHM010405 - Er is een ruim aanbod aan laagdrempelige individuele gezinsondersteuning en groepswerk bij vragen ivm opvoeding en andere levensdomeinen

Besluit

Het vast bureau beslist:

Artikel 1

Het vast bureau keurt de consolidatie van de werking MIRIAM goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • Miriam2.0_Antwerpen_Eindverslag.docx
  • miriam_eindrapport_KdG_2017.pdf