Terug
Gepubliceerd op 16/12/2019

2019_CBS_10445 - Districten Antwerpen en Hoboken. Emiel Vloorsstraat - Proefopstelling. Bijsturing. Aanpassing verkeerssignalisatie - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 13/12/2019 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2019_CBS_10445 - Districten Antwerpen en Hoboken. Emiel Vloorsstraat - Proefopstelling. Bijsturing. Aanpassing verkeerssignalisatie - Goedkeuring 2019_CBS_10445 - Districten Antwerpen en Hoboken. Emiel Vloorsstraat - Proefopstelling. Bijsturing. Aanpassing verkeerssignalisatie - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

  • Artikel 130bis van de Nieuwe Gemeentewet bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.
  • Wet van 16 maart 1968 betreffende de politie van het wegverkeer;
  • Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement betreffende de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
  • Gemeenteraadsbesluit van 24 april 2017 (jaarnummer 208) waarbij de gewijzigde statuten van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG werden goedgekeurd.

Argumentatie

De proefperiode voor de stadskruispunten van RG44 liep eind oktober 2019 af. Gedurende deze periode werden de kruispunten Emiel Vloorsstraat – Herenpolderbrug (K644A en B) en Emiel Vloorsstraat – August Leyweg (K640A en B) zowel op het terrein als softwarematig geëvalueerd (onder andere door de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/afdelingen Mobiliteit en Beheer en Onderhoud, de verkeerspolitie)  Uit deze evaluatie volgen een aantal aanpassingen, zowel softwarematig aan de verkeerslichtenregeling zelf als fysiek op het terrein.

Kruispunt K644 Emiel Vloorsstraat – Herenpolderbrug – Kielsbroek

  • Ter hoogte van de brug krijgen de oversteken voor voetgangers en fietsers niet meer te samen groen.
    Medio november werd gekozen om geen AFTG (alle fietsers tegelijk groen of vierkant groen) meer toe te passen op stadskruispunten tot er meer duidelijkheid is in de wegcode. Dit betekent voor dit kruispunt een volledig nieuwe verkeerslichtenregeling. 
  • Ter hoogte van Kielsbroek is de rijstrookindeling aangepast in een rechtsaf en een rechtdoor voorsorteerstrook. Ondanks de extra oranje borden is deze rijstrookherverdeling voor sommige weggebruikers nog steeds niet duidelijk. Daarom wordt een boogpaal geplaatst zodanig dat de verkeerlichten (pijlenlichten) al vanaf een grotere afstand zichtbaar zijn. Uit verdere evaluatie moet blijken of hier een rijstrookaanduiding nodig is zoals in de tegenovergestelde rijrichting. 
  • De halte Antwerpen Groothandelsmarkt ter hoogte van Kielsbroek wordt verplaatst naar de locatie voor het tankstation. De in- en uitrijbeweging van de bussen blijft hetzelfde.
    De detectie van de bussen wordt op de huidige locatie gemist door de positie van de bushalte. Deze halte kan echter niet meer naar voor of achteren worden verplaatst omdat deze anders te dicht bij het verkeerlicht of de eerder gelegen halte ligt. Indien toch wordt beslist hier een rijstrookaanduiding toe te passen zoals in de tegenovergestelde rijrichting, kan de halte hier niet blijven.

Kruispunt K640 Emiel Vloorsstraat – August Leyweg – Pieter Rottierstraat

  • Ter hoogte van de school wordt de stopstreep op de August Leyweg achteruit geplaatst (1m) en wordt een rijstrookmarkering aangebracht om het inrijden vlotter te laten verlopen.
  • De verkeerslichten ter hoogte van de sporthal worden gewijzigd. Op de Emiel Vloorsstraat wordt staduitwaarts een linkse afslagstrook gerealiseerd. Deze is noodzakelijk om de fietsers, die de Emiel Vloorsstraat volgen, samen groen te geven met het recht doorgaande verkeer. 

Eveneens is voor heel RG44, waarvan dit kruispunt onderdeel uitmaakt, gekozen om met Imflow te werken. Imflow is een softwareplatform dat bestaat uit een ITS applicatie (met regelalgoritmes) die iedere seconde berekent hoe lang de verkeerslichten groen krijgen. De filosofie hierachter is het creëren van een mogelijkheid om verkeer daadwerkelijk te regelen op basis van het verkeersbeleid van de wegbeheerder. 

Door de wijziging in de verkeerslichtenregelingen, het verplaatsen van de halte, andere fysieke aanpassingen en het gebruik van Imflow verlengen, stelt de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling/afdeling mobiliteit voor om de proefperiode te verlengen met een maximale periode van drie maanden. De verkeerslichtenregelingen worden na de proefperiodes steeds gemonitord waardoor altijd aanpassingen aan de regeling kunnen plaatsvinden.

De parkeerbalans blijft ongewijzigd.

Aanleiding en context

De Emiel Vloorsstraat in de districten Antwerpen en Hoboken: 

  • behoort tot het beheer van de stad Antwerpen; 
  • heeft een aanvullend reglement met betrekking tot de politie van het wegverkeer dat goedgekeurd werd door het college op 4 november 2016 (jaarnummer 9694);
  • maakt deel uit van een goedgekeurde zone 30, gekend als "Kiel-Noord";
  • maakt deel uit van het reglement parkeren met beperkte parkeertijd "binnen de Singel en 20ste-eeuwse gordel" met het oog op het betalend- en bewonersparkeren en/of het residentieel parkeren met parkeerschijf en bewonerskaart.
Het college keurde de proefopstelling van de nieuwe verkeerslichtencoördinatiecentrale (VLCC) goed op 24 mei 2019 (jaarnummer 4459). De proefopstelling wordt nu bijgestuurd en er worden voorbereidende ingrepen gedaan.

Algemene financiƫle opmerkingen

De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling zal de nodige signalisatie zelf plaatsen met materiaal uit eigen voorraad. Er zijn dus geen rechtstreekse financiële gevolgen.

Beleidsdoelstellingen

3 - Mobiele stad
1SMB02 - Stad en haven zijn bereikbaar, (verkeers)leefbaar en verkeersveilig
1SMB0203 - Op het niveau van de straat zijn de principes van verkeersmanagement toegepast
1SMB020301 - Verkeers- en parkeerreglementen zijn opgesteld met oog op het realiseren van bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de voorbereidende werken en de bijsturing van de proefopstelling in de Emiel Vloorsstraat goed.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

SW/Communicatie en Participatie

alle opmerkingen en klachten over de proefopstelling bundelen en overmaken aan SW/Mobiliteit

SW/Mobiliteit en LP/VK

in samenspraak de proefopstelling evalueren

SW/Mobiliteit

bij een positieve evaluatie een aanvullend verkeersreglement opmaken [bij een negatieve evaluatie de niet bestendiging van de proefopstelling ter goedkeuring voorleggen]

SW/B&O

aanbrengen van de vereiste signalisatie, markeringen en het plaatsen van eventueel bijkomende infrastructurele maatregelen

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • 20191121_voorstel_August_Leyweg.pdf
  • 20191108_voorstel_Emiel_Vloorsstrraat_Pieter_Rottiestraat.pdf