Artikel 56§3 van het Decreet Lokaal Bestuur: “Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor:
1° de daden van beheer over de gemeentelijke inrichtingen en eigendommen, in voorkomend geval binnen de door de gemeenteraad vastgestelde algemene regels.”
De districtsraad van Antwerpen gaf op 27 april 2015 (jaarnummer 40) positief advies in verband met het gemeentelijk ruimtelijk uivoeringsplan (RUP) Middenvijver. Daarom is de feitelijke vereniging momenteel bezig om zich te huisvesten in de August Van Cauwelaertlaan. De vereniging heeft hiervoor een deel ingenomen van het terrein dat de korfbalclubvereniging Sikopi (ondernemingsnummer BE0417 440 686) van de stad Antwerpen huurt, met name 1.775,31 m² van de 12.116 m². De bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening heeft hier alvast het nodige hekwerk voorzien.
Er wordt een concessieovereenkomst afgesloten met de feitelijke vereniging Biodroom 2.0 met als belangrijkste voorwaarden:
De aanpassingen aan de sportconcessieovereenkomst tussen de stad Antwerpen en Sikopi, de korfbalclubvereniging met betrekking tot het voorwerp van de gehuurder percelen worden afzonderlijk geagendeerd.
Meer en meer stadsbewoners willen graag tuinieren in de stad Antwerpen. Niet allemaal in een eigen tuin, maar ook in gedeelde stukjes openbaar groen. Naast de gekende volkstuinen ontstaan er ook samentuinen waar samenlevingsopbouw hand in hand gaat met groene vrijetijdsinvulling.
Een samentuin laat zich als volgt definiëren: een tuin waarin bewoners samen ecologisch tuinieren, die openstaat voor de buurt en met een veelheid aan functies. Samentuinen dragen bij tot het groene netwerk in de stad Antwerpen.
Biodroom startte in 2012 als een bovenlokale, culturele en ecologische stadstuin met personele en financiële ondersteuning van de vzw Lokaal Cultuurbeleid, in samenwerking met stedelijke partners Opsinjoren en Ecohuis. De culturele ondersteuning werd in 2013 deels teruggeschroefd en Biodroom behield zijn ecologische en educatieve tuinfunctie.
De huisvestingscommissie adviseerde op 7 november 2013 voorwaardelijk gunstig op de vraag van Biodroom om de volgende twee jaar hun project verder uit te werken op de site Halewijnlaan/Willem Gijselsstraat, 2050 Antwerpen.
In 2014 werd de stap gezet naar een zelfsturende werking van Biodroom met een draagvlak van 30 actieve tuiniers, waarvan er 12 in de stuurgroep actief zijn. De feitelijke vereniging koos als naam Biodroom 2.0.
Met collegebesluit van 28 maart 2014 (jaarnummer 3353) werd de verderzetting van Biodroom 2.0 in een zelfsturend kader voor de seizoenen 2014 en 2015 goedgekeurd.
Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en -advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.
Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.
Op 15 december 2017 (jaarnummer 11020) besliste het college om de vastgoedcompetenties en -beheer van groep stad Antwerpen zoveel mogelijk te centraliseren bij AG VESPA.
Het managementteam heeft op 4 september 2019 (jaarnummer 214) positief geadviseerd om de concessieovereenkomst Biodroom 2.0 ter goedkeuring voor te leggen aan het college.
Het college beslist akkoord te gaan met een concessieovereenkomst afgesloten met de feitelijke vereniging Biodroom 2.0 met als belangrijkste voorwaarden: