Sinds 1 januari 2005 moeten tal van openbare mandatarissen en leidinggevende ambtenaren bij de administraties en openbare instellingen een lijst van hun mandaten, ambten en beroepen en in voorkomend geval ook een vermogensaangifte indienen bij het Rekenhof.
Vanaf 1 januari 2019 is die aangifteplicht uitgebreid naar bestuurders van rechtspersonen waarop de overheid een overheersende invloed uitoefent en naar bestuurders van (andere) rechtspersonen die door de overheid zijn aangeduid, indien ze voor hun mandaat een vergoeding ontvangen. Alle informatie over de mandaten en de eraan gekoppelde vergoedingen moet elektronisch worden ingediend via de toepassing Regimand op de website van het Rekenhof. De mandatenlijsten worden in het Belgisch Staatsblad en op de website van het Rekenhof gepubliceerd.
Door de uitbreiding van de aangifteplicht bij het Rekenhof sinds 1 januari 2019, is er een overlapping ontstaan met de mandatenbevraging die op basis van de beslissing van de gemeenteraad op 20 februari 2017 (jaarnummer 134) binnen de stad wordt georganiseerd.
De mandatenbevraging die wordt georganiseerd binnen de stad houdt tevens een oplijsting in van de aan de mandaten gekoppelde vergoedingen die vanaf 2019 ook dienen te worden ingevuld in de aangifte bij het Rekenhof. Ook de finaliteit van de aangifte bij het Rekenhof en de mandatenbevraging van de stad is gelijk. De mandatenlijsten worden transparant en openbaar gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Door de nieuwe wettelijke aangifteverplichtingen bij het Rekenhof en de publieke publicatie kan de mandatenbevraging door de stad worden opgeheven.
Bijzondere wet van 14 oktober 2018 tot wijziging van de wetgeving inzake mandatenlijst en vermogensaangifte wat de transparantie over de vergoedingen, de uitbreiding naar overheidsbestuurders, de elektronische indiening en de controle betreft.
In de zitting van 20 februari 2017 (jaarnummer 134) keurde de gemeenteraad goed om, in het kader van transparantie, jaarlijks ter kennisname op de themacommissie intergemeentelijke samenwerkingsverbanden een lijst voor te leggen met daarop voor de raadsleden een overzicht van hun verkozen mandaten - alsook van de publieke en private mandaten die rechtstreeks of onrechtstreeks voortvloeien uit hun mandaat of vertegenwoordiging vanuit de stad of uit mandaten die hen door een hogere overheid zijn toegewezen.
Er wordt aan de gemeenteraad voorgesteld deze jaarlijkse bevraging vanaf heden stop te zetten.
De gemeenteraad keurt de opheffing van haar besluit van 20 februari 2017 (jaarnummer 134) ‘Transparantie – Mandaten en vergoedingen raadsleden’ goed.