Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Conform artikel 82 van het Omgevingsvergunningsdecreet kan de bevoegde overheid de milieuvoorwaarden die opgelegd zijn in de omgevingsvergunning wijzigen of aanvullen.
Er werd een verzoek tot bijstelling van bijzondere milieuvoorwaarden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019082639 |
Gegevens van de aanvrager: |
zie exploitant |
Gegevens van de exploitant: |
NV PSA Antwerp met als adres Napelsstraat 79 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Scheldelaan 913K te 2040 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 20 sectie A nrs. 1/2 Z, 1/2 Y en sectie D nrs. 255T2 |
Inrichtingsnummer: |
20180305-0081 (PSA Antwerp) |
Vergunningsplichten: |
Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. |
Voorwerp van het verzoek: |
Bijstelling van bijzondere milieuvoorwaarden |
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Stedenbouwkundige voorgeschiedenis
- Op 9 juli 2004 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/2003/B/0021) voor het inrichten van een containerterminal in uitbreiding van Schelde Container Terminal Noord (Fase II), K901-915, omvattende terreinaanleg en technische werken;
- Op 24 mei 2017 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/2017598) voor de aanleg van hemelwateropvangvoorziening (ten behoeve van het wassen van straddle carriers) en een nieuwe tankzone (ten behoeve van het tanken van straddle carriers) ter hoogte van Noordzeeterminal.
Historiek milieu
Op 6 augustus 2015 verleende de deputatie van de provincie een milieuvergunning voor het verder in bedrijf houden en veranderen van een containerterminal, voor een termijn verstrijkend op 6 augustus 2035. Op 14 september 2018 verleende het college een vergunning voor de verandering van de containerterminal.
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag betreft een verzoek tot bijstelling van een bijzondere milieuvoorwaarde.
Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden uit vergunning of meldingsakte
1. |
Bij te stellen voorwaarde: Voorgesteld alternatief/aanvulling: |
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
Havenbedrijf Antwerpen - milieu |
2 juli 2019 |
23 juli 2019 |
Gunstig |
Vlaamse Milieumaatschappij, afvalwater en lucht |
2 juli 2019 |
21 augustus 2019 |
Gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
Over het goed loopt een overdruk met als aanduiding Hoogspanningsleiding. In het gebied, aangeduid met deze overdruk, zijn alle handelingen toegelaten voor de aanleg, de exploitatie en de wijzigingen van een hoogspanningsleiding en haar aanhorigheden. De aanvragen voor vergunningen voor een hoogspanningsleiding en aanhorigheden worden beoordeeld rekening houdend met de in grondkleur aangegeven bestemming.
De in grondkleur aangegeven bestemming is van toepassing voor zover de aanleg, de
exploitatie en wijzigingen van de bestaande hoogspanningsleiding niet in het gedrang worden gebracht.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van
toepassing. Grotendeels geldt hier ook het bestemmingsvoorschrift Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven. Ten zuiden van de aanvraag geldt – voor de Schelde in een strook langs de kade en voor de aanvoergeul naar de Berendrecht- en Zandvlietsluis – het bestemmingsvoorschrift Gebied voor waterweginfrastructuur. De Scheldelaan, ten noorden van de aanvraag, heeft als bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Ten zuiden van de Scheldelaan loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat.
Ten zuiden is het gewestplan Antwerpen van toepassing met – voor de Schelde – de bestemming Bestaande waterwegen.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag aangezien deze enkel IIOA betreft. De aanvraag betreft wel een herziening van een bijzondere milieuvoorwaarde met betrekking tot het aanwenden van hemelwater voor het wassen van havenvoertuigen. Aangezien al het op daken vallende hemelwater in de nabijheid van de wasplaats daartoe blijvend wordt aangewend, is wel aan de principes hieruit tegemoet gekomen.
Toegankelijkheid: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag aangezien deze enkel IIOA betreft.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
De aanvraag betreft een verzoek tot bijstelling van een bijzondere milieuvoorwaarde. Er is geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
De containerterminal ‘Noordzeeterminal’ van PSA Antwerp nv is gevestigd aan de Scheldelaan 601, kaai 913 te Antwerpen.
De basismilieuvergunning werd verleend door de deputatie. Ten gevolge van een wijziging van de indelingslijst werd het college inmiddels de vergunningverlenende overheid.
In het vergunningsbesluit voor de hernieuwing van deze containerterminal werd door de deputatie de volgende bijzondere milieuvoorwaarde opgelegd: ‘Vanaf 1 juli 2018 mag er voor het afstomen van de bedrijfsvoertuigen nog uitsluitend gebruik gemaakt worden van regenwater’. Deze voorwaarde werd opgelegd op aangeven van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Het bedrijf heeft hieraan voldaan door een hemelwateropvang te voorzien van 60.000 liter wat in normale omstandigheden meer dan voldoende is om de bedrijfsvoertuigen af te stomen. Echter tijdens langere droogteperiodes of onverwachte technische problemen zou het echter wel kunnen gebeuren dat er niet voldoende hemelwater ter beschikking is en dan wenst het bedrijf over te schakelen op leidingwater.
Tot op heden heeft het bedrijf de afstoomactiviteiten nog niet moeten staken, maar het bedrijf heeft een strikte interne procedure voor het onderhoud van de bedrijfsvoertuigen. Om een goed onderhoud te kunnen uitvoeren, moeten de voertuigen gereinigd zijn. Het is bijgevolg van groot belang dat de continuïteit van het afstomen gegarandeerd blijft. Het gecollecteerde hemelwater wordt enkel voor het afstomen gebruikt.
Het bedrijf wenst bijgevolg de bijzondere milieuvoorwaarde te vervangen door het volgende: ‘Vanaf 1 juli 2018 moet er voor het afstomen van de bedrijfsvoertuigen maximaal gebruik gemaakt worden van regenwater’.
Het is aangewezen om in de voorwaarde te verduidelijken dat het niet gebruiken van hemelwater voor het afstomen van hemelwater alleen maar kan in uitzonderlijke gevallen. Er wordt voorgesteld om dit expliciet in de voorwaarde op te nemen. Een voorwaarde kan niet bijgesteld worden met terugwerkende kracht. Het voorstel van de exploitant om de voorwaarde te laten ingaan vanaf 1 juli 2018 wordt niet gevolgd.
De Vlaamse Milieumaatschappij adviseerde op 21 augustus 2019 gunstig voor de aanpassing van deze voorwaarde.
Aan het college wordt voorgesteld om deze bijstelling te verlenen. De voorwaarde wordt aangepast naar: ‘Voor het afstomen van de bedrijfsvoertuigen moet er maximaal gebruik gemaakt worden van hemelwater. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij langdurige droogte of onverwachte technische problemen, mag er leidingwater gebruikt worden.’.
Advies aan het college
Geadviseerde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden uit vergunning of meldingsakte
1. |
Bij te stellen voorwaarde: Voorgesteld alternatief/aanvulling: |
Het omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, en haar uitvoeringsbesluiten bepalen dat niemand zonder voorafgaande omgevingsvergunning een project dat onderworpen is aan vergunningsplicht mag uitvoeren, exploiteren, verkavelen of veranderen.
Procedurestap |
Datum |
Indiening verzoek |
24 juni 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
1 juli 2019 |
Start openbaar onderzoek |
9 juli 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
7 augustus 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
14 oktober 2019 |
Verslag GOA |
|
naam GOA |
|
Het verzoek werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
9 juli 2019 |
7 augustus 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de bijstelling van de bijzondere milieuvoorwaarde goed te keuren.
De bestaande bijzondere milieuvoorwaarde nummer 5 wordt vervangen door:
5. voor het afstomen van de bedrijfsvoertuigen moet er maximaal gebruik gemaakt worden van hemelwater. In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij langdurige droogte of onverwachte technische problemen, mag er leidingwater gebruikt worden.
Gecoördineerde bijzondere milieuvoorwaarden
De vergunning omvat thans volgende bijzondere milieuvoorwaarden:
Het college beslist dat de vergunning ingaat op 4 oktober 2019 en eindigt op 6 augustus 2035.