Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019082402 |
Gegevens van de aanvrager: |
mevrouw Isabelle Pacqée met als adres Desguinlei 162 te 2018 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Lange Lozanastraat 61 te 2018 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 10sectie K nr. 1531N2 |
Vergunningsplichten: |
stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: |
wijzigen van de ramen en het plaatsen van een dakterras aan de voorgevel op de 4de verdieping |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 2/2/1966: toelating (18#48430) voor een gevelverandering;
- 29/11/1935: toelating (18#3912) voor gevel- en binnenveranderingen.
Vergunde/vergund geachte toestand
- meergezinswoning met 4 woonentiteiten;
- hoofdvolume van 4 bouwlagen en een teruggetrokken 5de bouwlaag.
Huidige toestand
- meergezinswoning met 4 woonentiteiten;
- hoofdvolume van 4 bouwlagen en een teruggetrokken 5de bouwlaag;
- gevelafwerking dakverdieping in wit geschilderd hout en wit aluminium schrijnwerk.
Gewenste toestand
- meergezinswoning met 4 woonentiteiten;
- hoofdvolume van 4 bouwlagen en een teruggetrokken 5de bouwlaag;
- gevelafwerking dakverdieping in wit geschilderd hout en donker grijs aluminium schrijnwerk;
- dakterras op dakverdieping aan de voorgevel ;
- borstwering in donker grijs aluminium .
Inhoud van de aanvraag
- het aanpassen van de ramen van de voorgevel op de dakverdieping;
- het aanleggen van een dakterras op de dakverdieping aan de voorgevel;
- het plaatsen van een borstwering in donker grijs aluminium;
- het uitvoeren van het schrijnwerk van de dakverdieping in donker grijs aluminium.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag heeft betrekking op het voorzien van een dakterras bij een wooneenheid van een meergezinswoning. Het aantal woningen blijft ongewijzigd en de bestaande functie blijft inpasbaar in de omgeving.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Aan de voorzijde van de bestaande dakconstructie wordt een terras voorzien. Deze is gelegen binnen het maximaal aanvaardbare bouwvolume en is stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen
Het voorgestelde terras is stedenbouwkundig aanvaardbaar onder voorwaarde dat het dakterras, inclusief doorvalbeveiliging, afbakening en meubilair, onder een denkbeeldig vlak blijft dat vanaf de aansluiting van de kroonlijst vanop de voorgevel onder een hoek van 45° naar achteren oploopt. Zo wordt de visuele impact op het straatbeeld tot een minimum beperkt.
Vastgesteld wordt dat er een erfdienstbaarheid wordt gecreëerd omdat er geen 1,9 meter van de perceelgrenzen met de linker en rechterbuur wordt aangehouden. In voorwaarden wordt daarom opgelegd om een akkoord van de buren te verkrijgen. Zonder een akkoord dient het terras minstens 1,9 meter afstand te houden van de perceelgrenzen.
Deze zaken werden in voorwaarden in deze vergunning opgenomen.
Vastgesteld wordt dat de voorgevel t.h.v. de derde verdieping gedetailleerd werd uitgetekend t.o.v. het onderliggende gevelbeeld. Gezien deze onduidelijkheid worden eventuele wijzigingen, handelingen of werken aan het schrijnwerk van de voorgevel uitgesloten in deze vergunning.
De nieuwe openingen en het nieuwe schrijnwerk in het dakvolume zijn stedenbouwkundig aanvaardbaar en zijn niet storend voor de omgeving.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
Het toevoegen van een buitenruimte vormt een verbetering van de algemene woon- en leefkwaliteit van de woning.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing gezien de aanvraag geen vermeerdering van het aantal woongelegenheden ten opzichte van de bestaande en vergunde of vergund geachte situatie inhoudt.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. het dakterras, inclusief doorvalbeveiliging, afbakening en meubilair, blijft onder een denkbeeldig vlak dat vanaf de aansluiting van de kroonlijst vanop de voorgevel onder een hoek van 45° naar achteren oploopt;
2. zonder een akkoord met de buren dient er minstens 1,9 meter afstand gehouden te worden van de perceelgrens met de buren;
3. na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Uitsluitingen
Eventuele handelingen, werken of wijzigingen aan het schrijnwerk van de voorgevel worden uitgesloten in deze vergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
8 juli 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
7 augustus 2019 |
Start openbaar onderzoek |
geen |
Einde openbaar onderzoek |
geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
5 oktober 2019 |
Verslag GOA |
23 september 2019 |
naam GOA |
Brenda Dierckx |
De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Schriftelijke bezwaarschriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften |
Petitielijsten |
Digitale bezwaarschriften |
1 |
0 |
0 |
0 |
Bespreking van de bezwaren
1. Schade aan schouw: Ter hoogte van de geplande werken en net op de scheiding zitten schouwen die tegen elkaar zijn aangebouwd. De afbraak van de schouw van nummer 61 zou aanzienlijke schade kunnen berokkenen aan de schouw van het aangrenzende pand. De schouw is tot op heden nog steeds in gebruik.
Beoordeling: Het geformuleerde bezwaar is eerder een opmerking van technische aard. Bij de uitvoering van de werken dient de uitvoerder alle nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om schade aan derden te vermijden. Het bezwaar is ongegrond.
2. Schending van de privacy: Als de balustrade van het nieuwe terras het volledige grondoppervlakte zal beslaan, kan rechtstreeks worden binnengekeken in de slaapkamer van de bezwaarindiener via het dakraam aan de voorzijde.
Beoordeling: Op de plannen wordt een dakterras ingetekend over het volledige dakoppervlak met een balustrade. Vastgesteld wordt dat er een erfdienstbaarheid wordt gecreëerd omdat er geen 1,9 meter van de perceelgrenzen met de linker- en rechterbuur wordt aangehouden. In voorwaarden wordt daarom opgelegd om een akkoord van de buren te verkrijgen. Zonder een akkoord dient het terras minstens 1,9 meter afstand te houden van de perceelgrenzen. Deze zaken zullen in voorwaarden van een eventuele vergunning worden opgenomen. Het bezwaar is gegrond.
3. Incorrecte plannen:Het pand bevat al een groot afgewerkt terras van 42 m2 aan de achterzijde op dezelfde verdieping. Op de plannen stond dit terras nergens aangeduid als een aanwezig dakterras. Op document 1912 IPA Landmetersplan werd het als dak bestempeld.
Beoordeling: De beoordeling van het dossier gebeurt niet alleen op basis van de ingediende dossierstukken maar ook op grond van de ingediende plannen. Op de plannen bestaande toestand wordt het dakniveau inderdaad in zijn geheel opgetekend als dak en niet als dakterras. In de nieuwe toestand wordt enkel een terras voorzien aan de voorzijde van het gebouw. Bij het verlenen van een vergunning maken de goedgekeurde plannen deel uit van de vergunning. Bij de uitvoering van de vergunning dient de vergunninghouder hier rekening mee te houden. Het verder bestaan van een mogelijk ander of bijkomend terras is bijgevolg het voorwerp van handhaving. Het bezwaar is ongegrond.
Het college sluit zich integraal aan bij:
- de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;
- het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
De algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. het dakterras, inclusief doorvalbeveiliging, afbakening en meubilair, blijft onder een denkbeeldig vlak dat vanaf de aansluiting van de kroonlijst vanop de voorgevel onder een hoek van 45° naar achteren oploopt;
2. zonder een akkoord met de buren dient er minstens 1,9 meter afstand gehouden te worden van de perceelgrens met de buren;
3. na uitvoering van de werken te voldoen aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen.
Uitsluitingen
Eventuele handelingen, werken of wijzigingen aan het schrijnwerk van de voorgevel worden uitgesloten in deze vergunning.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.