De programmaregisseur brengt per kwartaal een rapportering uit aan het college. Dit besluit is de eerste rapportering van de programmaregisseur.
Over De Ring
Besluiten:
Overleg:
Taskforce Over de Ring: 3 juli 2019
Na een kennismakingsronde en verduidelijking van de opdracht van de taskforce Over de Ring (TF ODR) werd een stand van zaken gegeven van de 18 leefbaarheidsprojecten en de vier verdiepende studies die voor de eerste fase van de uitvoering werden geselecteerd door stad Antwerpen en Vlaanderen, op aangeven van de intendant. Om deze 18 projecten overzichtelijk te maken en in functie van concrete samenhang, werden ze geclusterd in 8 projectclusters. Van de vier studies, opgenomen in de eerste fase om de tweede golf aan projecten te kunnen uitrollen, werd door de stad intussen de eerste opdracht gegund (water- en energienetwerken).
Omwille van de samenhang tussen onderbouw (de oosterweelverbinding) en de bovenbouw (de leefbaarheidsprojecten) werd door Lantis een stand van zaken gegeven van het ontwerptraject voor de Oosterweelverbinding, sinds de goedkeuring van de ‘voorkeursvariant’ eind december 2018. Aansluitend nam de taskforce kennis van de timing en te volgen procedure voor MER en omgevingsvergunning. Daarbij wordt gestreefd om einde 2019 de MER goedgekeurd te hebben en aansluitend de omgevingsvergunning in te dienen bij de hogere overheid. Nadien wordt het openbaar onderzoek gestart.
Vanaf het akkoord van de voorkeursvariant werd een iteratief proces met werkbanken, scrums en integraliteitssessies opgezet, waarbij eerst rond Oosterweelknoop en later op Groenendaal werd gewerkt. Vlaamse en stedelijke overheidsdiensten, Lantis, burgerbewegingen en experten werkten toe naar een gezamenlijk gedragen voorontwerp dat op die manier nog mee kan onderzocht worden in de lopende MER. Lantis geeft een doorkijk in het proces, de bereikte overeenkomsten en de nog op te lossen knelpunten per zone. Ook startte overleg over de omgeving Schijnpoort, als parallel lopend proces dat dus niet in de eerste omgevingsvergunning wordt meegenomen.
Voor de leefbaarheidsprojecten zelf zullen binnen de pool van de ontwerpteams van de intendant wedstrijden worden uitgeschreven in functie van een ontwerp- en uitvoeringsopdracht. In eerste fase zullen Lantis, AWV, de Vlaamse Waterweg en de stedelijke diensten daarvoor de ontwerpopgave uitschrijven in projectdefinities (Ringpark West, Ringpark Zuid, Scheldebrug/Scheldebalkon en de stad voor de ringparken Noordkasteel, Luchtbal, Dam/Kronenburg, Deurne/Borgerhout en het bermenlandschap (Zuidoost)). De timing is echter sterk afhankelijk van het nemen van beslissingen in traject voorkeursvariant. Onder voorbehoud van de huidige planning, wordt een eerste golf van aanbestedingen onder de vijf ontwerpteams gepland vanaf december. De eerste projectenclusters zijn Ringpark Zuidoost (bermenlandschap) en Landschapspark West. Voor de fietsbrug over de Schelde is intussen een samenwerking opgezet tussen De Vlaamse Waterweg en stad Antwerpen, hier loopt vandaag voorbereidend studiewerk voor.
Ten slotte geeft AG Vespa een toelichting over de opzet en doorstart van de Hoederentiteit, een instrument dat, met subsidies van de Vlaamse overheid, wordt opgestart binnen AG Vespa in samenspraak met PMV. De doelstelling is drieërlei:
De principenota werd goedgekeurd door college op 5 april 2019.
Oosterweel
Besluiten:
CBS 5 JULI 2019: CBS_05742 - Project-milieueffectrapport Oosterweelverbinding. Ontwerp project-MER - Preadvies – Goedkeuring
Overleg:
Taskforce Oosterweelverbinding: 19 juni 2019
Na een kennismakingsronde en verduidelijking van de opdracht van de taskforce Oosterweelverbinding (TF OWV) werd door Lantis een stand van zaken gegeven van het ontwerptraject voor de Oosterweelverbinding, sinds de goedkeuring van de ‘voorkeursvariant’. Eind december 2018 werd immers een consensus bereikt over het project, tussen de Burgerbewegingen, BAM (Lantis) en met de Intendant als ondersteunende rol. In een iteratief proces met werkbanken, scrums en integraliteitssessies zullen de actoren de variant verder uitwerken tot één gedragen voorontwerp dat verder in procedure gaat (MER, omgevingsvergunning en aanbesteding).
Aansluitend nam de taskforce kennis van de timing en te volgen procedure voor MER en omgevingsvergunning. Daarbij wordt gestreefd om einde 2019 de MER goedgekeurd te hebben.
Voor de omgevingsvergunning wordt er verwacht dat deze aanvraag in december 2019 wordt ingediend door Lantis, het openbaar onderzoek zal in het voorjaar plaats vinden.
Voor de leefbaarheidsprojecten wordt er een aparte omgevingsvergunning aangevraagd na gunning opdracht einde december 2019.
Vervolgens is de timing van de werven van de Oosterweelverbinding toegelicht samen met de aanbestedingsprocedure voor de werven van de Rechteroever. Eén van de eerste werven op rechteroever zal de sloop zijn van de gebouwen aan het SAMGA-dok (Silo B, Silo C en de gebouwen langs de spoorbundel) waarbij de historisch meest waardevolle silo A behouden blijft. Lantis geeft aan dat deze gebouwen zullen gesloopt worden omwille van de impact op de werken van de Royerssluis en het creëren van een werfzone voor de uitvoering aanvaarbumper in Amerikadok.
Ten slotte werd door de stad aangegeven dat op 28 juni 2019 het college van de stad Antwerpen het principebesluit en bestek zal goedkeuren voor een overkoepelende communicatie voor ‘De Grote Verbinding’, naar analogie met de Noorderlijn.
Taskforce Oosterweelverbinding 28 augustus 2019:
Tijdens de vakantieperiode werd door Lantis doorgewerkt aan het voorontwerp, in het bijzonder op de segmenten aan zowel Oosterweelknoop als Groenendaallaan, maar de overlegmomenten zullen pas na de zomer opnieuw opstarten. Er waren bijgevolg geen agendapunten; de taskforce werd geannuleerd.
Slim naar Antwerpen
Besluiten:
CBS 28 juni 2019: CBS_05437 – Bestek GAC_2019_00872 – Overkoepelende stijl en campagne voor De Grote Verbinding – Bestek en procedure - Goedkeuring
CBS 3 juli 2019: CBS_05478 – De Grote Verbinding – Principebeslissing communicatiestrategie – Goedkeuring
CBS 23 augustus 2019: CBS_06908 - Bestek GAC_2019_00872 – Overkoepelende stijl en campagne voor De Grote Verbinding – Gunning - Goedkeuring
Overleg:
Taskforce Slim naar Antwerpen: 10 juli 2019
Tijdens de eerste taskforce werd de werking van de twee teams Antwerpen morgen en Slim naar Antwerpen kort voorgesteld. Het team ‘Antwerpen Morgen’ plant en verzorgt de communicatie en participatie-acties in het kader van De Grote Verbinding. In dit verband liep deze zomer een aanbestedingsprocedure die resulteerde in de aanstelling van een creatief bureau voor de uitwerking van een huisstijl en communicatiestrategie voor De Grote Verbinding.
Door de samenstelling van de taskforce lijkt het aangewezen om ook de verdere uitwerking van de communicatiestrategie voor De Grote Verbinding hier op te nemen.
Voor ‘Slim naar Antwerpen’ werden de drie subteams voorgesteld:
Voor de verdere uitdieping van ‘Smart Mobility’ werd deze zomer ook samengewerkt met IMEC (Mobilidata) en met het Vlaams departement Mobiliteit en Openbare Werken.
Samen met Lantis werd de campagneplanning van Slim naar Antwerpen bekeken en afgestemd op de minderhinderaanpak die in de loop van deze zomer werd herijkt door Lantis en die voor een deel ook wordt verankerd in het Routeplan 2030 dat momenteel door BAM@Routeplan 2030 wordt uitgewerkt.
Maatschappelijke Meerwaarde
Besluiten:
CBS 5 JULI 2019: CBS_05602 De Grote Verbinding - Huisvesting arbeidskrachten.Principebeslissing – Goedkeuring
CBS 17 SEPTEMBER 2019: CBS_07459 De Grote Verbinding - Taskforce Maatschappelijke Meerwaarde - Stedelijke ambitie en propositie domein Werk, sociale economie en onderwijs - Principebeslissing – Goedkeuring
Overleg:
Taskforce Maatschappelijke Meerwaarde: 10 juli 2019
Na een kennismakingsronde en verduidelijking van de opdracht van de taskforce is de timing van de werven van de Oosterweelverbinding toegelicht samen met de aanbestedingsprocedure voor de werven van de Rechteroever. Vervolgens is er binnen de twee grote deelopdrachten, met name de clustering van de initiatieven rond werk, sociale economie en onderwijs enerzijds en de initiatieven in het kader van de huisvesting van arbeidsmigranten anderzijds, gerapporteerd over de werkzaamheden sinds de opstart in mei 2019.
Zo nam de taskforce kennis van de opdracht van het college om invulling te geven aan het Bestuursakkoord om de grote nood aan arbeidskrachten voor de Grote Verbinding in te vullen met talent uit Antwerpen en de Antwerpse regio. Hiertoe werken we een actieplan uit om werkgevers aan meer gekwalificeerde lokale werkkrachten te helpen en te voorzien in ondersteunende diensten. (cfr. CBS 5 juli 2019). Binnen dit actieplan zal een stedelijke ambitie, een propositie aan de aannemers en de engagementen van de partners op korte en op lange termijn geformuleerd worden.
Wat de huisvesting van arbeidsmigranten betreft, namen de leden van de taskforce kennis van de beslissing van het college van 5 juli en de opdrachten van de bedrijfseenheden Stadsontwikkeling, Maatschappelijke Veiligheid, Sociale Dienstverlening en van AG Vespa. Zo zal AG Vespa in de zomermaanden een consultatieronde opstarten bij relevante marktpartijen om naar de economische haalbaarheid van een programma huisvesting voor arbeidsmigranten te peilen.
Ten slotte werd een overlegstructuur goedgekeurd om de beide deelopdrachten binnen partneroverleggen inhoudelijk voor te bereiden. In deze overlegstructuur zijn ook partners als VDAB, Constructiv en LPA betrokken.
Taskforce maatschappelijke Meerwaarde: 4 september 2019
Voor wat de deelopdracht werk, sociale economie en onderwijs betreft, lag er een voorstel tot de stedelijke ambitie en propositie aan de aannemers op tafel. De propositie en stedelijke ambitie werden als principes ter goedkeuring voorgelegd aan het college op 13 september.
AG VESPA gaf duiding bij de aanpak van de consultatieronde die ze organiseerde. Zodra AG Vespa rond is met het verzamelen van de inzichten zal er een bijkomende Taskforce georganiseerd worden.
Uit de werking van de eerste Taskforces blijkt dat er aanpassingen wenselijk zijn:
De Taskforce Oosterweel en Over De Ring worden best samengevoegd in één Taskforce: Over de Ring. De samenhang tussen de infrastructuurwerken van de Oosterweelverbinding (de onderbouw) en de leefbaarheidsprojecten (de bovenbouw op en naast de (deels) overkapte ring) is immers van die aard dat op de Taskforce Over de Ring alles van Oosterweel opnieuw aan bod komen om het verhaal volledig te brengen en omgekeerd moeten op Taskforce Oosterweel ook de leefbaarheidsprojecten worden geduid. Het is efficiënter om dit in één taskforce te organiseren, waarbij de samenhang wordt gegarandeerd.
Het is aangewezen om de naam van de Taskforce “Maatschappelijke meerwaarde” te wijzigen naar “Werken, leren en huisvesting”. Op die manier wordt de inhoud van deze taskforce helder en duidelijk omschreven.
De Taskforce Slim naar Antwerpen wordt het best uitgebreid met de communicatie- en participatieopdracht in het kader van De Grote Verbinding. Daarom is het aangewezen de naam van deze taskforce te wijzigen in ‘Communicatie, participatie en innovatie’. Op deze drie onderdelen zal zowel onder de koepel De Grote Verbinding als onder Slim naar Antwerpen op draagvlakcreatie, innovatie en gedragsverandering worden ingezet. Dit alles in nauwe samenwerking met Lantis, het team van de intendant, MOW, AWV, De Vlaamse Waterweg, De Lijn en de NMBS.
Rapportering
Op 5 april 2019 keurde het college de bilaterale overlegstructuur voor De Grote Verbinding goed. In dit besluit werd de opdracht gegeven aan de programmaregisseur om minstens vier maal per jaar een rapportering voor te leggen aan het college.
Op 7 juni 2019 keurde het college het plan van aanpak van De Grote Verbinding goed, hierbij werden de data van rapportering vastgelegd: einde februari, einde mei, einde augustus, einde november.
Gedurende de zomerperiode zijn er minimale ontwikkelingen in de lopende dossiers, daarom zou de rapportering van einde augustus sterk gelijkend aan deze van einde mei. Omwille van deze redenen stelt de programmaregisseur voor om op drie tijdstippen te rapporteren: februari, mei en november.
Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen/Vlaanderen aan zijn internationale reputatie als stad/regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen we voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen, en maken we van de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De afgelopen jaren hebben de stad, de haven, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten we samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.
Op 5 april 2019 keurde het college de bilaterale overlegstructuur voor De Grote Verbinding goed. Deze bestaan uit vier verschillende taskforces, de programmaregisseur en het college als beslissingsorgaan.
Op 7 juni 2019 keurde het college het plan van aanpak van De Grote Verbinding goed met de opstart van vier taskforces:
Het college neemt kennis van de eerste rapportering van de programmaregisseur van "De Grote Verbinding".
Het college keurt de samenvoeging van de Taskforce Oosterweelverbinding en Over de Ring goed tot één Taskforce: “Over de Ring”.
Het college keurt de uitbreiding van de Taskforce “Slim naar Antwerpen “ naar “Communicatie, participatie en innovatie” goed.
Het college keurt de naamswijziging van de Taskforce ‘Maatschappelijk meerwaarde” naar “Werken, leren en huisvesting” goed.
Het college keurt de gewijzigde rapporteringsdata van de programmaregisseur van ‘De Grote Verbinding’ goed.