Terug
Gepubliceerd op 22/10/2019

2019_GR_00636 - Stedelijk bedrijfsvastgoed. Fabioladorp. Bosuil 138, 2100 Deurne - Aankoop grond en gebouwen - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 21/10/2019 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Peter Wouters, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Ludo Van Campenhout, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Omar Fathi, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2019_GR_00636 - Stedelijk bedrijfsvastgoed. Fabioladorp. Bosuil 138, 2100 Deurne - Aankoop grond en gebouwen - Goedkeuring 2019_GR_00636 - Stedelijk bedrijfsvastgoed. Fabioladorp. Bosuil 138, 2100 Deurne - Aankoop grond en gebouwen - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41, tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b.

Artikel 4 §2.1 van de samenwerkingsovereenkomst met AG VESPA zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 mei 2015 (jaarnummer 284) dat bepaalt dat AG VESPA bevoegd is voor de verkoop en aankoop van stedelijk vastgoed.

Volgens artikel 4 §2 2.1 van de beheersovereenkomst 2015-2019 tussen de stad Antwerpen en AG VESPA staat AG VESPA als vastgoedbedrijf van de stad in voor de financieel-administratieve afhandeling van alle in- en uitgaande eigendomsoverdrachten en dit op voorwaarde dat en voor zover deze vastgoedtransacties kaderen binnen goedgekeurd beleid door de stad. De beslissing tot de vastgoedtransactie ligt bij de stad (college van burgemeester en schepenen of gemeenteraad, conform de bevoegdheidsverdeling in het gemeentedecreet, artikel 43 en artikel 57).

Argumentatie

Algemeen:

Het leerplichtonderwijs in de stad Antwerpen kampt met een groot tekort aan aantal plaatsen en er is dringend nood aan capaciteitsuitbreiding, met name in Deurne-Noord is de nood aan extra plaatsen hoog. Een opzoeking binnen de bestaande gebouwen van het stedelijk bedrijfsvastgoed leverde geen overeenkomst op voor de noden voor extra onderwijscapaciteit.

De hondenuitlaatzone aan de Gallifortlei, achter de Delhaize van Deurne Noord, is het enige perceel binnen het stedelijk bedrijfsvastgoed dat voldoet aan alle perimeters voor onderwijs (openbaar vervoer, uitstoot, et cetera). In 2018 werd daarom een RUP-procedure opgestart voor de herontwikkeling van deze site. Eind 2018 werd dankzij RUP-voorbesprekingen duidelijk dat de eigenaar van naastgelegen site ‘vzw Dorp 2 Koningin Fabiola’, de grond wenste te verlaten, waardoor er mogelijkheid is om deze aan te kopen.

Door de aankoop van deze grond, vervalt de behoefte om in naastgelegen parkgebied te bouwen. Dit betekent een positieve ontwikkeling voor de wijk: het groenplan van de stad Antwerpen stelt namelijk dat een maximaal behoud van de verbinding tussen Bremweide en Bisschoppenhof noodzakelijk is. Dit in functie van de ecologische corridor maar zeker ook in functie van de zeer grote groentekorten die er in de omgeving zijn. De site vervult vandaag immers een rol als buurt- en wijkgroen, hetgeen overeenstemt met de huidige bestemming (parkgebied).

Verkoopsvoorwaarden:

1. Voorwerp van de aankoop: Grond met gebouwen met adres Bosuil 138 (de site wordt omsloten door de straten Gallifortlei, Bosuilplein en Bosuil), met een indicatieve oppervlakte van 8.233 m², kadastraal gekend als Antwerpen, 28ste afdeling met de volgende kadastrale nummers (zoals roos aangeduid op het verkoopsplan dat wordt gehecht als bijlage aan huidig besluit):

1100228 A 0204 H (deel)

1100228 A 0205 E3 (deel)

1100228 A 0203 X

1100228 A 0203 N

1100228 A 0205 V2 (deel)

2. Prijs en betaling: er werd een akkoord bereikt met de verkoper tot aankoop voor een bedrag van 3.033.100,00 euro.

3. Recht van doorgang: de verkoper verleent aan de stad Antwerpen een kosteloze erfdienstbaarheid van doorgang om de toekomstige school te betreden via de Bosuil. Deze erfdienstbaarheid zal gevestigd worden in de groene strook zoals aangeduid op vermeld verkoopsplan dat gevoegd wordt aan huidig besluit. De exacte configuratie van deze doorgang zal in onderling overleg worden vastgelegd op basis van de respectieve bouwplannen van partijen.

4. Terbeschikkingstelling van de gebouwen. Normaal gesproken vindt de overdracht van deze eigendom plaats bij akte. Indien de verkoper de aangekochte gebouwen verder wenst te gebuiken in afwachting van de uiteindelijk afbraak- en constructiewerken door de stad, kan de verkoper deze gebouwen gebruiken aan de normaal geldende voorwaarden. De voorwaarden van deze terbeschikkingstelling zal voorwerp uitmaken van afzonderlijke besluitvorming.

5. Opschortende voorwaarden: De aankoopovereenkomst zal na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen ondertekend worden onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring door de gemeenteraad.

6. Notaris: partijen zullen de notariële akte van aankoop laten verlijden voor notaris Patrick Vandeputte, Lammekensstraat 79 in 2140 Borgerhout.

Op 4 oktober 2019 besliste het college huidig besluit ter goedkeuring van de gemeenteraad voor te leggen.

Aanleiding en context

Patrimonium:
Op 18 oktober 2013 (jaarnummer 10570) keurde het college de uitgangspunten goed voor het beheer van het stedelijk patrimonium en gaf het college opdracht aan AG VESPA en de bedrijfseenheid Patrimoniumonderhoud om deze krijtlijnen verder uit te werken.

Op 5 december 2014 (jaarnummer 12408) keurde het college de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Stadsbeheer, met betrekking tot het beheer van het stedelijk patrimonium en de daaraan gekoppelde financiële consequenties, goed. Hierin werd de verticale opdeling van de eigendommen in financieel en niet-financieel patrimonium vastgelegd. Het college nam kennis van de lijsten financieel patrimonium en stedelijk bedrijfsvastgoed.

De gemeenteraad nam op 2 maart 2015 (jaarnummer 127) kennis van de basisafspraken tussen AG VESPA en de bedrijfseenheid Stadsbeheer, met betrekking tot het beheer van het stedelijk patrimonium en de daaraan gekoppelde financiële consequenties.

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en –advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.

Op 15 december 2017 (jaarnummer 11020) besliste het college om de vastgoedcompetenties en -beheer van groep stad Antwerpen zoveel mogelijk te centraliseren bij AG VESPA.

Onderwijs

Op 13 maart 2015 (jaarnummer 2006) keurde het college de visienota 'brede leeromgeving' goed. Om de capaciteitsproblemen van onderwijs en kinderopvang te verhelpen, heeft het stadsbestuur beslist op het budgetcollege van 25 september 2015 om in de meerjarenbegroting een budget van 18 miljoen euro te voorzien voor onderwijs.

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 701) keurde het college de samenstelling van de stadsbrede stuurgroep extra capaciteitsmiddelen vastgoed voor onderwijs en kinderopvang goed.

Op 23 februari 2018 (jaarnummer 1261) nam het college kennis van het indicatieve programma van eisen voor onderwijs en sport, en de bijbehorende normen met betrekking tot mobiliteit, als basis voor verder onderzoek naar de definitieve ontwikkeling van de Hondenweide.

Adviezen

Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Sport Gunstig advies

De afdeling Sport adviseert positief voor de aankoop van deze site. Onder voorbehoud van investeringsmiddelen in de meerjarenbegroting en prioriteiten in de actieplannen, kan overwogen worden door Sport om te participeren in de bouw van een sporthal ter vervanging van de sportballon want:

  • Extra sportoppervlakte realiseren in medefinanciering en gedeeld beheer met onderwijs zijn een opportuniteit;
  • De nood aan sporthallen in Deurne is zeer groot.
Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Onderwijs Gunstig advies

De afdeling Onderwijs adviseert positief voor de aankoop van deze site. Uit de omgevingsanalyse gemaakt door de afdeling, op basis van de Vlaamse capaciteitsmonitor, de Antwerpse bevolkingsprognoses en de resultaten van het Meld je Aan systeem voor basis en secundair onderwijs kunnen we concluderen:

  • Dat het basisonderwijs in dit binnenstedelijk onderwijsgebied vandaag een grote nood kent aan extra plaatsen, die voor de meeste leerlingen niet in omliggende gebieden kan worden opgevangen. De prognoses tonen bovendien dat het probleem nog groeit. Recente masterplannen voor capaciteitsprojecten keurde daarom alvast 6 projecten goed in dit gebied, maar ook deze volstaan niet. Deze zomer nog is in een extra inspanning geleverd door 3 scholen en de stad om in het 1ste leerjaar 60 plaatsen extra te creëren. Tegen 2025 hebben we in dit gebied bijkomend nood aan minstens twee 1-stroom basisscholen of één 2-stroom basisschool omdat de Vlaamse Capaciteitsmonitor een tekort van 148 plaatsen voorspelt en een netto uitgaande pendel van 1.052 kinderen (wonen in dit gebied maar lopen school in een ander gebied) aangeeft.
  • Stad Antwerpen heeft behoefte aan extra secundaire scholen. Tegen 2024-25 zal volgens de Vlaamse Monitor het tekort oplopen tot 7.555 plaatsen. Dat is het equivalent van 10 scholen van 750 leerlingen, wat dicht bij de gemiddelde grootte ligt van Antwerpse secundaire scholen. Voor het binnenstedelijk onderwijsgebied waarin het gebied Bosuil ligt, zal tegen schooljaar 2024-25 en tekort zijn tot 653 plaatsen. Daarboven kent dit gebied dan een netto uitstroom naar andere onderwijsgebieden van 1011 leerlingen.
  • Voor de onderhandelingen met de eigenaar werd daarom uitgegaan van een minimumoppervlakte die het mogelijk maakt om op de site te investeren in zowel basis- als secundair onderwijs.
  • Na de aankoop zal de stad het perceel via een erfpachtovereenkomst ter beschikking stellen aan een schoolbestuur dat op haar beurt de noodzakelijke financiële en organisatorische middelen vergaart om zo snel mogelijk een zo gepast mogelijk programma te realiseren op deze site. Een site die de stad ter beschikking stelt aan onderwijs wordt steeds via de Lokale Taskforce Onderwijscapaciteit kenbaar gemaakt en toegewezen.
  • De Lokale Taskforce Onderwijscapaciteit wees in haar overleg van 17 september 2019, in consensus, deze site toe aan Stedelijk Onderwijs. In voorafgaand overleg ontvingen de Antwerpse onderwijsnetten en schoolbesturen de informatie over een mogelijke aankoop in de omgeving van de Bosuil. Een aantal schoolbesturen toonde interesse. In de nabijheid van deze site bevindt zich een autonome kleuterschool. Deze zomer nog werden extra inspanningen gedaan om een aantal kleuters van deze school alsnog aan hun leerplichtonderwijs te kunnen laten starten. Ouders met hun kind in een autonome kleuterschool moeten, om te kunnen inschrijven in het 1ste leerjaar, opnieuw via Meld je Aan passeren omdat automatische doorstroom niet mogelijk is. Door deze site aan Stedelijk Onderwijs toe te wijzen wil de Lokale Taskforce Onderwijscapaciteit dat onder andere wordt bijgedragen aan het afbouwen van het aantal autonome kleuterscholen in de stad.
  • De afdeling Onderwijs, in samenwerking met de dienst Stadsprojecten en Huisvesting van AG VESPA, voorzien enerzijds een verdere dialoog tussen het schoolbestuur Stedelijk Onderwijs, en de stad, om de erfpachtvoorwaarden vast te leggen. Bovendien voorzien deze diensten een dialoog met andere stedelijke diensten om na te gaan welk bijkomend stedelijk programma noodzakelijk en gewenst is en welke investeringen daartegenover kunnen staan. Het finaal stedelijk programma zal inhoudelijk en organisatorisch worden afgestemd op de ontwikkeling van het schoolprogramma.
AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen (AGSO) Gunstig advies

Het AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen (AGSO) adviseert positief voor de aankoop van deze site.                                                                                                                                   

Met de toewijzing door de Lokale Taskforce Onderwijscapaciteit van deze site aan het Stedelijk Onderwijs, wordt de zoektocht naar een gepaste locatie voor de autonome kleuterschool De Groene Egel afgerond. Op termijn kan hierdoor de problematische infrastructuur in het Bisschoppenhofpark verlaten worden en kunnen deze kleuters automatisch doorstromen naar de lagere school.

Uit de analyse van de Vlaamse capaciteitsmonitor en de ambities van het AG Stedelijk Onderwijs met betrekking tot haar gewenste onderwijsaanbod kunnen we bovendien het onderstaande concluderen.

  • Betreffende het basisonderwijs wenst het AGSO tijdens de periode 2020-2025 in de aanbodzone ‘Deurne boven Rivierenhof’ in te zetten op het voorzien van bijkomende infrastructuur voor één of twee stromen basisonderwijs. Deels in functie van capaciteitsuitbreiding, deels in functie van de optimalisatie van de huidige schoolinfrastructuur in deze aanbodzone. 
  • Betreffende het secundair onderwijs wenst het AGSO tijdens de periode 2020-2025 in de aanbodzones ‘Deurne boven Rivierenhof’ en ‘Deurne onder Rivierenhof & Borgerhout Extramuros’ een secundaire school met een capaciteit van 130 à 270 plaatsen op te starten. Met deze capaciteitsuitbreiding neemt het AGSO haar verantwoordelijkheid ten aanzien van de capaciteitsnoden in Deurne op, die niet in de bestaande infrastructuur kan opgevangen worden.

Het AGSO vraagt daarom om, naast het aanbevolen scenario (één enkele basisschool met 250 plaatsen en één secundaire school met 400 plaatsen)  ook de mogelijkheid open te laten om één dubbele basisschool met 500 plaatsen in combinatie met een kleinere secundaire school met 130 à 270 plaatsen op te richten.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de aankoop goed, van grond met gebouwen met adres Bosuil 138 (de site wordt omsloten door de straten Gallifortlei, Bosuilplein en Bosuil), met een indicatieve oppervlakte van 8.233 m², kadastraal gekend als Antwerpen, 28ste afdeling met de volgende kadastrale nummers (zoals roos aangeduid op het verkoopsplan dat wordt gehecht als bijlage aan huidig besluit):1100228 A 0204 H (deel), 1100228 A 0205 E3 (deel), 1100228 A 0203 X, 1100228 A 0203 N, 1100228 A 0205 V2 (deel), voor de prijs van 3.033.100,00 euro. Deze aankoop vindt plaats onder de voorwaarden zoals bepaald in huidig besluit.

Artikel 2

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

Aankoop gronden uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

2.129.999,58 euro

budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 220
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900

4005364484

Aankoop gronden uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

474.600,42 euro       

Budgetplaats: 5112500000
Budgetpositie: 220
Functiegebied: 1SBR050201A00000
Subsidie: SUB-NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA050750
Budgetperiode: 1900

4005364493

Aankoop gebouw 1 (met toekomstige entiteit 27527) uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

205.065,00 euro Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900
4005364524

Aankoop gebouw 2 (met toekomstige entiteit 27529) uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

36.849,99 euro Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900
4005364524

Aankoop gebouw 3 (met toekomstige entiteit 27530) uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

50.505,00 euro

Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900

4005364524

Aankoop gebouw 4 (met toekomstige entiteit 27532) uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

130.935,00 euro Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900
4005364524

Aankoop gebouw 5 (met toekomstige entiteit 27533) uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

5.145,00 euro Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 221
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900
4005364524

Erelonen en aktekosten uit te betalen aan:

Notaris Patrick Vandeputte
Lammekesstraat 79
2140 Borgerhout

BE 0471866101
IBAN BE72 7360 0432 1416

7.000,00 euro

Budgetplaats: 5117000000
Budgetpositie: 613
Functiegebied: 1SLW090102A00000
Subsidie: SUB_NR
Fonds: INTERN
Begrotingsprogramma: 1SA040879
Budgetperiode: 1900

 4005364498