Terug
Gepubliceerd op 22/10/2019

2019_GR_00642 - Stedelijk bedrijfsvastgoed. Kringwinkel Antwerpen. Circulair Centrum. Jef Cassiersstraat 29, 2000 Antwerpen - Concessieovereenkomst. Overeenkomst afwerking en inrichting. Ondertekening - Goedkeuring

gemeenteraad
ma 21/10/2019 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Jan Penris, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Yasmine Kherbache, raadslid; Mie Branders, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Peter Wouters, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Ludo Van Campenhout, schepen; Gerolf Annemans, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Omar Fathi, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2019_GR_00642 - Stedelijk bedrijfsvastgoed. Kringwinkel Antwerpen. Circulair Centrum. Jef Cassiersstraat 29, 2000 Antwerpen - Concessieovereenkomst. Overeenkomst afwerking en inrichting. Ondertekening - Goedkeuring 2019_GR_00642 - Stedelijk bedrijfsvastgoed. Kringwinkel Antwerpen. Circulair Centrum. Jef Cassiersstraat 29, 2000 Antwerpen - Concessieovereenkomst. Overeenkomst afwerking en inrichting. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De financiële gevolgen van de verschillende onderdelen van de samenwerkingsovereenkomst worden geregeld naarmate deze worden geconcretiseerd en ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

De overeenkomsten die ter goedkeuring voorliggen hebben in principe geen financiële gevolgen.

Regelgeving: bevoegdheid

“Het Decreet Lokaal Bestuur bepaalt in artikel 41, tweede lid, 11° dat de gemeenteraad bevoegd is voor het stellen van daden van beschikking over onroerende goederen, behalve die, vermeld in artikel 56, § 3, 8°, b”.

 

Aanleiding en context

Beheer stedelijk bedrijfsvastgoed

Op 29 januari 2016 (jaarnummer 796) keurde het college de nieuwe operationele werking goed met betrekking tot de beleidsvoorbereiding en -advisering voor huisvesting en huisvestingsbehoeften van alle stadsdiensten en stedelijke processen in of op stedelijk bedrijfsvastgoed.

Op 21 december 2016 (jaarnummer 752) nam het managementteam kennis van de geactualiseerde uitgangspunten voor goed beheer van de stedelijke vastgoedportefeuille.  

Op 15 december 2017 (jaarnummer 11020) besliste het college om de vastgoedcompetenties en -beheer van groep stad Antwerpen zoveel mogelijk te centraliseren bij AG VESPA.

Samenwerking Kringwinkel

Het college nam kennis van de projectaanvragen in het kader van de achtste oproep Stadsvernieuwing en keurde op 21 februari 2014 (jaarnummer 1775) de indiening van de weerhouden voorstellen tot projectsubsidie goed, waaronder het voorstel "Antwerpen Nieuw Zuid - Smart City District" met een subsidievraag van 3.600.000,00 euro.

De Vlaamse Regering keurde op 17 december 2014 aan de stad Antwerpen een projectsubsidie van 3.223.380,00 euro goed voor het stadsvernieuwingsproject Antwerpen, Nieuw Zuid - Smart City District. De subsidieovereenkomst stelt de stad Antwerpen in de gelegenheid om innovatieve duurzaamheidsprojecten te realiseren op de site Nieuw Zuid. 

Op 31 maart 2017 (jaarnummer 2918) keurde het college de deelname aan de Europese oproep Urban Innovative Actions (UIA) met het projectvoorstel Circular South (Circulair Zuid) goed.

Op 10 oktober 2017 maakte de Europese Commissie publiekelijk bekend dat het Circulair Zuid-voorstel weerhouden is voor subsidiëring.

Op  13 oktober 2017 (jaarnummer 8877) keurde het college de deelname aan Urban Innovative Actions met het project Circulair Zuid goed.

Trekker van het project is de dienst Energie en Milieu Antwerpen van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling. Het project wordt uitgevoerd in partnerschap met Digipolis, Vito/Energyville, Pantopicon, Imec, Ecopower, EnergieID en de vzw Kringwinkel Antwerpen, verder "de Kringwinkel". Het project heeft een doorlooptijd (implementatie) van drie jaar en loopt van 1 januari 2018 tot en met 31 december 2020.

Met dit project wil de stad Antwerpen de bewoners van Nieuw Zuid betrekken bij het in de praktijk brengen van de circulaire economie op wijkniveau. Hiervoor zal het projectconsortium acties opzetten om tot een slimmer gebruik en minder verbruik van elektriciteit, warmte, water en afval/materialen te komen. Op die manier draagt het project bij tot de stedelijke doelstelling om van Nieuw Zuid een duurzame, innovatieve wijk te maken.

De acties worden onderverdeeld in een online en een offline-luik. In het online luik zal een dashboard worden ontwikkeld waar bewoners hun verbruik van energie, water en afval kunnen aflezen. Dit biedt ook de mogelijkheid om het gebruikersgedrag van mensen positief te stimuleren en te belonen teneinde een betere afstemming te bekomen tussen bijvoorbeeld de energievraag en het energieaanbod. 

Bij het offline-luik ligt de nadruk op duurzaam materialengebruik en afval.

Met de projectsubsidie zullen de stad Antwerpen en de Kringwinkel een ruimte voor een 'Circular South Community Centre' op de site Nieuw Zuid aankopen. De Kringwinkel zal hier een nieuwe werking opstarten en in samenwerking met de stad Antwerpen en bewoners een reeks activiteiten opzetten rond het hergebruik van materialen en delen van werktuigen. 

Daarnaast worden er door de stad Antwerpen acties opgezet om bewoners te stimuleren tot een nog beter sorteergedrag in de sorteerstraatjes, het terugdringen van huishoudelijk afval en het lokaal composteren van groenafval. Ten slotte zal een actie worden opgezet om bewoners van Nieuw Zuid te stimuleren om collectief duurzame producten aan te kopen.

Voor de aankoop van een geschikte ruimte voor realisatie van het 'Circular South Community Centre' vroeg de dienst Energie Milieu Antwerpen van de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling ondersteuning aan de dienst Stadsbeheer/Contractbeheer, thans Vastgoed/Contractbeheer en aan AG VESPA. 

Op 16 februari 2018 (jaarnummer 1289) gaf het college opdracht aan de dienst Vastgoed/Contractbeheer om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen tussen de stad Antwerpen en de Kringwinkel waarin taken, verantwoordelijkheden en voorwaarden aangaande het Circular Community Centre worden verankerd. Het college gaf aan AG VESPA de opdracht de aankoop af te handelen. Het college besliste eveneens dat een gedeelte van de stedenbouwkundige last kan worden ingezet in de lopende onderhandelingen.

De stad Antwerpen en de Kringwinkel kopen een casco ambachtsruimte op plan aan in gebouw 20. De ruimte maakt bijgevolg deel uit van een mede-eigendom. De omgevingsvergunning werd afgeleverd op vrijdag 6 februari 2019.

De verkoper levert dit soort ruimte standaard op met volgende afwerkingsgraad (casco-plus):

  • volledige ruwbouw met een gebouwschil die voldoet aan alle energieprestatie- en ventilatievereisten zoals wettelijk en in het masterplan Nieuw Zuid bepaald, dit wil zeggen dat de technieken HVAC inbegrepen zijn, alsook de geïsoleerde vloeren;
  • een basisuitrusting elektrische en sanitaire technieken van waar de klant zelf verder kan afwerken;
  • afgewerkte gemene delen, met inbegrip van de volledige buitenaanleg.

Partijen kiezen voor een circulaire afwerking en inrichting en zullen hiervoor maximaal werken met recuperatie- en/of tweedehandse materialen. Dit draagt ertoe bij het budget voor afwerking te beperken. 

De gemeenteraad besliste op besliste op 25 maart 2019 (jaarnummer 245) de overeenkomst tussen de stad Antwerpen en de vzw Kringwinkel Antwerpen goed te keuren. De stad Antwerpen en de Kringwinkel ondertekenden deze overeenkomst.

De overeenkomst bevat afspraken over de volgende krachtlijnen van de samenwerking:

  • de aankoop;
  • de afwerking en inrichting van de aangekochte ruimte;
  • de concessieovereenkomst;
  • de onverdeeldheid.

De voorwaarden van de aankoop zullen het voorwerp uitmaken van afzonderlijke besluitvorming.

Voor dit besluit zijn de onderstaande afspraken over de afwerking en inrichting van het aangekochte goed en over de concessieovereenkomst relevant.

 Overeenkomst van afwerking en inrichting van de aangekochte ruimte

  • De partijen beogen een circulaire afwerking en inrichting van het Circulair Centrum.
  • De partijen bepalen samen de functionele vereisten en bouwtechnische voorwaarden waaraan de afwerking en inrichting van het gebouw moet voldoen, conform de subsidieovereenkomst.
  • De stad Antwerpen staat in voor de volledige coördinatie van de aannemingswerken voor de afwerking en inrichting van het Circulair Centrum met inbegrip van de voorbereiding, de werfopvolging en de oplevering van deze werken.
  • De stad Antwerpen informeert de Kringwinkel over de voortgang van de werken en legt de aanbestedingsformule, het bestek, de offertes, het gunningsvoorstel en de gunningsbeslissing ter goedkeuring voor aan de Kringwinkel. Partijen voeren overleg over de voorlopige en de definitieve oplevering van de werken.
  • De stad Antwerpen bekostigt de afwerking geplafonneerd tot 544.500,00 euro, inclusief btw.
  • In uitvoering van bovenstaande bepalingen sluiten partijen een overeenkomst af waarin zij hun afspraken verder specifiëren en onder andere concrete termijnen overeenkomen waarbinnen zij op elkaars vragen en voorstellen moeten reageren. Deze afspraken moeten de Kringwinkel garanderen dat kwaliteit en functionaliteit van de inrichting worden bewaakt. 

De concessieovereenkomst

Vanaf de voorlopige oplevering van de afwerking en inrichting stelt de stad Antwerpen haar aandeel in de mede-eigendom van het Circulair Centrum ter beschikking van de Kringwinkel via een concessieovereenkomst op basis van volgende principes en voorwaarden.

  • De concessie kadert voor de stad Antwerpen binnen haar huursubsidie- en concessiereglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 september 2008 (jaarnummer 1590) dat de voorwaarden bepaalt voor terbeschikkingstelling van stedelijk bedrijfsvastgoed aan verenigingen, waaronder verenigingen die voor hun activiteiten gebruik maken van patrimonium dat is verworven om er een speciale bestemming aan te geven naar cultuur of sociale grondrechten.
  • De Kringwinkel krijgt het goed in concessie voor de werking van de vereniging zoals beschreven in zijn statuten. Specifiek zal de Kringwinkel activiteiten opzetten rond het hergebruik van materialen en delen van werktuigen overeenkomstig het subsidiedossier.
    In het algemeen zal de Kringwinkel activiteiten organiseren die een sociaal-culturele of maatschappelijk waardevolle invulling aan het goed geven zoals vastgesteld in overleg met de stad Antwerpen.
  • De concessie loopt voor een periode van 50 jaar. De Kringwinkel heeft, onder voorbehoud van het respecteren van de minimumtermijn zoals opgelegd door Europa, het recht de concessie te allen tijde te beëindigen met inachtname van een opzegtermijn van 24 maanden. De minimumtermijn bedraagt vijf jaar na de laatste betaling van de subsidies.
  • In het kader van het huursubsidie- en concessiereglement zou de stad Antwerpen in principe een jaarlijkse vergoeding aanrekenen van 3,00 euro per m² ingenomen nuttige vloeroppervlakte. Gelet op de verplichtingen opgenomen in de subsidieovereenkomst is de Kringwinkel geen vergoeding verschuldigd. Indien de stad Antwerpen vergoeding zou aanrekenen, zou Europa de subsidies terugvorderen.
  • Het energieverbruik en aanverwante kosten, belastingen en taksen en het aandeel van de stad Antwerpen in de kosten verbonden aan de mede-eigendom zijn ten laste van de Kringwinkel.
  • Alle onderhouds- en herstellingswerken met inbegrip van de eigenaarsherstellingen en de kosten veroorzaakt door ouderdom of slijtage zijn ten laste van de Kringwinkel. Voor de eigenaarsherstellingen in het privatief gedeelte van de concessie en het onderhoud en de herstellingen die worden verrekend in de kosten verbonden aan de mede-eigendom reserveert de Kringwinkel jaarlijks een budget van 31.304,00 euro (1,50 euro per m²), exclusief btw.
    De aanleg van de reserve moet de stad Antwerpen garanderen dat de Kringwinkel in de nodige middelen voorziet voor onderhoud en herstelling. Het bedrag wordt beperkt tot tien maal de jaarlijkse reserve. Het bedrag wordt door de Kringwinkel jaarlijks aangevuld tot dit maximumbedrag wanneer het wordt gebruikt voor de uitvoering van de verplichtingen inzake onderhoud en herstellingen. Bij het begin van de concessie en nadien vijfjaarlijks maken partijen gezamenlijk een conditiestaat op van het goed en een meerjarenonderhoudsplanning. Ze evalueren op dit tijdstip ook het bedrag van de aanwezige reserve en het feit of bepaalde geplande werken aanleiding geven tot aanpassing van de afschrijvingstabel  zoals opgenomen in artikel 11.4.2 van de samenwerkingsovereenkomst.

Argumentatie

In uitvoering van de afspraken opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst ligt de integrale tekst van de overeenkomsten over de afwerking en inrichting en de concessieovereenkomst ter goedkeuring voor.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de concessieovereenkomst goed met Sociale Werkplaats / Maatwerkbedrijf De Kringwinkel Antwerpen vzw, met maatschappelijke zetel Deurnsebaan 52, 2170 Merksem (ondernemingsnummer BE0442.423.037) met als belangrijkste voorwaarden:

  • de concessie kadert voor de stad Antwerpen binnen haar huursubsidie- en concessiereglement, goedgekeurd door de gemeenteraad op 22 september 2008 (jaarnummer 1590) dat de voorwaarden bepaalt voor terbeschikkingstelling van stedelijk bedrijfsvastgoed aan verenigingen, waaronder verenigingen die voor hun activiteiten gebruik maken van patrimonium dat is verworven om er een speciale bestemming aan te geven naar cultuur of sociale grondrechten;
  • de Kringwinkel krijgt het goed in concessie voor de werking van de vereniging zoals beschreven in zijn statuten. Specifiek zal de Kringwinkel activiteiten opzetten rond het hergebruik van materialen en delen van werktuigen overeenkomstig het subsidiedossier. In het algemeen zal de Kringwinkel activiteiten organiseren die een sociaal-culturele of maatschappelijk waardevolle invulling aan het goed geven zoals vastgesteld in overleg met de stad Antwerpen;
  • de concessie loopt voor een periode van 50 jaar. De Kringwinkel heeft, onder voorbehoud van het respecteren van de minimumtermijn zoals opgelegd door Europa, het recht de concessie te allen tijde te beëindigen met inachtname van een opzegtermijn van 24 maanden.  De minimumtermijn bedraagt vijf jaar na de laatste betaling van de subsidies;
  • in het kader van het huursubsidie- en concessiereglement zou de stad Antwerpen in principe een jaarlijkse vergoeding aanrekenen van 3,00 euro per m² ingenomen nuttige vloeroppervlakte. Gelet op de verplichtingen opgenomen in de subsidieovereenkomst is de Kringwinkel geen vergoeding verschuldigd. Indien de stad Antwerpen vergoeding zou aanrekenen, zou Europa de subsidies terugvorderen;
  • het energieverbruik en aanverwante kosten, belastingen en taksen en het aandeel van de stad Antwerpen in de kosten verbonden aan de mede-eigendom zijn ten laste van de Kringwinkel;
  • alle onderhouds- en herstellingswerken met inbegrip van de eigenaarsherstellingen en de kosten veroorzaakt door ouderdom of slijtage zijn ten laste van de Kringwinkel. Voor de eigenaarsherstellingen in het privatief gedeelte van de concessie en het onderhoud en de herstellingen die worden verrekend in de kosten verbonden aan de mede-eigendom reserveert de Kringwinkel jaarlijks een budget van 31.304,00 euro (1,50 euro per m²), exclusief btw.
    De aanleg van de reserve moet de stad Antwerpen garanderen dat de Kringwinkel in de nodige middelen voorziet voor onderhoud en herstelling. Het bedrag wordt beperkt tot tien maal de jaarlijkse reserve. Het bedrag wordt door de Kringwinkel jaarlijks aangevuld tot dit maximumbedrag wanneer het wordt gebruikt voor de uitvoering van de verplichtingen inzake onderhoud en herstellingen. Bij het begin van de concessie en nadien vijfjaarlijks maken partijen gezamenlijk een conditiestaat op van het goed en een meerjarenonderhoudsplanning. Ze evalueren op dit tijdstip ook  het bedrag van de aanwezige reserve en het feit of bepaalde geplande werken aanleiding geven tot aanpassing van de afschrijvingstabel  zoals opgenomen in artikel 11.4.2 van de samenwerkingsovereenkomst.
 

Artikel 2

De gemeenteraad keurt de overeenkomst inzake afwerking en inrichting goed met Sociale Werkplaats / Maatwerkbedrijf De Kringwinkel Antwerpen vzw, met maatschappelijke zetel Deurnsebaan 52, 2170 Merksem (ondernemingsnummer BE0442.423.037) opgenomen in bijlage van huidig besluit.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.