Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019106904 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Carl Laurent met als adres Frans De Cortlaan 53 te 2610 Antwerpen en mevrouw Inge Van den Bempt met als adres Frans De Cortlaan 53 te 2610 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Frans De Cortlaan 53 te 2610 Wilrijk (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 42sectie B nr. 205A5 |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
verbouwen en uitbreiden van bestaande berging tot poolhouse |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 20/07/2007: vergunning (3238#129) (3238#747) wijzigen van bouwvergunning (WI/2006/B/0048/20061069) met een afwijking voor de inplanting van de tuinberging en de dakhelling;
- 17/11/2006: vergunning (3226#276) (3226#48) verbouwen van een woning, bouwen van een berging en een zwemvijver.
Vergunde/vergund geachte toestand
- eengezinswoning bestaande uit 2 bouwlagen onder een hellend dak;
- bijgebouw van ca. 21m² en zwemvijver van ca. 31,50m² achteraan het perceel.
Huidige toestand
- idem vergunde toestand met uitzondering van:
Gewenste toestand
- een extra bijgebouw van ca. 23m², naast het bestaande bijgebouw ingericht als “lounge ruimte/poolhouse”.
Inhoud van de aanvraag
- bouwen van bijgebouw, ingericht als “lounge ruimte/poolhouse”;
- wijzigen van verharding in tuin.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA nr. 3 Heistraat en omgeving, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 29 juni 1992. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: zone d voor woningen.
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) en bijzondere plannen van aanleg (BPA) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het bijzonder plan van aanleg op volgende punten:
- 3.- BINNENPLAATSEN EN TUINEN:
b) Bijgebouwen en constructies
de gezamenlijke oppervlakte der bijgebouwen en constructies mag niet meer bedragen dan 10% van de perceelsoppervlakte, met een maximum van 265m². In deze oppervlakte zijn de verhardingen der toegangswegen niet begrepen. De toegangswegen hebben een breedte van maximum 3,00m.
Het bijgebouw (incl. bestaand bijgebouw) en de zwemvijver hebben samen een oppervlakte van 75m². Met een perceelsoppervlakte van 469m² komt dit overeen met 16%, wat beduidend meer is dan het maximum van 10%. Ook in de bestaande (deels vergunde) situatie is de oppervlakte aan bijgebouwen en constructies reeds groter dan wat is toegestaan, nl. ca. 54m² (12%).
d) Plaatsing van de bijgebouwen en constructies
1) op niet hoekpercelen:
b. overige gevels: op de perceelgrens of op minimum 4,00m afstand ervan.
Het nieuwe bijgebouw is voorzien op ca. 2,00m afstand ten opzichte van de achterste perceelsgrens.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Overwelven waterlopen: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening inzake het overwelven of inbuizen van niet geklasseerde waterlopen en waterlopen van 3de categorie (verder genoemd verordening overwelven waterlopen), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 26 januari 2009 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 4 juni 2009.
(De verordening overwelven waterlopen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘overwelven waterlopen’)
De verordening overwelven waterlopen is niet van toepassing op de aanvraag.
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
het nieuwe bijgebouw wordt ingericht als verblijfsruimte. Deze heeft een vrije hoogte van 2,15 meter, i.p.v. het verplichte minimum van 2,60 meter;
de tuin moet zo veel als mogelijk als onverharde ruimte worden ingericht en als groene ruimte worden aangeplant. Het voorgestelde voldoet hier niet aan. De groene, onverharde en onbebouwde ruimte is ondergeschikt aan de voorgestelde oppervlakte aan bebouwing en constructies.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘bouwcode’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
Het totaal aan gebouwen en constructies in de tuinzone overschrijdt ruimschoots de toegestane oppervlakte volgens het BPA. Er wordt 75m² verhard wat ruim meer is dan de toegestane 47m² (16% van de perceelsoppervlakte in plaats van de toegestane 10%). De percelen in de omgeving worden gekenmerkt door grote, groene tuinzones, met beperkte bijgebouwen en constructies, in verhouding tot het perceel. Op het perceel is reeds een groot volume (=hoofdvolume), een ruim bijgebouw, een grote oppervlakte aan verhardingen en een zwembad aanwezig zijn. De maximaal te bebouwen oppervlakte en verharding is daarmee al overschreden (12%). Het bijgebouw wordt daarenboven voorzien op slechts 2 meter van de perceelsgrens in plaats van minstens op 4 meter, zoals vastgelegd in het BPA.
Het nieuwe bijgebouw is voor wat betreft het volume en de inplanting niet verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening. De aanvraag dient dan ook geweigerd te worden.
Visueel-vormelijke elementen
De architectuur en de keuze van de materialen is in overeenstemming met het bestaande en de context van het perceel.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De aanvraag is strijdig met artikel 27 van de bouwcode dat stelt dat tuinen zoveel mogelijk groen en onverhard te houden. Het voorzien van voldoende groen is belangrijk voor de leefbaarheid binnen bouwblokken en de infiltratie van regenwater in de bodem. Ten opzichte van de laatst vergunde toestand werd de zone rond het zwembad bijkomend verhard. Samen met het nieuwe bijgebouw, wordt de onbebouwde en onverharde oppervlakte van het perceel drastisch ingeperkt. De groenzone wordt daardoor ondergeschikt aan de verhardingen en bebouwingen op het perceel. Dit is vanuit ruimtelijk en ecologisch oogpunt niet gewenst. De aanvraag dient daarom geweigerd te worden.
Functionele inpasbaarheid
Een bijgebouw is op dit woonperceel functioneel inpasbaar. Het is echter niet aangewezen dat in de tuinzone permanente verblijfsruimten worden ingericht. Bijgevolg zou bij het verlenen van een vergunning worden opgelegd dat de leefruimte enkel occasioneel kan worden gebruikt en niet kan worden gebruikt als permanente woonruimte.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de aanvraag betrekking heeft op een bijgebouw bij een eengezinswoning waarbij de functie en het aantal woongelegenheden ten opzichte van het bestaande ongewijzigd blijven.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te weigeren, omwille van onverenigbaarheden met stedenbouwkundige voorschriften en een goede ruimtelijke ordening.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
3 september 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
30 september 2019 |
Start openbaar onderzoek |
8 oktober 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
6 november 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
13 januari 2020 |
Verslag GOA |
19 december 2019 |
naam GOA |
Katrijn Apostel |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
8 oktober 2019 |
6 november 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning te weigeren.
De plannen waarvan het overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, maken integraal deel uit van dit besluit.