Terug
Gepubliceerd op 07/05/2019

2019_IP_00120 - Interpellatie van raadslid Jos D'Haese: Gedenkteken Borgerhoutse kolonialen

districtsraad Borgerhout
ma 29/04/2019 - 20:00 districtshuis Borgerhout
Afgevoerd

Samenstelling

Aanwezig

Olivier Elias, voorzitter districtsraad; Luc Moerkerke, districtsschepen; Marc De Meyer, districtsraadslid; Patrick Paredaens, districtsraadslid; Marij Preneel, districtsburgemeester; Kristine Matheussen, districtsraadslid; Omar Al Jattari, districtsschepen; Stephanie Van Houtven, districtsschepen; Hans Gooris, districtsraadslid; Kurt Van Daele, districtsraadslid; Ben Van Duppen, districtsschepen; Sharmin Shayla, districtsraadslid; Said Boussacouq, districtsraadslid; Mariam El Osri, districtsraadslid; Abdullah Ibrahim, districtsraadslid; Anneleen Lauwers, districtsraadslid; Julie De Weerdt, districtsraadslid; Pieter Vissers, districtsraadslid; Mohamed Zougagh, districtsraadslid; Eva Van Keer, districtsraadslid; Homa Amin, districtsraadslid; Aïssatou Cissé, districtsraadslid; Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris; Linda Snoeys, districtssecretaris

Afwezig

Fatima Talhaoui, districtsraadslid; Jos D'Haese, districtsraadslid; Hans Maes, districtsraadslid

Secretaris

Linda Snoeys, districtssecretaris

Voorzitter

Olivier Elias, voorzitter districtsraad
2019_IP_00120 - Interpellatie van raadslid Jos D'Haese: Gedenkteken Borgerhoutse kolonialen 2019_IP_00120 - Interpellatie van raadslid Jos D'Haese: Gedenkteken Borgerhoutse kolonialen

Motivering

Indiener(s)

Jos D'Haese

Gericht aan

Stephanie Van Houtven

Tijdstip van indienen

di 23/04/2019 - 21:26

Toelichting

 

Er groeit een consensus in België dat ons land haar verantwoordelijkheid moet opnemen voor de kolonisatie van Congo. Politici van alle democratische partijen spraken zich uit voor het overmaken van officiële excuses aan het Congolese volk.

 

De ergste misdaden in Congo vonden plaats tijdens de periode van Congo Vrijstaat, tussen 1885 en 1908, toen het enorme land was uitgeroepen tot persoonlijk en exclusief eigendom van de toenmalige Belgische koning Leopold II.

 

Op de Oostelijke gevel van het districtshuis van Borgerhout bevindt zich een gedenkteken met de volgende tekst: ‘aan de Borgerhoutse kolonialen, gestorven in Congo vóór 18 october 1908’, gevolgd door 8 namen. Dit gedenkteken refereert dus naar de periode van Congo Vrijstaat en brengt hulde aan Borgerhoutenaren die de kolonisatie mee uitvoerden. Minstens één van deze personen, Georges Pelgrom, maakte onderdeel uit van de Force Publique, het koloniale leger van Congo Vrijstaat.

 

De aanwezigheid zonder meer van dit gedenkteken voor Borgerhoutenaren die mee verantwoordelijk zijn voor een zwarte bladzijde uit de Congolese en de Belgische geschiedenis en die verder voor geen enkele verdienste gekend zijn is vandaag niet meer aanvaardbaar.

 

Wat denkt de schepen van het voorstel om een breed onderzoek te voeren naar de littekens van de koloniale geschiedenis in Antwerpen, waar ook het gedenkteken aan het Borgerhoutse districtshuis deel van uitmaakt, en om experts pistes te laten formuleren om hier mee om te gaan?

 

Wat denkt de schepen er van om in afwachting van het resultaat van dit onderzoek en de aanbevelingen van experts, tijdelijke duiding aan te brengen bij het gedenkteken over de kolonisatie van Congo en de wandaden die gedurende de kolonisatie plaatsvonden?

Initiatiefrecht

Afgevoerd wegens afwezigheid raadslid.