De raad van bestuur is bevoegd voor het programmeren van nieuwe studierichtingen.
Deze richting geeft degenen die slagen een diploma van het secundair onderwijs (VKS4). Ze bevindt zich als zevende specialisatiejaar logischerwijs in het arbeidsmarktgerichte segment van de matrix o.w.v. de doelgroep en de verticale leerlijn, maar wij zouden haar positioneren in de dubbele finaliteit omdat ze dit laatste jaar de inhaalbeweging probeert te maken om leerlingen bij te werken zodat ze kunnen aansluiten op hoger onderwijs van het type HBO5 én PBA.
Deze programmatie sluit aan bij de keuzes die werden gemaakt in de strategische aanbodnota.
1. Een breed aanbod waarin elke leerling zijn gading vindt.
We willen met alle scholen van het Stedelijk Lyceum samen alle finaliteiten, onderwijsvormen en alle studiedomeinen in een zo ruim mogelijk aanbod van studierichtingen aanbieden. Het naamloos leerjaar behoort nog niet tot ons aanbod en geeft leerlingen in een derde graad bso de kans om zich voor te bereiden op verdergezette studies.
Deze programmatie werd onderhandeld en goedgekeurd binnen de scholengemeenschap op 4/03/2020.
Deze programmatie wordt onderhandeld op het ABC van 10/03/2020. Het protocol van de onderhandelingen wordt als bijlage toegevoegd.
SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/20011).
Op 14 februari 2020 keurde de raad van bestuur de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - een blik op de toekomst' goed. In deze nota wordt de ambitie gefomuleerd om een 7de naamloos jaar in te richten.
We willen voor alle leerlingen zoveel mogelijk een ononderbroken leerloopbaan realiseren via een doorlopende leerlijn. Hiermee willen we schoolbetrokkenheid stimuleren en de doorstroom naar hoger onderwijs versterken. Het inrichten van een naamloos 7de jaar, valt binnen deze visie en wil leerlingen klaarstomen om makkelijker aansluiting te vinden bij het hoger onderwijs. De resultaten van oud-leerlingen worden in kaart gebracht en gebruikt om het studieaanbod te optimaliseren en de aansluiting met het hoger onderwijs te verbeteren.
In uitvoering van de strategische aanbodnota willen we in het Stedelijk Lyceum Olympiade een 7de naamloos leerjaar (bso) programmeren met de focus op het realiseren van een doorstroomoptie voor leerlingen bso, zodat ze aansluiting kunnen maken met het hoger onderwijs (HBO5 en professionele bachelor).
Deze richting wordt momenteel voorbereid binnen het officiële onderwijs (GO!, OVSG, POV) met specifieke leerplancommissies (Nederlands, moderne vreemde talen, wiskunde, maatschappelijke vorming: aardrijkskunde - geschiedenis – economie – transversale eindtermen). Hier was AGSO ook telkens vertegenwoordigd (i.o. van OVSG). Vanaf september 2020 zal er voor deze richting een nieuw leerplan zijn dat uitgaat van het principe van een 7de specialisatiejaar met het oog op verder studeren (aansluiting op PBA).
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
aanvraag AGODI | Stijn Auwers | 27/03/2020 |