De beide schoolteams werden in de verschillende stadia nauw betrokken bij het onderzoek.
Het Stedelijk Onderwijs kiest voor onderwijs op maat van elke leerling en cursist waarbij aandacht voor differentiatie en zorg hand in hand gaat met maximale leerwinst. Het buitengewoon onderwijs is vandaag de belangrijkste aanbieder van onderwijs aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Dat willen we zo houden. Daarnaast willen we onderzoeken op welke manier we inclusieve trajecten sterker maken en kunnen organiseren op maat van zowel de school als de leerling. We doen dit door de professionalisering van schoolteams en ondersteuners en het bundelen van middelen en krachten.
Inclusief onderwijs is onderwijs dat zo georganiseerd is dat het tegemoetkomt aan de behoeften en voorkeuren van alle leerlingen, zonder dat er sprake is van exclusie, segregatie of integratie. Hierbij wordt het onderwijssysteem (curriculum, onderwijsmethodes,…) zo optimaal mogelijk aangepast zodat de leerling zich maximaal kan ontwikkelen met respect voor diversiteit. Leerkrachten en andere ondersteuners zijn daarbij in staat om tegemoet te komen aan de uiteenlopende noden van alle leerlingen, onder meer dankzij flexibele curricula en evaluatievormen.
Op 30 novemer 2018 nam de Raad van Bestuur van het AGSO kennis van de opstart van een haalbaarheidsonderzoek in functie van de opstart van een samenwerkingsproject (in het kader van inclusief onderwijs) tussen een gewone en buitengewone basischool.
In samenwerking met Artesis-Plantijn Hogeschool (dep. Lerarenopleiding) en de Universiteit Antwerpen, partner binnen de Associatie Antwerpen (AUHA), startte AGSO een onderzoek om het draagvlak voor meer inclusief onderwijs na te gaan in basisschool Sportomundo en buitengewone school De Leerexpert Columbiastraat.
Deze haalbaarheidsstudie had als doel de belemmerende en bevorderende factoren van inclusief onderwijs in een concrete onderwijssetting verder te onderzoeken samen met de schoolteams. Vanuit het project werd een beleidsadvies geformuleerd over een haalbare en kwaliteitsvolle manier waarop meer samenwerking en inclusie kan gerealiseerd worden tussen scholen voor gewoon en buitengewoon onderwijs.
Het onderzoek werd afgerond op het einde van schooljaar 2018-2019. Op 20 juni 2019 werden de resultaten afgetoetst bij beide schoolteams.
Binnen dit onderzoek werd bekeken hoe beide scholen meer kunnen samenwerken op het vlak van onderwijsorganisatie en onderwijsleerpraktijk, zodanig dat iedere leerling optimale leerwinst kan realiseren.
Het onderzoek formuleert volgende vervolgtrajecten aan beide directies en schoolteams:
1. Vervolgtrajecten met het oog op meer actiegerichte samenwerking:
2. Vervolgtrajecten om stapsgewijs meer inclusie te realiseren:
Voor een samenwerkingsproject met het oog op een de realisatie van een volledig of gedeeltelijk inclusieve school werd onvoldoende draagvlak vastgesteld bij beide schoolteams.
Omdat het een samenwerking betreft met externe partners (Universiteit Antwerpen en de Hogeschool Artesis-Plantij) wordt dit onderzoek ter kennisneming voorgelegd.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
communicatie resultaten | Roxanne Daem | november/december 2019 |