Dit is intussen de derde samenwerkingsovereenkomst die de stad Antwerpen en VDAB samen afsluiten. Vanuit de evaluaties van de vorige samenwerkingen, een brede arbeidsmarktanalyse en het in kaart brengen van het huidig instrumentarium, kwam de vaststelling dat er geen gebrek is aan maatregelen, trajecten, tenders, partners, instanties, enzovoort, om de Antwerpse werkzoekenden richting werk te begeleiden. Er zijn genoeg instrumenten maar de winst zit in de manier waarop we ze coherent inzetten.
Een coherente aanpak heeft aandacht voor hoe we het outreachende aspect voor de inactieven koppelen aan het traject en hoe we binnen trajecten ervoor zorgen dat we de werkzoekenden niet loslaten maar ‘afleveren’ bij de werkgever. Tevens dient er extra aandacht te gaan naar de groepen die sterk oververtegenwoordigd zijn in de Antwerpse werkzoekende populatie en die moeilijker toegang vinden tot de arbeidsmarkt zoals inactieven, leefloners, jongeren, langdurig werkzoekenden, anderstaligen en mensen met een arbeidsbeperking.
Deze samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB formuleert drie grote kernambities, zeven gemeenschappelijke doelstellingen en vier stadsprojecten.
Centraal in de samenwerkingsovereenkomst staan drie kernambities:
Op basis van een grondige analyse en de richting die beide organisaties beleidsmatig uit willen gaan, formuleren de stad Antwerpen en VDAB Antwerpen zeven strategische doelstellingen om deze kernambities te realiseren. Voor elk van deze doelstellingen formuleren we een scherp en doelgericht actieplan, vertrekkende vanuit de analyse en monitoring met smart indicatoren. De gezamenlijke doelstellingen zijn:
Het bestuursakkoord 2019 - 2024 'De Grote Verbinding' wil Antwerpenaren maximaal aan het werk krijgen. We zetten in op maatregelen waardoor Antwerpse bedrijven in de stad Antwerpen de juiste werknemers kunnen vinden en pakken de jeugdwerkloosheid aan. Ook op de werven van De grote Verbinding zorgen we maximaal voor kansen voor Antwerpse werkzoekenden. Talent is essentieel voor onze Antwerpse bedrijven om zo motor van de Vlaamse economie te blijven. Daarnaast is werk de beste manier om uit een armoedespiraal te geraken.
De stad Antwerpen kent een oververtegenwoordiging van inactieven, leefloners en werkzoekenden ten opzichte van Vlaanderen. Er is nood aan coherent en doelgericht trajecten, met, waar nodig, aandacht voor het vinden en arbeidsrijp maken van deze groepen. Dit kan geen enkele instantie alleen. Het is belangrijk dat we deze ambitie aanpakken in een co-regie, waarbij de stad Antwerpen en VDAB samen regisseur zijn van het traject van de werkzoekenden en zorgen voor een logische samenhang en goede uitkomst. Binnen deze samenwerkingsovereenkomst formuleren we onze gezamenlijke doelstellingen en leggen we onze ambities vast.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met VDAB Antwerpen goed.