Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De opzet van de ‘Join.Boost.Sustain.Declaration’ is in overeenstemming met wat de Stad Antwerpen als leidraad heeft genomen in de uitwerking van het Horizon 2020 Synchronicity project dat samen met Digipolis, en andere partners werd vormgegeven. Dit project werd door de Europese Commissie zeer goed onthaald omdat de partners binnen dit project onder andere al afspraken maakten rond standaardisatie en gestructureerde samenwerking. Door de ondertekening van deze verklaring bevestigt de stad Antwerpen op de ingeslagen weg verder te willen gaan en open te staan voor verdere samenwerking met andere steden. Zowel vanuit de bedrijfseenheid Personeel&Organisatie, afdeling Digitalisering, Innovatie, Data en Fondsen als vanuit Digipolis wordt ingeschat dat uit de ondertekening van deze verklaring nieuwe projectopportuniteiten zullen ontstaan.
Op 13 maart 2015, jaarnummer 1993 keurde het college de deelname aan het ‘Open & Agile Smart Cities’ initiatief goed. Dit samenwerkingsinitiatief brengt steden samen om te werken rond standaardisering in de ontwikkeling van open data systemen.
Op 22 april 2016 jaarnummer 3422 bekrachtigde het college de deelname aan het Horizon 2020 projectvoorstel SynchroniCity.
Op 30 januari 2017 jaarnummer 11 keurde de gemeenteraad de consortiumovereenkomst met betrekking tot het Horizon 2020 project Synchronicity goed.
Zowel voor de Europese Raad als voor de Europese Commissie maakt het streven naar een eengemaakte digitale markt al enige jaren deel uit van de respectieve prioritaire doelstellingen van deze organisaties. Ook voor de periode 2019 -2024 heeft de Europese Commissie de doestelling ‘A Europe fit for the digital age’ als één van de zes prioritaire doelstellingen vooropgesteld en streeft de Europese Raad naar een Digitale Eenheidsmarkt en de ontwikkeling van een data en platform economie op Europees niveau.
De Europese Unie werkt al geruime tijd samen met nationale, decentrale en regionale overheden in het kader van de EU Urban agenda. Deze Stedelijke agenda werd officieel bekrachtigd in het Pact van Amsterdam, dat op 30 mei 2016 werd ondertekend door de Europese ministers, bevoegd voor stedelijke aangelegenheden. Dit Pact van Amsterdam was de start voor de EU-stedelijke agenda en bepaalde er de doelstellingen, het methodologisch kader en de prioritaire thema’s van. De Agenda focust op drie pijlers - betere wetgeving, een beter afgestemde subsidiëring en betere kennisdeling -en wil daarbij stedelijke overheden nauw betrekken, geheel in lijn met de EU-principes van proportionaliteit en subsidiariteit. Om het Pact van Amsterdam en de Stedelijke agenda in praktijk om te zetten werd gewerkt met partnerschappen zoals het Urban Agenda Partnerschap ‘Digital Transformation’. De partnerschappen waren echter van tijdelijke aard en eindigden formeel op 31 december 2019. Of en hoe deze partnerschappen worden verdergezet is nog in bespreking op Europees niveau.
In afwachting van de eventuele verderzetting van de hoger vermelde partnerschappen wordt vanuit het partnerschap ‘Digital Transformation’ werk gemaakt van de verdere uitwerking en borging van hun huidige activiteiten waaronder het ‘Innovation Acceleration Platform’ waarvan de gemeente Eindhoven initiatiefnemer is. Omdat steden een belangrijke rol spelen in de uitvoering van het Europees beleid is het belangrijk dat steden op dit beleid kunnen wegen en er een bijdrage aan kunnen leveren. Daarom werd vanuit de actie ‘Innovation Acceleration Platform’ de ‘Join.Boost.Sustain.Declaration’ opgesteld waarmee de ondertekenende steden zich engageren om, vanuit stedelijke invalshoek, mee te werken aan de realisatie van de digitale transformatie en op vrijwillige basis hiervoor:
Deze verklaring wordt gesteund en getrokken door belangrijke organisaties zoals de Europese Commissie, het Europese Comité van de Regio’s, en de netwerken Eurocities, OASC (Open and Agile Smart Cities) en ENoLL (European Network of Living Labs), Deze verklaring vormt ook een brug tussen het Pact van Amsterdam en de Urban Agenda Partnerships enerzijds, en het Leipzig Charter dat naar alle verwachting in de herfst van 2020, onder het Duits EU-voorzitterschap, zal worden gepresenteerd. Dit Charter zal het belang van de stedelijke dimensie in het EU-beleid nog sterker in beeld brengen.
In december 2019 zijn besluitvormers op alle bestuursniveaus - burgemeesters van Europese steden en vertegenwoordigers van gemeenten, regionale overheden, nationale staten en de Europese Commissie - in Oulu, Finland, bijeengekomen om een initiatief te lanceren om duurzame digitale transformatie in steden en gemeenschappen in de EU te stimuleren. Tijdens dit evenement hebben een aantal steden de verklaring ondertekend. Vervolgens is door Eurocities aan alle steden een verzoek gericht om deze verklaring mee te ondertekenen. Dit kan of digitaal via de website https://living-in.eu/ .of tijden het evenement ‘Cities Forum’ dat op 30 en 31 januari 2020 plaatsvindt in Porto, Portugal.
Het financieel engagement waarvan sprake in deze verklaring is enkel een principiele bevestiging dat de stad Antwerpen bereid is om, op vrijwillige basis, een bijdrage te leveren aan Europese projecten met een stedelijke invalshoek. Met andere woorden, dit engagement houdt geen enkele verplichting in en zal pas gehonoreerd worden als en wanneer er door de stad Antwerpen beslist wordt om aan een bepaald project mee te werken. De projectvoorstellen zullen het normale goedkeuringsproces doorlopen en financiële implicaties zullen op dat ogenblik in beeld worden gebracht.
Het college onderschrijft de principes vervat in de ‘Join.Boost.Sustain.Declaration’ en ondertekent ter bevestiging de engagementsverklaring.