Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De doelstellingen van de oproep sluiten nauw aan bij de werking van het Vredescentrum rond herinneringseducatie en vredesopvoeding. Dit project omvat de directe gevolgen van de Tweede Wereldoorlog: na bloedige oorlogen tussen de buurlanden werd aan het einde van WO2 ingezet op een vreedzaam Europa middels Europese integratie. Ook de Koude Oorlog en de opdeling van Europa in Oost en West is een direct gevolg van WO2. Dit project wil de 30-jarige herdenking van het einde van de Koude Oorlog (1990 - 2020) onder de aandacht brengen. De projectactiviteiten in MyStory/(Y)ourStory dragen bij aan het realiseren van de ambitie uit het bestuursakkoord 2019-2024 om geschiedenis zichtbaar te maken in de stad en projectmatig ook mondelinge geschiedenis te gebruiken om levensverhalen van Antwerpenaren een plek te geven en persoonlijke geschiedenissen van mensen en gemeenschappen te ontsluiten.
Projecten binnen dit Europese subsidieprogramma dienen een looptijd van 12 tot 18 maanden te hebben met een budget van maximaal 100.000 euro. Het Europa voor de Burger programma subsidieert op basis van het aantal bereikte deelnemers en de transnationale werking. Er dient geen co-financiering voorzien te worden. Het totale projectbudget wordt geraamd op zo'n 100.000 euro. Hiervan worden de personeelsinzet, reiskosten, externe communicatie, publieksactiviteiten en ontwikkeling van de website gefinancierd. In het subsidiedossier is de opname van de concrete partnerbudgetten niet vereist. De subsidiegever laat de onderlinge verdeling over aan de projectpartners. Stad Antwerpen zal als coördinator het grootste aandeel in het projectbudget ontvangen. De budgetten voor de drie externe partners zullen verder vastgelegd worden bij opstart van het project in een consortiumovereenkomst die ter goedkeuring wordt voorgelegd aan het college.
Een verplichting bij het indienen van een project, is de ondertekening van een Verklaring op Eer. In deze standaardverklaring, die vaak vereist is bij Europese projectaanvragen, bevestigt de aanvrager dat de informatie opgenomen in het projectvoorstel correct is, dat men de capaciteit heeft om het project uit te voeren en zich niet in één van de situaties bevindt die leiden tot uitsluiting (zoals faillissement, veroordelingen voor corruptie en fraude, etc.).
Indien het project wordt goedkeurd, staat de dienst Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving/Vredescentrum in voor de opvolging en uitvoering van het project. De stedelijke Eurodesk zorgt voor de nodige ondersteuning bij de indiening van het subsidiedossier. De resultaten van de selectie worden bekendgemaakt in juli 2020, met een voorziene start in september 2020.
Bij goedkeuring van het dossier zal deelname aan het project opnieuw worden voorgelegd aan het college bij de ondertekening van de projectovereenkomst met de subsidiegever en de consortiumovereenkomst met de andere projectpartners.
Tot en met 4 februari 2020 staat binnen het Europa voor de Burger programma van de Europese Commissie de jaarlijkse oproep 'Europees gedenken' open. Vanuit de werking van het Vredescentrum wil de stad een projectvoorstel indienen met de titel MyStory/(Y)ourstory: a European history of 1989-1990.
Het Europa voor de Burger-programma (2014-2020) is een Europees subsidieprogramma opgezet ter ondersteuning van diverse activiteiten en organisaties die een actief Europees burgerschap bevorderen. Centraal staat het bevorderen van debat, reflectie en samenwerking op het gebied van herdenken, Europese integratie en geschiedenis. Daarnaast wil het programma de participatie in het Europese democratische proces stimuleren.
Eén van de prioriteiten binnen dit programma is 'Europees gedenken'. Binnen deze prioriteit financiert het programma projecten om herinneringen aan welbepaalde historische keerpunten levend te houden om zo de betekenis van vrijheid, democratie en respect voor de mensenrechten naar waarde te schatten. Acties die discussies stimuleren over de oorzaken van totalitaire regimes in Europa en rond andere sleutelmomenten komen in aanmerking. Daarbij staan tolerantie, wederzijds begrip, interculturele dialoog en verzoening centraal. Voor elk jaar van de programmaperiode worden specifieke historische momenten naar voor geschoven. Voor 2020 is dit onder meer 'herdenking aan het jaar 1990 – Duitse eenwording en andere democratische transities'.
De stad Antwerpen wil vanuit de werking van het Vredescentrum een project indienen op deze prioriteit om in 2020-21 het bewustzijn van deze historische transitie te bevorderen. Sinds 1 januari 2020 maakt het Vredescentrum deel uit van de stad en verloopt de werking via AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed. Op 21 oktober 2019 (jaarnummer 619) keurde de gemeenteraad de oprichting van het autonoom gemeentebedrijf AG Culturele Instellingen Antwerpen/Erfgoed goed en stelde de statuten vast.
Binnen het project MyStory/(Y)ourstory wil het Vredescentrum scholieren van het middelbaar onderwijs leren over democratie, totalitarisme, burgerlijke vrijheden, Europese waarden en gedeelde Europese naoorlogse en postcommunistische geschiedenis. Daarnaast zal binnen het project ook een breder publiek geïnformeerd worden over het belang van deze recente historische gebeurtenissen en de impact die ze hadden op het persoonlijke leven van vorige generaties, mede-Europeanen (in Oost-Europa) en over de Antwerpse bevolking (Oost-Europese migranten).
Concrete acties daartoe zijn:
Een expliciete vereiste van het subsidieprogramma is ook dat er transnationaal gewerkt wordt. Binnen het project wordt dit bereikt door het betrekken van de migratiegemeenschap in Antwerpen ensamenwerking binnen het project.met de internationale partners Centrum Historii Zajezdnia (Polen), EUROCLIO - European Association of History Educators (Nederland) en Evens Foundation (hoofdzetel België, met tevens kantoren in Frankrijk en Polen).
De EU financiert 100% van de projectkost en aldus dient er geen co-financiering voorzien te worden. Indien het project goedgekeurd wordt, zullen de uitgaven en inkomsten die hiermee gepaard gaan gebudgetteerd worden op doelstelling 2BRS020202 via de opmaak van een subsidiefiche. De ontvangsten worden geïnd door de stad en via een toelage doorgestort aan het AGB/Culturele Instellingen Erfgoed. De projectkosten worden via het AGB/Culturele Instellingen Erfgoed verrekend.
De deadline voor indiening is 4 februari 2020. De resultaten van de selectie worden bekendgemaakt in juli 2020, met een voorziene start in september 2020.
Het college keurt de indiening van het Europa voor de burger-projectvoorstel MyStory/(Y)ourStory goed en ondertekent hiertoe de Verklaring op Eer.