Terug
Gepubliceerd op 03/02/2020

2020_CBS_00804 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2019144691. Scheldelaan 420. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 31/01/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Karim Bachar, schepen; Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_00804 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2019144691. Scheldelaan 420. District Antwerpen - Goedkeuring 2020_CBS_00804 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2019144691. Scheldelaan 420. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2019144691

Gegevens van de aanvrager:

NV LANXESS met als adres Scheldelaan 420 te 2040 Antwerpen

Ligging van het project:

Scheldelaan 420 te 2040 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 16 sectie F nr. 234R2

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

bouwen van een denitrificatiebekken met technisch lokaal

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-        Op 27 december 1974 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (18/56826/B/) voor een installatie voor afvalwaterbehandeling.

-        Op 24 augustus 1979 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (18/59952/B/) voor de uitbreiding van de biologische afvalwaterreinigingsinstallatie.

-        Op 14 maart 1980 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning voor de afbraak van de installatie voor afvalwaterbehandeling.

-        Op 31 augustus 1995 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1995/5-95/B/0588) voor de uitbreiding van de biologische afvalwaterzuivering.

-        Op 19 juli 2013 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B/20132514) voor het bouwen van beluchtingsbekkens.


Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft:

-        het bouwen van een denitrificatiebekken;

-        het bouwen van een technisch lokaal;

-        het aanleggen van verharding.

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier gelden voornamelijk de bestemmingsvoorschriften Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en – voor de Scheldelaan – Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Aan de overzijde van de Scheldelaan geldt het bestemmingsvoorschrift zone voor permanente ecologische infrastructuur ‘met medegebruik’. Aan de westzijde van de Scheldelaan en op circa 350 meter ten zuidoosten van de aanvraag lopen twee overdrukken met als aanduiding Leidingstraat.

 

Op circa 160 meter ten zuidwesten van de aanvraag is het gewestplan Antwerpen nog van toepassing met als bestemmingen Natuurgebieden, Bijzondere natuurgebieden en Bestaande waterweg.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.

De gewestelijke hemelwaterverordening is niet van toepassing op de aanvraag.

Het hemelwater dat op het dak van het nieuw technisch lokaal valt, kan op natuurlijk wijze naast de overdekte constructie op eigen terrein in de bodem infiltreren.

De nieuwe verharding wordt aangelegd in waterdoorlatende klinkers.
 

Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.

De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Functionele inpasbaarheid

In het westen van een industriële bedrijfssite wordt op een reeds ontwikkeld blokveld een denitrificatiebekken met technisch lokaal gebouwd. Het nieuwe denitrificatiebekken dient ter vervanging van het bestaande bekken. De afbraak van het bestaande bekken maakt geen deel uit van voorliggende aanvraag. Dat getuigt evenwel niet van zuinig ruimtegebruik. Het lijdt geen twijfel dat het mogelijk moet kunnen zijn een nieuw bekken te realiseren en operationeel te krijgen voordat men overgaat tot afbraak van het oude bekken, dat vervangen wordt, doch dit sluit niet uit dat de afbraak van het oude bekken tevens reeds gepland en in dezelfde aanvraag vervat zou kunnen zijn. De vervalregeling voor omgevingsvergunningen uit het Omgevingsvergunningsdecreet (artikel 99§1) voorziet immers voldoende tijd waarbinnen zowel de opbouw en ingebruikname van het nieuwe bekken kan gerealiseerd worden, als de afbraak van het bestaande bekken kan worden uitgevoerd, vooraleer de omgevingsvergunning van rechtswege vervalt. De omgevingsvergunning voor dergelijk geval vervalt indien de vergunde stedenbouwkundige handelingen niet worden gestart binnen de twee jaar na het verlenen van de definitieve omgevingsvergunning, indien de vergunde stedenbouwkundige handelingen meer dan drie opeenvolgende jaren worden onderbroken of indien de exploitatie van de vergunde activiteit of inrichting niet binnen vijf jaar na het verlenen van de omgevingsvergunning aanvangt. Bovendien voorziet het decreet ook in de mogelijkheid een omgevingsvergunning aan te vragen die betrekking heeft op verschillende fasen van een project. Met voorliggende aanvraag voor enkel het bouwen van een nieuw bekken, is er onvoldoende zekerheid dat het bestaande bekken werkelijk afgebroken zal worden.

 

Het nieuwe denitrificatiebekken heeft een oppervlakte van circa 529 m² (17 meter x 31,1 meter) en een totale inhoud van 3.000 m³. De hoogte van het bekken bedraagt 7,8 meter boven het maaiveld. Het bekken is bereikbaar via twee stalen trappen met een passerelle rondom op de wanden.

 

Op circa 6 meter ten oosten van het nieuwe bekken wordt een technisch lokaal voor de installaties van het bekken gebouwd. Dit lokaal heeft een oppervlakte van circa 61 m² (6,1 meter x 10 meter) en een maximale hoogte van 5,6 meter. De vrije hoogte van het lokaal bedraagt 5 meter.

 

Tevens wordt rondom het nieuwe bekken een verharding aangelegd in waterdoorlatende klinkers met een totale oppervlakte van circa 250 m². Rond het technisch lokaal wordt een waterdoorlatend grindpad aangelegd met een oppervlakte van circa 25 m².

 

Mobiliteitsimpact (o.a. toetsing parkeerbehoefte)

De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte en geen significante toename van het aantal verkeersbewegingen.

 

Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid

De werken staan in functie van de bedrijfsactiviteiten en worden uitgevoerd op een grootschalig industrieterrein waardoor de ruimtelijke impact eerder beperkt is. De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.

 

Visueel – vormelijke elementen

Het nieuwe denitrificatiebekken wordt gefundeerd op palen en opgetrokken in gewapend beton.

Het nieuw technisch lokaal wordt gefundeerd op een funderingsplaat op volle grond. Het lokaal wordt opgetrokken uit betonblokken met isolatie en afgewerkt met rood/bruin getinte gevelstenen.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

Gelet op de aard van de aanvraag heeft de vergunningverlenende overheid het advies ingewonnen van brandweer/risicobeheer/preventie.

 

Advies van het college

Ongunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning. De afbraak van het oude bekken moet in dezelfde aanvraag vervat zijn.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

16 december 2019

Start openbaar onderzoek

21 december 2019

Einde openbaar onderzoek

19 januari 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

4 februari 2020

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

21 december 2019

19 januari 2020

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een ongunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

Dienst  Taak
SW/V Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.