Ook t.a.v. 2020 vragen we FEDASIL projectmiddelen om het project vrijwillige terugkeer in samenwerking met hen te kunnen uitvoeren. Het betreft de vraag aan FEDASIL voor 84.991,80 euro (= 1VTE + projetmiddelen). Toekenning van deze middelen door FEDASIL wordt verwacht.
Het project 'Vrijwillige terugkeer stad Antwerpen' past binnen het vrijwillige terugkeerbeleid van de stad, waarin onder andere een eerstelijns-loket vrijwillige terugkeer werd geïnstalleerd in samenwerking met Fedasil en waarin samengewerkt wordt met de stichting Barka ter ondersteuning van de vrijwillige terugkeer van Oost-Europese thuislozen, CAW Adviescentrum migratie ter ondersteuning van derde landers en Marokkanen zonder geldig verblijf en Winternachtopvang Victor 5 voor informatie over terugkeer. Expertise en kennis over het thema worden verzameld en met alle betrokken partners gedeeld. Door de installatie van een Overleg Vrijwillige Terugkeer worden partners betrokken en de aanpak afgestemd. Zo wordt op een eenvormige manier over vrijwillige terugkeer geïnformeerd. Het finale doel is een vlotte doorverwijzing van kandidaat terugkeerders en daardoor een snelle terugkeer. Knelpunten en ervaringen vanuit het project vrijwillige terugkeer worden via Fedasil aan de federale overheid doorgegeven.
Het totale projectbudget bedraagt 84.991,80 euro. Het gaat grotendeels om personeels- en deels om werkingskosten. Het subsidiepercentage bedraagt 100%. Er dient dus geen cofinanciering te worden voorzien.
De inhoudelijke en administratieve opvolging van het dossier wordt door de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid opgenomen. Voor de indiening van het projectdossier moet een ondertekend aanvraagformulier elektronisch en schriftelijk bezorgd worden aan Fedasil.
Het project loopt van 1 januari 2020 tot 31 december 2020.
Artikel 54 en 58 van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers.
Het Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers (Fedasil) kent subsidies toe voor projecten die de vrijwillige terugkeer van niet erkende asielzoekers en andere categorieën van personen zonder permanent verblijfsrecht ondersteunen. Deze subsidie-oproep past binnen de nationale enveloppe van het Europees Asiel- en Migratiefonds dat door Fedasil beheerd wordt. Voor de projectoproep 2015, 2016, 2017 en 2018 werd door de stad Antwerpen eerder een dossier ingediend, het project 'Vrijwillige terugkeer stad Antwerpen', dat vervolgens ook goedgekeurd werd met de collegebesluiten van 21 november 2014 (jaarnummer 11742), 11 september 2015 (jaarnummer 7512), 4 november 2016 (jaarnummer 9666), 9 maart 2018 (jaarnummer 2153) en 18 januari 2019 (jaarnummer 402).
Via de aangevraagde subsidie werd een aanspreekpunt geïnstalleerd binnen de stedelijke administratie, dat informeert en vorming biedt over vrijwillige terugkeer, dat binnen de bedrijfseenheid Maatschappelijke Veiligheid tewerkgesteld werd. Het takenpakket bestaat uit het voeren van de stedelijke regie vrijwillige terugkeer.
Via de projectoproep 2020 zal de stad Antwerpen een verlenging van deze subsidie aanvragen. Toekenning door Fedasil wordt verwacht.
De kosten van de stedelijke projectmedewerker als aanspreekpunt voor het terugkeerbeleid, worden als projectkosten ingediend. Het gaat niet om een nieuwe aanwerving, maar om de verlenging van een lopend contract binnen de bedrijfseenheid Maatschappelijk Veiligheid. In deze fase zijn er nog geen financiële gevolgen verbonden aan de indiening. Indien de subsidieaanvraag wordt goedgekeurd, zullen de ontvangsten en exploitatie-uitgaven, die met dit project gepaard gaan, met behulp van een subsidiefiche in het meerjarenbudget worden ingeschreven.
Het college bekrachtigt de indiening van het projectvoorstel 'Vrijwillige terugkeer stad Antwerpen' voor de subsidieperiode 2020.