Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:
- een openbaar onderzoek te houden;
- advies uit te brengen.
Projectnummer: |
OMV_2019129317 |
Gegevens van de aanvrager: |
de heer Wouter De Ploey met als contactadres Leopoldstraat 26 te 2000 Antwerpen |
Gegevens van de exploitant: |
VZW Het Ziekenhuisnetwerk Antwerpen met als adres Leopoldstraat 26 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Lindendreef 1 te 2020 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 12 sectie M nrs. 321E, 321G, 321H, 321D, 321A2, 334A, afdeling 23 sectie C nrs. 294Y7 en 295Y3 |
Inrichtingsnummer: |
20180205-0084 (ZNA Middelheim) |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten. |
Voorwerp van de aanvraag: |
aanpassing technische ruimten en koelgroep |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 18/07/2019: vergunning (2019430) aanpassen van de bestaande stookplaats, het plaatsen van technische geluidsdempers in de gevel en het plaatsen van twee technische groepen op gebouw Mt;
- 13/06/2019: vergunning (2019518) ZNA - Middelheimziekenhuis - verandering door uitbreiding - een beperkte gevelwijziging, plaatsing en exploitatie van nieuwe luchtgroepen en een koelgroep;
- 26/07/2018: vergunning (20181002) bouwen van 2 liften, 14 parkeerplaatsen en het veranderen van een ziekenhuis (vervangen koelgroep aan F-gebouw);
- 26/04/2018: vergunning (2018558) vervangen aluminium schrijnwerk.
Vergunde/vergund geachte toestand
- ZNA – Middelheimziekenhuis met op het dak (10e verdieping) van elke vleugel 1 technische ruimte (totaal 4 volumes).
Huidige toestand
- idem vergunde toestand.
Gewenste toestand
- ZNA – Middelheimziekenhuis met op het dak (10e verdieping) van elke vleugel 1 grotere technische ruimte (totaal 4 grotere volumes).
- de 4 nieuwe grotere technische ruimtes zijn voorzien van geïsoleerde gevelbekleding, kleur wit.
Inhoud van de aanvraag
- het aanpassen en vergroten van de technische ruimten op het dak van het ziekenhuis en de koelgroep.
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
De inrichting beschikt over een omgevingsvergunning klasse 1 voor de exploitatie van een algemeen ziekenhuis verleend door de deputatie in 2017 (referentie: MLAV1/2017/0012).
Inhoud van de aanvraag
De aanvraag omvat het veranderen van een lopende vergunning van een algemeen ziekenhuis.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Gevraagd voor |
16.3.1° |
koelinstallaties, warmtepompen en airconditioninginstallaties, met een gezamenlijke hoeveelheid van meer dan 2.000 ton CO2–equivalent; |
2.990,31 ton |
16.3.2°b) |
koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW. |
91,24 kW |
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
7 januari 2020 |
24 januari 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Buurtpark Groenenborg, goedgekeurd op 12 februari 2015. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 1: zone voor groen - (gr).
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een parkgebied. De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De technische ruimten op het dak worden uitgebreid. Door de beperkte zichtbaarheid, en de aansluiting op de bestaande architectuur, zijn deze wijzigingen stedenbouwkundig aanvaardbaar.
Visueel-vormelijke elementen
De keuze van de materialen is in overeenstemming met het bestaande en de stedelijke context van het perceel.
Cultuurhistorische aspecten
Gezien het pand is opgenomen op de lijst van het bouwkundig erfgoed, werd advies gevraagd aan de stedelijke dienst monumentenzorg. Het advies is gunstig en luidt als volgt:
‘De vergroting van de technische ruimtes op de daken zal zichtbaar zijn. Ten behoeve van het functioneren van het ziekenhuis is deze ingreep echter noodzakelijk. De impact op de erfgoedwaarde van het gebouw blijft beperkt door het materiaalgebruik dat wordt voorgesteld, bijgevolg is het voorstel aanvaardbaar.’
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De geplande werken veroorzaken geen hinder en brengen de algemene veiligheid niet in het gedrang.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
De voorliggende aanvraag heeft wat betreft de ingedeelde activiteiten uitsluitend betrekking op het vernieuwen en aanpassen van een aantal luchtbehandelingsinstallaties.
In het kader van de vernieuwing van het OK (operatiekwartier 9e verdieping) en de afdeling INZO (intensieve zorgen 8e verdieping) van het ziekenhuis worden de bestaande luchtbehandelings- en koelsystemen vervangen en aangepast aan de huidige noden en vereisten. Omwille van hygiëne, temperatuur, luchtvochtigheid en bedrijfszekerheid moeten de 12 operatiezalen over een eigen luchtgroep beschikken zodat de gewenste eisen selectief kunnen worden ingesteld. Bovendien moeten er minimaal 25 luchtwisselingen per uur gebeuren. Dit alles maakt dat de nieuwe installaties groter uitvallen dan de bestaande.
Om tijdens de transitieperiode het functioneren van het ziekenhuis te garanderen worden een aantal diensten tijdelijk verplaatst, onder meer naar de site van het kinderziekenhuis. Hierdoor zal ook het noodzakelijke koelvermogen van dit ziekenhuis wijzigen, de aanvrager heeft ervoor gekozen ook hier een centralisatie van de luchtbehandelingssystemen door te voeren.
De aanpassingen resulteren in het verwijderen van 9 verouderde apparaten, het aanpassen van 3 bestaande systemen en het plaatsen van 8 nieuwe apparaten. Door de aanpassingen zal het totaal geïnstalleerd vermogen toenemen met circa 90 kW tot 1.857,43 kW. De installaties worden geplaatst op de technische verdieping van het ziekenhuis (lees het dak) naast andere bestaande technische installaties waardoor de volumes ietwat toenemen. De nieuwe toestellen zullen, volgens informatie uit het dossier, gebruik maken van de toegelaten koelmiddelen R134A (Middelheim) en R410A (kinderziekenhuis) waardoor het GWP met ongeveer 50 ton CO2 equivalenten zal toenemen tot een totaal van 2.990,31 ton CO2 equivalenten. Het zou gaan om geluidsarme toestellen uitgerust met trillingdempers (toestellenlijst is niet ingevuld in het dossier zodat dit niet kon worden nagegaan). De keuze voor “klassieke” synthetische koelmiddelen zoals R134A is zeker niet de meest milieuvriendelijke keuze die kon worden gemaakt, met een GWP-waarde van 1430 behoort R134A ondertussen tot de slechtere leerlingen van de klas. Mogelijk was een koelsysteem dat gebruik maakt van een natuurlijk koelmiddel een alternatief geweest, temeer omdat ook het koelmiddel R134A op termijn (2030) niet langer zal worden toegelaten binnen de Europese Unie.
De uitbreiding heeft evenwel geen significante invloed op de milieu-impact van de inrichting, de exploitatie kan gebeuren met respect voor de geldende algemene en sectorale voorwaarden van Vlarem titel II.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Geadviseerde rubrieken
Rubriek |
Omschrijving |
Geadviseerd voor |
16.3.1° |
koelinstallaties, warmtepompen en airconditioninginstallaties, met een gezamenlijke hoeveelheid van meer dan 2.000 ton CO2–equivalent; |
2.990,31 ton |
16.3.2°b) |
koelinstallaties, luchtcompressoren, warmtepompen, airconditioninginstallaties, en andere installaties voor het fysisch behandelen van gassen met een geïnstalleerde totale drijfkracht van meer dan 200 kW. |
91,24 kW |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Ontvangst adviesvraag |
17 december 2019 |
Start openbaar onderzoek |
27 december 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
25 januari 2020 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste adviesdatum |
5 februari 2020 |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
27 december 2019 |
25 januari 2020 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Informatievergadering
Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft |