Terug
Gepubliceerd op 29/01/2020

2020_GR_00064 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2019116072. District Antwerpen. Droogdokkenweg ZN - Goedkeuring

gemeenteraad
di 28/01/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Freya Piryns, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Karen Maes, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Claude Marinower, schepen; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Yasmia Setta, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00064 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2019116072. District Antwerpen. Droogdokkenweg ZN - Goedkeuring 2020_GR_00064 - Omgevingsvergunning hogere overheid. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2019116072. District Antwerpen. Droogdokkenweg ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet stelt dat als de aanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, het college van burgemeester en schepenen, in voorkomend geval op verzoek van de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, de gemeenteraad samen roept om te beslissen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van de gemeenteweg.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

Externe adviezen

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

12 november 2019

29 november 2019

Voorwaardelijk gunstig

lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)

12 november 2019

14 november 2019

Gunstig

Water-link (AWW)

12 november 2019

3 december 2019

Voorwaardelijk gunstig

Interne adviezen 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen

12 november 2019

15 november 2019

Stadsontwikkeling/ beheer en onderhoud

12 november 2019

20 november 2019

stadsontwikkeling/ mobiliteit

12 november 2019

29 november 2019

stadsontwikkeling/ mobiliteit/ oosterweelverbinding

12 november 2019

29 november 2019

stadsontwikkeling/ ontwerp en uitvoering/ ontwerpers

12 november 2019

 28 november 2019

AG Vespa

13 november 2019 

5 december 2019 


Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gedeeltelijk – de directe omgeving van de bestaande Royerssluis en aanhorigheden - gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
Het goed is gedeeltelijk - de omgeving ten oosten van de sluis - gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2009), binnen de afbakeningslijn.
Het goed is gedeeltelijk gelegen in het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Droogdokkeneiland’ van de stad Antwerpen (Besluit van de deputatie van 28 november 2013), meer bepaald in de ‘zone voor gemengde functies: Groen en Centrumfuncties’ en in de deelgebieden ‘Omgeving Royerssluis’, ‘Binnendijks Park’ en ‘Maritieme site’.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van deze ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag. 

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet
De Royerssluis is gelegen in het Zuidoosten van de haven van Antwerpen en vormt door zijn ligging als het ware een poort tussen de stad Antwerpen aan de oostzijde en havengebied aan de westzijde. De Royerssluis vormt een belangrijk knooppunt voor het wegennetwerk (uitwisseling verkeersstromen tussen E19 en het stadscentrum). Daarnaast vervult de Royerssluis als één van de 6 sluizen in de haven van Antwerpen een belangrijke functie voor het goederentransport voor zeevaart en binnenvaart in het waterwegennetwerk. Het doel van het project is om het netwerk van waterwegen en het wegennetwerk te optimaliseren om zo positieve effecten te creëren op deze verkeersnetwerken. Hieruit blijkt dat de wijzigingen (aan de gemeentewegen) ten dienst staan van het algemeen belang. 

Aanleiding van het wijzigen van de gemeentewegen is het vervangen van de Royerssluis. Het wijzigen van de gemeentewegen maakt deel uit van een groter project waarbij nieuwe gewestwegen, gemeentewegen en haveninterne wegen zullen worden aangelegd en gewijzigd. De toegang tot de Antwerpse haven voor het landverkeer wordt gevormd door de Noorderlaan aan de rechterkant van de dokken en de Scheldelaan aan de linkerkant. Alle verkeer van de stad Antwerpen en van de Antwerpse ring naar de Scheldelaan moet over de Royerssluis passeren. De gerenoveerde sluis zal door de twee bruggen, die ruimer gedimensioneerd zijn dan de huidige bruggen op de sluisdeuren, beter zijn rol als scharnierpunt voor de wegverbinding kunnen vervullen. Om plaats te maken voor de nieuwe sluis, die langer en breder is dan de bestaande sluis wordt de wegenis rondom de Royerssluis gedeeltelijk afgebroken en vervangen door nieuwe wegen. 

Alle wegenis die aangelegd wordt binnen de beveiligde sluisomheining valt onder nieuwe haveninterne wegenis. Verder zal in dit project enkel het nieuwe verlengstuk van de (nieuwe) Droogdokkenweg als nieuwe gemeenteweg aangeduid worden, en dit tot aan de sluisomheining. Alle wegen vanaf het noorden van dit project (Oosterweelsteenweg), over beide sluishoofden van de Royerssluis heen, tot aan Siberiabrug, zijn allen gewestwegen. Het kruispunt (en verkeerslichtenregeling) van de nieuwe Droogdokkenweg met de nieuwe Oosterweelsteenweg zal onder beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer vallen. Het sluizencomplex, inclusief bruggen, blijft in eigendom en beheer van Havenbedrijf Antwerpen. 

Er worden twee nieuwe weggedeelten aangelegd die als gemeenteweg zullen fungeren:

  • een gedeelte dat de aansluiting vormt tussen een interne weg die parallel aan en ten zuiden van de sluis ligt en de Siberiastraat:
    • rijbaan 8 meter breed en uitgevoerd in zwart asfalt;
    • voetpaden gedeeltelijk uitgevoerd in kasseien, Basalt-platines of Belgisch porfier, gezaagd en gedeeltelijk in kasseien, Basalt-platines of Belgisch porfier, gezaagd met groene voeg;
    • fietssuggestiestrook met een breedte van 3 meter, uitgevoerd in epoxyhars op beton (okergeel);
  • een gedeelte dat de aansluiting vormt tussen de Droogdokkenweg en de Siberiastraat:
    • rijbaan 9,30 meter breed en uitgevoerd in zwart asfalt;
    • voetpaden gedeeltelijk uitgevoerd in grijze betonstraatstenen en gedeeltelijk in kasseien, Basalt-platines of Belgisch porfier, gezaagd;
    • fietspad aan de westkant met een breedte van 4 meter, uitgevoerd in donkerrood asfalt.

De nieuwe rooilijnen zijn aangeduid op de nieuwe grondplannen. Door het aanleggen van voldoende brede fiets- en voetpaden wordt er voldoende rekening gehouden met de zwakke weggebruiker. 

De aansluiting met de Droogdokkenweg wordt geüpgraded om aan te sluiten op de Nieuwe Droogdokkenweg in de toekomst. Dit sluit niet aan op een bestaand weggedeelte, maar dat wordt in de toekomst verbeterd. De aanvrager anticipeert op toekomstig gewenste situatie. 

Het Droogdokkeneiland wordt momenteel ontsloten via de as Rijnkaai-Oosterweelsteenweg-Siberiastraat. De Droogdokkenweg vormt de ontsluitingsweg van het economisch nog actief deel van de droogdokkensite (AWN). Volgens het Masterplan Eilandje wordt de infrastructuur op het Droogdokkeneiland bepaald door de noord-zuid lijn die de kaaien met de singel moet gaan verbinden. Deze lijn wordt ter hoogte van de Royerssluis met de Siberiastraat verknoopt. Rond de Royerssluis ontstaat een belangrijke entree tot de haven vanuit het Eilandje. 

De Oosterweelsteenweg doorheen het plangebied verdwijnt (het tracé komt binnen het Droogdokkenpark te liggen). De Droogdokkenweg wordt dus de enige noord-zuid-ontsluiting van het Droogdokkeneiland voor gemotoriseerd verkeer. 

Het ontwerp van de gemeentewegen past binnen de doelstellingen van het Masterplan Scheldekaaien, het Masterplan Eilandje en het RUP Droogdokkenpark. De nieuwe wegenis geeft uitvoering aan de in het ontwerp voor het Droogdokkenpark geplande Droogdokkenweg. Het definitief ontwerp van het Droogdokkenpark, inclusief de Droogdokkenweg, werd door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd op 29 januari 2016. 

De stad is niet bereid in te staan voor het onderhoud van de wachtershuisjes A15 en A17 en deze kunnen dan ook niet als straatmeubilair of ander object op het openbaar domein van/naast gemeentewegen worden ingeplant. Het is aangewezen dat de bouwheer hiervoor in overleg treedt met stad Antwerpen, AG VESPA en het Havenbedrijf Antwerpen. 

De signalisatie en fietspadmarkeringen moeten verder worden afgestemd met stad Antwerpen. 

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

28 oktober 2019

Start openbaar onderzoek

3 november 2019

Einde openbaar onderzoek

2 december 2019

Gemeenteraad voor wegenwerken

27 januari 2020

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek. 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

3 november 2019

2 december 2019

1

0

0

0

Er werd 1 bezwaarschrift ingediend, maar dat handelt niet over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. Het bezwaarschrift wordt hier dan ook niet behandeld.

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet. De gewestelijke omgevingsvergunningscommissie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

  • een openbaar onderzoek te houden;
  • advies uit te brengen;
  • het dossier aan de gemeenteraad voor te leggen voor beslissing over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg. 

Projectnummer:

OMV_2019116072

Gegevens van de aanvrager:

Departement Mobiliteit en Openbare Werken met als adres Thonetlaan 102 bus 2 te 2050 Antwerpen

Gegevens van de exploitant:

Departement Mobiliteit en Openbare Werken met als adres Thonetlaan 102 bus 2 te 2050 Antwerpen

Ligging van het project:

Voor het grondgebied Antwerpen: Royerssluis en omgeving, 2030 Antwerpen

Voor het grondgebied Beveren: Koestraat zonder nummer, 9120 Beveren

Kadastrale gegevens:

sectie C nrs. 300E, 843C, afdeling 7sectie G nrs. 1329B, 1330D, 1330/2 , 1331Y, 1331Z, 1332/29 L, 1332/30 E, 1332/31 K, 1332/59 , 1332/19 B, 1332/30 F, 1332/58 , 1332/31 H, 1338/27 B, 1338/5 V, 1338/9 , 1338/25 A, 1338/12 A, 1338/14 A, 1338/11 , 1338/5 X, 1338/20 A, 1338/5 S, 1338/5 Y, 1338/22 E, 1338/5 R, 1338/7 C, 1338/13 A, 1338/5 W, 1338/23 A, 1350C, 1352/3 , 1352/22 , 1352/21 , 1352/18 , 1352/20 A, 1352/19 A, 1352/7 K, 1352/7 H, 1455/13 F, 1455/13 E, 1455G, 1455/7 C, 1455/14 , 1467/3 N, 1467/11 C, 1467/11 D, 1476, 1479/3 C, 1479/3 D, 1479Z, 1479Y, 1479/8 , 1479A2, 2416F, 2416E, 2419A, 2419D en 2419B

Inrichtingsnummer:

20180205-0073 (Renovatie Royerssluis Antwerpen)

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen. Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

Voorwerp van de aanvraag:

renovatie van de Royerssluis en omgeving

Relevante voorgeschiedenis

  • Op 28 juli 2015 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (8.00/11002/478861.4) voor een nieuw vijzelgemaal (Royerssluis) en aanleg bijhorende afvoerkokers richting Siberiastraat en Sloepenweg;
  • Op 26 juli 2016 verleende de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar een stedenbouwkundige vergunning (8.00/11002/1413.2) voor het slopen van een aantal gebouwen en aanhorigheden op het terrein van de Hogere Zeevaartschool;
  • Op 14 december 2018 verleende het college van de stad Antwerpen een omgevingsvergunning (OMV_2018083817) voor het slopen van (bij)gebouwen, de uitbreiding en exploitatie van de Hogere Zeevaartschool;
  • Op 8 maart 2019 verleende het college van de stad Antwerpen een omgevingsvergunning (OMV_2018131708) voor het slopen van de Panama- en Suezloods;
  • Op 16 juli 2019 verleende de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw een omgevingsvergunning (OMV_2018130426) voor de bouw en exploitatie van een nieuw vijzelgemaal Royerssluis, afvoerkokers en een nieuw DWA-pompstation met persleiding;
  • Op 10 juli 2019 werd een omgevingsaanvraag (OMV_2019089855) ingediend bij de deputatie van de provincie Antwerpen voor het slopen van gebouwen en aanhorigheden ter hoogte van het bedrijf Boortmalt - Samga. De procedure is nog lopende. Het college bracht hierover op 29 november 2019 een voorwaardelijk gunstig advies uit.

Huidige toestand
De Royerssluis werd gebouwd in 1907 en had als (oorspronkelijke) functie een zeevaartsluis te zijn. Geleidelijk aan evolueerde ze naar een binnenvaartsluis. Ten gevolge van de schaalvergroting in de binnenvaart, is de sluis nu ook te klein geworden voor de hedendaagse binnenvaart. De sluis is tevens verouderd en in te slechte toestand om nog operationeel te zijn en te voldoen aan de huidige eisen.
De sluis valt geregeld uit waardoor zowel de scheepvaart als het wegverkeer onnodige hinder ondervindt.
Daar het belang van transport over het water verder toeneemt, dient de Royerssluis vernieuwd en vergroot te worden waardoor de bereikbaarheid van de haven en het Albertkanaal kan worden verbeterd.

Gewenste toestand
Huidige aanvraag betreft de afbraak en bouw van een nieuwe Royerssluis tot een performante binnenvaartsluis van grotere omvang dan de bestaande sluis. Tevens wordt de onmiddellijke omgeving van de Royerssluis, gelegen op de grens van het zeehavengebied met het grootstedelijk gebied Antwerpen ter hoogte van het Droogdokkeneiland, aansluitend bij het Droogdokkenpark dat in ontwikkeling is, hieraan aangepast en heraangelegd.

Inhoud van de aanvraag

  • Afbraak en nieuwbouw van de Royerssluis;
  • Afbraak en/of verplaatsing van bijgebouwen;
  • Aanpassing van gemeente- en gewestwegen;
  • Omgevingsaanleg.

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de 'aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg'.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeentewegen, aan de opname ervan in het openbaar domein en aan de nieuwe rooilijnen zoals voorgesteld op de bijgevoegde plannen en dit onder volgende voorwaarden:

  • de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie zijn strikt na te leven;
  • de voorwaarden uit het advies van Waterlink zijn strikt na te leven;
  • de bouwheer staat in voor het beheer en exploitatie van de 2 gele bakstenen wachtershuisjes, in geen geval staat stad Antwerpen in voor het beheer ervan, de eigendom blijft bij de bouwheer;
  • de signalisatie en fietspadmarkeringen moeten verder worden afgestemd met stad Antwerpen.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • advies_brandweer_20193416.pdf
  • advies_Waterlink_20193416.pdf
  • advies_Waterlink_bijlage_20193416.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_L_2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_P_B_2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_P_N_2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRD_B_2_DP1.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRD_B_2_DP2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRD_N_2_DP1.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRD_N_2_DP2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRL_B_2_LP1.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRL_B_2_LP2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRL_N_2_LP1.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_PRL_N_2_LP2.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_C_N_2_Hydranten.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_C_N_2_Verkeersborden.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_C_N_2_Verlichtingspalen.pdf
  • BA_Nieuwe gemeentewegen_C_N_2_VMS borden.pdf