Terug
Gepubliceerd op 29/01/2020

2020_GR_00069 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Collectiebeleid Kunst in de Stad - Schenking - Standbeeld Gandhi - Opname in de collectie Kunst in de Stad - Goedkeuring

gemeenteraad
di 28/01/2020 - 19:30 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Freya Piryns, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Verontschuldigd

Claude Marinower, schepen; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Yasmia Setta, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00069 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Collectiebeleid Kunst in de Stad - Schenking - Standbeeld Gandhi - Opname in de collectie Kunst in de Stad - Goedkeuring 2020_GR_00069 - Cultuur. Musea en Erfgoed Antwerpen - Collectiebeleid Kunst in de Stad - Schenking - Standbeeld Gandhi - Opname in de collectie Kunst in de Stad - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 41 12° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat de gemeenteraad bevoegd is het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten.

Argumentatie

De stad erkent en waardeert de genereuze gift van het standbeeld van Mahatma Gandhi door de ambassade van India, die spreekt van een “gift van het Indische volk aan de Antwerpse bevolking.”

De omgeving van de rechtbank van eerste aanleg aan de Bolivarplaats heeft een mooie symbolische relatie tot het inspirerende levensverhaal van mensenrechtenactivist Gandhi, die tevens rechtsgeleerde was. De Bolivarplaats is ook een scharnierpunt binnen de stad, voor zowel openbaar vervoer, fietsers, voetgangers en personenwagens. Deze locatie maakt dat het standbeeld gezien kan worden door een grote en diverse groep Antwerpenaren en bezoekers. 

Als exacte locatie wordt gekozen voor de brede stenen trappenpartij (derde platform vanop straatniveau geteld), links van de centrale trap die naar het gebouw van de rechtbank van eerste aanleg, Antwerpen leidt. Dit stenen platform vormt zo een architecturale sokkel, zoals dit ook het geval is voor het reeds geplaatste beeld van Roel D'Haese (Jan de Lichte) aan de uiterst rechter zijde van deze stenen trappenpartij. 

De Indische ambassade heeft ingestemd met deze locatie. Ook de Regie der gebouwen, Cofinimmo (eigenaar van het gebouw van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen), alsook de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg Antwerpen zijn akkoord met de plaatsing van dit beeld op de voorgestelde locatie. 

De regering van India stelt het beeld kosteloos ter beschikking;  de stad staat in voor de sokkel, signalisatie en de plaatsing.

Het standbeeld wordt opgenomen in de collectie Kunst in de Stad.  

Het bronzen beeld is 193 cm hoog en staat op een voetstuk van 122 x 61 cm, en weegt 585 kg. Het is gemaakt in India, door beeldhouwer Gautam Pal.

Aanleiding en context

In november 2017 bood de ereconsul namens de ambassade van India een nieuw bronzen standbeeld aan van Mahatma Gandhi, als schenking aan de stad Antwerpen.

De commissie Kunst in de Stad gaf op 2 april 2019 positief advies over deze schenking en stelt voor het beeld te plaatsen op de Bolivarplaats, 2000 Antwerpen. 

Een borstbeeld van Mahatma Gandhi sierde eerder al de publieke ruimte van Antwerpen, met name op de hoek van het Albertpark (Mechelsesteenweg – Belgiëlei) van 2006 tot 2010. In juli 2010 werd het beeld echter gestolen en is sindsdien verdwenen.

Adviezen

Commissie Kunst in de Stad Gunstig advies

Motivatie om het standbeeld van Gandhi op de Bolivarplaats te plaatsen.

Inhoudelijk:

Het gaat om een beeld met een grote maatschappelijke en informatieve waarde. Als dusdanig heeft het beeld baat bij een locatie die deze waarden ondersteunt en versterkt (zodat het ook binnen deze registers gewaardeerd en geëvalueerd wordt door burgers en bezoekers). Dit lijkt zeker het geval te zijn voor de omgeving van het Justitiepaleis aan de Bolivarplaats. Biografisch is het feit dat Gandhi zelf opgeleid was als advocaat ook relevant.

Als voorvechter van mensenrechten en pleitbezorger van geweldloos verzet is Gandhi een wereldwijd erkend icoon van democratie en vrijheid (net als Bolivar zelf). Ook dit sluit aan bij de locatie: het rechtssysteem is niet alleen afstraffend (zoals het beeld van Jan de Lichte door Roel Dhaese symboliseert) maar ook beschermend. Hoewel het beeld van de hand van Dhaese en het standbeeld van Gandhi stylistisch erg verschillen, zijn de symbolische betekenissen van beide beelden complementair.

Praktisch:

De schenking van het beeld van Gandhi door de Indische Ambassade is een diplomatisch dossier. De plaats van dit beeld in de stad dient de goedkeuring mee te krijgen van de Ambassade van Indië en haar vertegenwoordigers. Hun wensen hiervoor zijn zichtbaarheid en “standing” van de locatie. De Bolivarplaats biedt deze kwaliteiten, ook volgens de Ambassadeur, die tevens bovenstaande inhoudelijke motivatie deelt.

Daarbij is de Bolivarplaats een open plein waar de plaatsing van dit beeld geen conflict veroorzaakt met bestaande beelden en de aanwezige infrastructuur van het publiek domein. Tussen de voorgestelde locatie van het Gandhi standbeeld en het reeds aanwezige Jan de Lichte beeld is meer dan 20 meter afstand, waardoor er geen sprake is van een visuele "beeldenclash".

Beleidsdoelstellingen

5 - Bruisende stad
1SBR03 - Bewoners en bezoekers beleven cultureel erfgoed in Antwerpen als een gedeelde grondstof en waarderen het verleden als een bron van kennis, inspiratie en genot
1SBR0301 - Cultureel erfgoed is interessant voor een groot publiek én bepaalt de beeldvorming over heden en verleden van de stad
1SBR030101 - Cultureel erfgoed bepaalt mee de uitstraling van historisch en hedendaags Antwerpen

Besluit

De gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad aanvaardt volgende schenking ter opname in de collectie Kunst in de Stad:

  • Bronzen standbeeld van Mahatma Gandhi door beeldhouwer Gautam Pal.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.