Er werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst voor vijf jaar (2020-2024) met ATV opgesteld over de productie, uitzending en overdracht van rechten van stadsreportages om drie redenen:
Deze nieuwe overeenkomst voorziet in 66 stadsreportages die als volgt worden uitgezonden op ATV. Het gaat in totaal om 104 uitzendingen:
- Elke week wordt op maandag één nieuwe audiovisuele reportage aansluitend op het middag- en avondnieuws in lus uitgezonden. Op vrijdag wordt een reeds bestaande reportage herhaald aansluitend op het middag- en avondnieuws in lus. Meestal is dit de reportage van maandag of een oudere reportage. Dit betreft tweeënvijftig nieuwe reportages.
- Tijdens 14 weken in de periode mei/juni en september/oktober wordt op maandag, zoals hierboven vermeld, één (1) nieuwe audiovisuele reportage aansluitend op het middag- en avondnieuws in lus uitgezonden.Maar anders dan hierboven vermeld wordt op vrijdag één nieuwe audiovisuele reportage aansluitend op het middag- en avondnieuws in lus uitgezonden. De exacte uitzenddata worden in overleg tussen ATV en de Stad Antwerpen bepaald. Dit betreft veertien extra nieuwe reportages.
ATV voorziet daarnaast per stadsreportage één afgeleide voorzien van audiodescriptie en Nederlandstalige ondertiteling volgens de Europese WCAG-richtlijnen verplicht vanaf 23 september 2020 zoals beschreven op het huisstijlportaal van de stad Antwerpen. Deze afgeleide is bestemd voor publicatie op de digitale en sociale mediakanalen van ATV en de stad Antwerpen.
De stad Antwerpen bepaalt de inhoud van de stadsreportages. ATV staat in voor de productie, eindredactie en uitzending. Beide partijen borgen samen de kwaliteit. De stadsreportages focussen op wat reilt en zeilt in de stad enerzijds en dienstverlenende informatie anderzijds. Qua tonaliteit willen de stadreportages enthousiasmeren en sensibiliseren. Een reporter in beeld neemt de kijker op sleeptouw om een stedelijk onderwerp uit of toe te lichten. Beleidspunten waarover nog geen beslissing is genomen, komen niet in aanmerking voor een stadsreportage. Tevens worden geen beelden opgenomen of namen vermeld van mandatarissen, tenzij bij aantreden van een nieuw college of een nieuw lid van het college.
De verhouding tussen De Buren nv en de stad Antwerpen wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst omdat artikel 28 §1 2° van de wet van 17 juni 2016 inzake de overheidsopdrachten bepaalt dat opdrachten betreffende zendtijd of betreffende de levering van programma's die worden gegund aan aanbieders van audiovisuele mediadiensten of radio-omroepdiensten niet onder toepassing van de wet vallen.
De stad Antwerpen werkt sinds 1995 samen met de regionale zender ATV (geëxploiteerd door De Buren nv). Deze samenwerking werd in 1997 voor het eerst geformaliseerd middels een overeenkomst. De samenwerking concretiseerde zich aanvankelijk in een uitzending van een wekelijks programma, eerst 'De Antwerpenaar', nadien 'De nieuwe Antwerpenaar' naar analogie met het toenmalige stadsmagazine en de website dna.be.
Naar aanleiding van de opstart van A-blad en de ontwikkeling van het nieuwe digitale platform A-stad, keurde de gemeenteraad op 16 december 2013 (jaarnummer 759) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met ATV goed voor een periode van drie jaar (van 2014 tot en met 2016). De gemeenteraad keurde op 19 december 2016 (jaarnummer 759) de verlenging met één jaar (2017) van voormelde samenwerkingsovereenkomst goed.
Op 25 september 2017 (jaarnummer 537) keurde de gemeenteraad een nieuwe samenwerkingsovereenkomst goed voor 3 jaar (2018-2020)met ATV rond de productie, uitzending en overdracht van rechten van stadsreportages.
De stad Antwerpen zet een waaier aan communicatiekanalen in.
Het budget van 300.000,00 euro voor ATV is voorzien op de volgende budgettaire dimensies: 2SBS060105A00000 / 5317600000 / 6141
De gemeenteraad bekrachtigt de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst tussen De Buren nv/ATV en de stad Antwerpen.