Terug
Gepubliceerd op 27/01/2020

2020_CBS_00524 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2019020096. Posthofbrug ZN. District Berchem - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 24/01/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Ludo Van Campenhout, schepen; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_00524 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2019020096. Posthofbrug ZN. District Berchem - Goedkeuring 2020_CBS_00524 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Voorwaardelijk gunstig advies - OMV_2019020096. Posthofbrug ZN. District Berchem - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.      de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.      de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om:

- een openbaar onderzoek te houden;

- advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2019020096

Gegevens van de aanvrager:

de heer Bram Cornelis met als adres Fonsnylaan 39 te 1060 Sint-Gillis en NV TUC RAIL met als contactadres Fonsnylaan 39 te 1060 Brussel

Ligging van het project:

Posthofbrug zn te 2600 Berchem (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 21sectie A nrs. 160P2 en 160R2

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen.

Voorwerp van de aanvraag:

aanleggen van de omgeving van het seinhuis te Berchem

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          9/7/2015 vergunning (20141623) voor het bouwen van een bemande seinpost met onder andere volgende voorwaarde: ‘De bovengrondse parkeerplaatsen met een capaciteit van 54 wagens worden uitgesloten uit de stedenbouwkundige vergunning. De verhardingen op het perceel dienen beperk te worden tot de noodzakelijke toegangen. Het perceel dient voor het overige ingericht te worden met een kwalitatieve groenaanleg, waarin de afsluitingen geïntegreerd worden. De buitenaanleg rond het gebouw dient het voorwerp uit te maken van een afzonderlijke aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning.

Vergunde/vergund geachte toestand

-          een bemande seinpost

Huidige toestand

-          een bemande seinpost gelegen tussen de Posthofbrug en de fietsostrade;

-          een niet aangelegd terrein rond het seinhuis.

Gewenste toestand

-          het aanleggen van het terrein rond het seinhuis;

-          afgraven van het terrein met +/- 25 centimeter;

-          bouwen van een betonnen keerwand;

-          aanleggen van een betonnen bedrijfsverharding (kws);

-          aanleggen van een waterdoorlatende verharding rondom het gebouw;

-          plaatsen van de nodige toegangen en afsluitingen.

Inhoud van de aanvraag

-          aanleggen van het terrein rond het seinhuis te Berchem.

Argumentatie

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

28 november 2019

23 december 2019

Ongunstig

 







Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

stadsontwikkeling/ mobiliteit

28 november 2019

12 december 2019

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een parkgebied. De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een gebied voor gemeenschapsuitrusting en openbare nutsvoorziening. Onder gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen dient te worden begrepen voorzieningen die gericht zijn op de bevordering van het algemeen belang en die ten dienste van de gemeenschap worden gesteld. De idee van dienstverlening (verzorgende sector) aan de gemeenschap is derhalve rechtstreeks aanwezig. Artikel 4.4.8.van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat in gebieden die op de gewestplannen zijn aangewezen als gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen, handelingen van algemeen belang en de daarmee verbonden activiteiten te allen tijde kunnen worden toegelaten, ongeacht het publiek of privaatrechtelijk statuut van de aanvrager of het al dan niet aanwezig zijn van enig winstoogmerk. Als gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen kunnen eveneens worden beschouwd een school, een voor het publiek toegankelijke toegangsweg tot een vergund gebouwencomplex in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen en neveninrichtingen naast een autosnelweg. Alhoewel in een gebied voor gemeenschapsvoorzieningen en openbare nutsvoorzieningen in principe geen gebouwen met een woonfunctie zijn toegelaten, heeft de Raad van State bovendien niettemin geoordeeld dat service-flats voor bejaarden kunnen worden vergund in dergelijk gebied. Ook een nomadenkamp werd door de Raad van State beschouwd als een gemeenschapsvoorziening en openbare nutsvoorziening. (Artikel 17 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar PLANNING > Plannen > Bestemmingsplan > Gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
 

Sectorale regelgeving

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
 

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Schaal - ruimtegebruik – bouwdichtheid en Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)

Door de komst van het seinhuis is een deel van de site ingenomen, en blijven er nog slechts 100 parkeerplaatsen over. Het verlies van 170 parkeerplaatsen kon volgens de aanvragers in vorige aanvraag worden opgevangen in de parking onder het Burgemeester Edgard Ryckaertsplein.

Uit navraag bleek evenwel dat op dat moment de helft van de parking onder het Ryckaertsplein door de beheerder Q-park voor 18 jaar verhuurd was aan IRET nv, eigenaar/ontwikkelaar van de voormalige postsite. Hierdoor blijven in deze parking nog slechts 220 parkeerplaatsen beschikbaar voor andere gebruikers (inclusief de huidige gebruikers). Dit was onvoldoende om een verlies van 170 parkeerplaatsen te compenseren. Ook op het openbaar domein is er geen ruimte om deze parkeervraag bijkomend op te nemen.

Als voorwaarde werd dan ook gesteld dat de parkeerplaatsen die verdwenen ten gevolge van de bouw van het seinhuis gecompenseerd moesten worden binnen een straal van 300 meter (gemeten vanuit de toegangen van het station).

De parking moest goed ontsloten zijn, rekening houdende met de huidige in aanbouw zijnde ontwikkelingen in de omgeving, en de parkeerplaatsen dienden georganiseerd te zijn volgens de principes van intensief ruimtegebruik (geen parkeerplaatsen in open lucht). De tarieven voor reizigers mochten niet hoger zijn als deze op de huidige B-parking. De plaatsen dienden steeds gegarandeerd te worden tijdens de bouw  alsook na de oplevering van het seinhuis. Deze plaatsen moesten dus beschikbaar zijn vóór de start der werken.

Dit wordt opnieuw opgelegd.

 

Vanuit de situering op een toplocatie vlakbij het station en binnen de strategische ruimte Groene Singel wordt verwacht dat de ruimte die wordt ingenomen intensief (meervoudig) gebruikt wordt, en dat de ruimte die niet wordt ingenomen maximaal vergroend wordt, beide in overeenstemming met de richtlijnen uit het beeldkwaliteitplan Groene Singel.

De inpassing van het seinhuis als een vrijstaand volume, met een omheining en eigen afgesloten parkeerplaatsen op maaiveldniveau gaat in tegen deze logica. Bovendien geeft de aanvraag geen zicht op de ontwikkelingsmogelijkheden van het resterende deel van de site B-

parking. Een samenhangende ruimtelijke visie op dit gehele terrein is voor de stad belangrijk als kader om het huidige voorstel goed te kunnen beoordelen. Dit werd ook gesteld in het eerder gegeven negatief advies van de welstandscommissie, met name dat een totaalvisie over de site ontbreekt.

Als voorwaarde werd in de vergunning van het seinhuis dan ook opgenomen: ‘Er moet zeer zorgvuldig worden omgesprongen met het waardevolle terrein waarop het seinhuis wordt ingeplant. Het parkeren van personeel en/of dienstwagens rond het seinhuis dient daarom maximaal gekoppeld te worden met overige parkeervoorzieningen in de omgeving om de aanleg rond het gebouw meer te vergroenen.’

Het parkeren van het personeel en/of dienstwagens rond het seinhuis is weliswaar minimaal aanwezig én er is meer ‘groen’ aanwezig ten opzichte van vorige aanvraag, maar de uitwerking van de omgevingsaanleg kan bezwaarlijk in overeenstemming met de richtlijnen uit het beeldkwaliteitplan Groene Singel worden genoemd. De uitwerking is niet meer dan louter utilitair.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen

De naastgelegen parking blijft volgens deze plannen in gebruik als reizigersparking van NMBS. De slagbomen voor verkeer komende van de Singel (dus aan de westzijde van de Posthofbrug, op de route via de site Wolvenberg) worden in huidig project verplaatst tot voorbij het nieuwe seingebouw. De toegangsweg via de site Wolvenberg wordt zo toegankelijk voor derden, met mogelijke overlast (foutparkeren) tot gevolg. De aanvrager dient de nodige maatregelen te nemen om dit te vermijden. Indien een gunstige beoordeling wordt dit in voorwaarden opgelegd.

 

Het seinhuis zelf maakt geen onderdeel uit van de aanvraag. Er worden op de plannen geen fietsstalplaatsen weergegeven alsook geen afvalberging welke werden opgelegd in de vergunning van het seinhuis. Dit wordt opnieuw opgelegd. 

 

Advies van het college

Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning, indien een gunstig advies van brandweer wordt bekomen, onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      er moeten voldoende fietsenstalplaatsen voor het personeel voorzien worden;

2.      er dient een afvalberging voorzien te worden conform de bouwcode;

3.      de parkeerplaatsen die verdwijnen ten gevolge van de bouw van het seinhuis moeten gecompenseerd worden binnen een straal van 300 meter (gemeten vanuit de toegangen van het station). De parking moet goed ontsloten zijn, rekening houdende met de huidige in aanbouw zijnde ontwikkelingen in de omgeving, en de parkeerplaatsen dienen georganiseerd te zijn volgens de principes van intensief ruimtegebruik (geen parkeerplaatsen in open lucht). De tarieven voor reizigers mogen niet hoger zijn als deze op de huidige B-parking. De plaatsen dienen steeds gegarandeerd te worden tijdens de bouw alsook na de oplevering van het seinhuis. Deze plaatsen moeten dus beschikbaar zijn vóór de start der werken;

4.      er dienen voldoende maatregelen genomen te worden om het parkeren op de toegangsweg aan de kant van Wolvenberg onmogelijk te maken;

5.      de groenstroken in te richten in overeenstemming met de richtlijnen van het beeldkwaliteitsplan Groene Singel, in samenhang met de omheiningen en poorten;

      Voor de groenstroken dient qua beplanting gewerkt te worden met de types ‘grasland’ en ‘kruidige zoom’ (Toevoeging van houtige gewassen/bomen vormt zeker een meerwaarde.) Voor grasland/kruidlaag geldt volgende soortenmengeling (Het gras dient gezaaid te worden aan 200kg/ha.): 

-        Graszaadmengsel (percentage soorten in menging): 

  • Festuca rubra (90%);
  • Cichorium intybus (10%);

-        Kruidenmengsel (percentage soorten in menging):

  • Fragaria (10%);
  • Lathyrus tuberosus (20%);
  • Leucanthemum vulgare (10%);
  • Tragopogon pratensis (20%);
  • Geranium pyrenaicum (20%);
  • Lathyrus pratensis (10%);
  • Mentha suaveolens (10%).


Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

20 november 2019

Start openbaar onderzoek

6 december 2019

Einde openbaar onderzoek

4 januari 2020

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

9 januari 2020

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

6 december 2019

4 januari 2020

0

0

0

0

 

Informatievergadering

Een informatievergadering was niet vereist en werd niet gehouden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      er moeten voldoende fietsenstalplaatsen voor het personeel voorzien worden;

2.      er dient een afvalberging voorzien te worden conform de bouwcode;

3.      de parkeerplaatsen die verdwijnen ten gevolge van de bouw van het seinhuis moeten gecompenseerd worden binnen een straal van 300 meter (gemeten vanuit de toegangen van het station). De parking moet goed ontsloten zijn, rekening houdende met de huidige in aanbouw zijnde ontwikkelingen in de omgeving, en de parkeerplaatsen dienen georganiseerd te zijn volgens de principes van intensief ruimtegebruik (geen parkeerplaatsen in open lucht). De tarieven voor reizigers mogen niet hoger zijn als deze op de huidige B-parking. De plaatsen dienen steeds gegarandeerd te worden tijdens de bouw alsook na de oplevering van het seinhuis. Deze plaatsen moeten dus beschikbaar zijn vóór de start der werken;

4.      er dienen voldoende maatregelen genomen te worden om het parkeren op de toegangsweg aan de kant van Wolvenberg onmogelijk te maken;

5.      de groenstroken in te richten in overeenstemming met de richtlijnen van het beeldkwaliteitsplan Groene Singel, in samenhang met de omheiningen en poorten;

      Voor de groenstroken dient qua beplanting gewerkt te worden met de types ‘grasland’ en ‘kruidige zoom’ (Toevoeging van houtige gewassen/bomen vormt zeker een meerwaarde.) Voor grasland/kruidlaag geldt volgende soortenmengeling (Het gras dient gezaaid te worden aan 200kg/ha.):

 

-        Graszaadmengsel (percentage soorten in menging): 

  • Festuca rubra (90%);
  • Cichorium intybus (10%); 

-        Kruidenmengsel (percentage soorten in menging): 

  • Fragaria (10%);
  • Lathyrus tuberosus (20%);
  • Leucanthemum vulgare (10%);
  • Tragopogon pratensis (20%);
  • Geranium pyrenaicum (20%);
  • Lathyrus pratensis (10%);
  • Mentha suaveolens (10%).

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/V Het advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft.