Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
De Bedrijfseenheid Sociale Dienstverlening (Welzijn) neemt het initiatief om samen met ATLAS een projectvoorstel in te dienen voor bovenstaande AMIF oproep. Ook CeMIS (Centrum voor Migratie en Interculturele Studies van de Universiteit Antwerpen) treedt toe tot het partnerschap. Gegeven dat het om een Europese oproep gaat, is de betrokkenheid van minstens drie partners uit drie verschillende EU-dlidstaten een vereiste van de call. De andere betrokken partners in het project zijn Interface Wien (Oostenrijk) en Por Ti Mujer (Spanje). Interface Wien staat in voor de Integratie van jongeren en volwassenen met migratieachtergrond in Wenen en is institutioneel verbonden aan de stad Wenen. Por Ti Mujer is een NGO gevestigd in Valencia (Spanje) met een rijke ervaring op het vlak van socio-economische integratie van vrouwen met migratieachtergrond.
De werking van Sociale Dienstverlening en ATLAS worden in het projectvoorstel geïntegreerd. Bedoeling van het project is om zowel een individuele begeleiding als een groepsbegeleiding aan te bieden voor alleenstaande moeders met een migratieachtergrond met kinderen tot 12 jaar. Voor het pilootproject in Antwerpen wordt in de begeleiding van 6 groepen van 12 vrouwen voorzien gedurende drie perioden van zes maanden. Alle deelnemende partners kunnen voortbouwen op een bestaande werking en expertise. Nieuw is de kennisuitwisseling over specifieke expertisevelden van de betrokken partners (zoals de versterking van het zelfvertrouwen, oriëntering in het licht van activering, taalmodules, vrije tijd, begeleiding op vlak van ouderschap), de integratie van methodologiën en het bereiken van een nieuwe, gemengde doelgroep (op vlak van opleidingsniveau, taal, afkomst). Op methodologisch vlak zal bijzondere aandacht besteed worden aan co-creatie met de doelgroep, wijkgericht werken, een impactmeting en de duurzaamheid van het project na afloop waarbij een multiplicatief effect beoogd wordt, zowel op vlak van duur als op vlak van het bereiken van een bredere doelgroep. Op vlak van activering zullen de nodige contacten gelegd worden met de bevoegde diensten binnen ATLAS, SD (Welzijn/jongerenwerking) en OS.
Indien het projectvoorstel geselecteerd wordt, zal het van start gaan in december 2020/januari 2021 met een looptijd van 24 maanden. Sociale Dienstverlening en ATLAS zullen het project gezamenlijk uitvoeren. Vanuit ATLAS wordt 1 VTE gebudgetteerd voor de uitvoering van het project. Ook vanuit Sociale Dienstverlening zou 1 VTE ingezet worden. Bijkomend zal Sociale Dienstverlening /Welzijn optreden als coördinator van het project en daartoe bijkomend 0.5 VTE voor budgetteren. Indien het project wordt goedgekeurd zal SD extra personeelsinzet voorzien gedurende de looptijd van het AMIF-project. De bijkomende personeelsinzet wordt voor 90% gefinancierd door de EU-subsidie. De resterende 10% wordt gefinancierd door bestaande middelen van Sociale Dienstverlening. CeMIS staat in voor de methodologische begeleiding en de evaluatie van het project. Ook Wenen en Valencia zullen optreden als pilootsteden.
De stedelijke Eurodesk zorgt voor de nodige ondersteuning bij de indiening van het subsidiedossier. Na een eventuele goedkeuring van het project zal de goedkeuring voor deelname, de ondertekening van de subsidie- en partnerovereenkomst, samen met een gedetailleerd overzicht van het budget opnieuw worden voorgelegd aan het college.
Het Europees Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF) is een financieel instrument van de Europese Commissie gericht op een efficiënter beheer van migratiestromen en de versterking en ontwikkeling van een gemeenschappelijke aanpak van asiel, migratie en integratie. Tot 30 januari 2020 staat de Europese call AMIF-2019-AG-CALL open. De stad Antwerpen wil in partnerschap met ATLAS Integratie & Inburgering Antwerpen intekenen op thema 3 van deze call: Sociale en economische integratie van vrouwen met migratieachtergrond. De doelstelling van deze oproep is om de sociale integratie van deze vrouwen te versterken en een duurzame integratie op de arbeidsmarkt te faciliteren. AMIF voorziet co-financiering voor opleidingen en workshops die de sociale en economische integratie van migrante vrouwen ondersteunen. Projecten dienen eveneens in te zetten op bewustwording bij de doelgroep zelf en bij beleidsmakers over de drempels die sociale en economische integratie bemoeilijken, te streven naar kennisuitwisseling tussen projectpartners en disseminatie van deze kennis buiten de grenzen van het ingediende project. Het opzet van de activiteiten moet ruimte laten voor inbreng vanuit de doelgroep, zodat ze op een co-creatieve manier tot stand komen.
De doelstellingen van de call sluiten aan bij verschillende doelstellingen uit het bestuursakkoord (doelstelling 214: inclusief integratiebeleid, 328: via wijkgerichte aanpak werken op activering, 349: integratie door werk). Zowel Sociale Dienstverlening (afdeling Welzijn) en ATLAS, Integratie & Inburgering Antwerpen zien een opportuniteit in deze call om bestaande projecten (respectievelijk MIRIAM en Taalbubbels) op te schalen en/of uit te breiden naar de doelgroep van alleenstaande moeders met kinderen tot 12 jaar.
De EU financiert max. 90% van de projectkost. Projectpartners dienen zelf in 10% co-financiering te voorzien. De maximale EU-bijdrage bedraagt tussen de 400.000,00 euro en 1.000.000,00 euro per projectvoorstel. De financiering wordt verdeeld tussen de partners à rato van hun aandeel in het project. Het gaat hoofdzakelijk om personeelskosten, en in mindere mate om andere werkingsmiddelen zoals reiskosten, uit te besteden taken en een overheadkost (7% van de directe kosten). De gebudgetteerde personeelskost voor Sociale Dienstverlening bedraagt 212.649,00 euro. Het aandeel van eigen financiering (10%) bedraagt dus 21.264,90 euro en dit gespreid over 2021 en 2022. Indien het project goedgekeurd wordt, zullen de uitgaven en inkomsten die hiermee gepaard gaan gebudgetteerd worden op doelstelling 2HMS049901A00000/5402510000/62.
De deadline voor indiening is 30 januari 2020. De resultaten van de selectie worden bekendgemaakt in juli 2020, met een voorziene start in december 2020/januari 2021. Indien het project geselecteerd wordt, zullen de exploitatieinkomsten en -uitgaven die gepaard gaan met het project bij budgetwijziging ingeschreven worden op doelstelling 2HMS040201A00000/5402510000/6141 en 7409. Na de goedkeuring van het project zal eveneens een subsidiefiche opgemaakt worden.
Het college keurt de indiening van het AMIF-projectvoorstel ESMEE over de sociale en economische integratie van alleenstaande moeders met migratieachtergrond goed.