Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: |
OMV_2019128683 |
Gegevens van de aanvrager: |
BVBA P.S.I. met als adres Sint-Andriesstraat 44 bus 1 te 2000 Antwerpen en de heer peter segers met als adres Sint-Andriesstraat 44 bus 1 te 2000 Antwerpen |
Ligging van het project: |
Melkmarkt 27-29 te 2000 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: |
afdeling 3sectie C nr. 2360D |
Vergunningsplichten: |
Stedenbouwkundige handelingen. |
Voorwerp van de aanvraag: |
overdekken van de binnenkoer als uitbreiding van de reca |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 16/09/2016: vergunning (20161096) voor het verbouwen van een handelspand;
- 23/08/2018: proces-verbaal (11002_2018_7338_VPV) voor het uitvoeren van werken zonder voorafgaandelijke schriftelijke omgevingsvergunning van het college van burgemeester en schepenen;
- 19/04/2019: gedeeltelijk voorwaardelijke vergunning (2019278) voor het plaatsen van een zonnetent en reclame haaks op de gevel.
Vergunde/vergund geachte toestand
- functie: reca + wonen;
- volume:
- inrichting:
- gevelafwerking:
Huidige toestand
- functie, volume en inrichting: conform laatst vergunde toestand;
- gevelafwerking:
- proces-verbaal: achteraan op de gelijkvloerse binnenkoer werden twee klimaatbeheersingsinstallaties tegen de gevel geplaatst op minder dan 2 meter van de rechter perceelgrens;
- inventaris onroerend erfgoed: Melkmarkt 29 aangeduid als beschermd monument ‘Laatclassicistische stadswoning’ en vastgesteld bouwkundig erfgoed ‘Neoclassicistisch winkelhuis’.
Gewenste toestand
- functie en gevelafwerking: ongewijzigd;
- volume: overdekken van de bestaande binnenkoer;
- inrichting: stockruimte in deze volume uitbreiding.
Inhoud van de aanvraag
- het overdekken van de binnenkoer;
- het inrichten van deze uitbreiding als stockruimte voor de bestaande reca.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
Advies |
brandweer/ risicobeheer/ preventie |
31 oktober 2019 |
12 november 2019 |
Voorwaardelijk gunstig |
Onroerend Erfgoed |
31 oktober 2019 |
13 november 2019 |
Gunstig |
Interne adviezen
Adviesinstantie |
Datum advies gevraagd |
Datum advies ontvangen |
ondernemen en stadsmarketing/ business en innovatie |
31 oktober 2019 |
4 november 2019 |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ archeologie |
15 januari 2020 |
16 januari 2020 |
stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ monumentenzorg |
31 oktober 2019 |
25 november 2019 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: algemene voorschriften, culturele, historische en/of esthetische waarde, overdruk - detailhandel (dh), overdruk - reca (r) en artikel 2: zone voor wonen - (wo2).
(Ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan op volgend punt:
- artikel 2.2.5 Onbebouwde ruimten en tuinen:
de onbebouwde binnenkoer wordt volledig bebouwd en overdekt, waar het behoud van de onbebouwde ruimte vereist is.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen > Toegankelijkheid publieke gebouwen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de verordening toegankelijkheid.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van de bouwcode.
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen.
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > OVERIGE REGELGEVING)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Schaal – ruimtegebruik – bouwdichtheid
De aanvraag heeft betrekking op de uitbreiding van een commerciële ruimte. De achterliggende onbebouwde koer wordt dichtbebouwd en ingericht als stockageruimte bij de bestaande zaak. Het supprimeren van de gelijkvloerse open ruimte is in strijd met de voorschriften van het RUP Binnenstad.
De ruimtelijke kwaliteit van deze bestaande buitenruimte is ondermaats. De verharde binnenkoer is omgeven door hoge scheidsmuren en biedt geen enkele meerwaarde aan de gebruikers van het pand of de omwonenden. De geplande overkapping wordt aangelegd als groendak, wat vanuit ecologisch standpunt een verbetering zou zijn ten opzichte van de bestaande toestand. Ook de belevingswaarde van de bewoners op de verdiepingen van de omliggende panden gaat er op vooruit.
Gezien de afwijking zowel voor het perceel op zich als voor de ruimere omgeving een verbetering zou zijn, wordt een afwijking toegelaten op de voorschriften van het RUP inzake onbebouwde ruimte.
Functionele inpasbaarheid
Het pand is gelegen in het prioritair kernwinkelgebied centrum Antwerpen zoals voorzien in de beleidsnota detailhandel en de strategische horecakern Historisch centrum zoals voorzien in de beleidsnota horeca. Binnen deze kernen, wordt het uitbreiden van commerciële ruimtes gestimuleerd. Vanuit oogpunt ondernemen en stadsmarketing wordt de aanvraag dan ook gunstig geadviseerd.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat elke bouwaanvraag een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, is het de bedoeling om parkeren maximaal op eigen terrein te voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeerparagraaf is niet van toepassing aangezien de inhoud van de aanvraag geen impact heeft op de parkeerbehoefte.
Cultuurhistorische aspecten
Gezien de ligging van de aanvraag in een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde en de opname van in de aanvraag betrokken constructies in de Inventaris van het cultuurbezit in België en gezien de bescherming als monument, moet de impact van de aanvraag op de erfgoedwaarde van de in de aanvraag betrokken constructies en de omgeving beoordeeld worden en staat de wenselijkheid van behoud voorop.
De aangevraagde handelingen krijgen een gunstig advies van de adviserende diensten inzake erfgoed, omdat ze geen afbreuk doen aan de bescherming. De aanvraag betreft de uitbreiding van een commerciële ruimte gelegen Melkmarkt 27/29. Concreet gaat het over de overkapping van de bestaande koer achter het pand Melkmarkt 27. Deze uitbreiding heeft geen impact op de historische en artistieke waarde van het laatclassicistisch winkelpand Melkmarkt 29.
Archeologie
Het projectgebied bevindt zich binnen een archeologisch vastgestelde zone. Het projectgebied heeft een oppervlakte onder de 300 m² (255 m²) en een ingreep onder 100 m² (ca. 40 m²). Volgens het Onroerenderfgoeddecreet van 2 juli 2013, artikel 5.4.1 is hiervoor geen archeologienota verplicht.
De locatie van het projectgebied is archeologisch interessant en bevindt zich in de 12de-eeuwse historische stad. De ingrepen situeren zich enkel ter hoogte van de geplande funderingen en het afgraven van de zone voor funderingen van vloerniveaus. Bij de geplande uitgravingen komen mogelijk restanten van oudere bewoningsfases boven maar gezien de geringe diepte is dit moeilijk te bepalen.
De bouwheer dient deze vondsten en sporen, waarvan hij redelijkerwijs vermoedt dat deze archeologisch waardevol zijn, te melden onder de vondstmeldingsplicht (Onroerenderfgoeddecreet van 2 juli 2013, artikel 5.1.4). De dienst archeologie kan dit potentieel komen inschatten.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
In 2018 werd een PV opgemaakt voor de plaatsing van klimaatbeheersingsinstallaties tegen de achtergevel. Op de plannen van de nieuwe toestand staan deze installaties niet opgetekend, maar er wordt wel een technische ruimte voorzien. Om eventuele geluids- en visuele hinder voor de omwonenden tegen te gaan, wordt als voorwaarde bij de vergunning opgelegd om alle klimaatbeheersingstoestellen en andere technische installaties in het gebouw zelf onder te brengen. Het plat dak moet vrij blijven van installaties.
Mits voldaan aan de gestelde voorwaarden, voldoet de aanvraag aan de actuele eisen inzake veiligheid en gebruikgenot.
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. de bouwheer is verplicht om vondsten en restanten waarvan hij redelijkerwijs vermoedt dat het archeologische waarde heeft, te melden onder de vondstmeldingsplicht (Onroerenderfgoeddecreet van 2 juli 2013, artikel 5.1.4). De dienst archeologie kan dit potentieel komen inschatten;
3. alle klimaatbeheersingstoestellen en andere technische installaties moeten in het gebouw zelf ondergebracht worden. Het plat dak moet vrij blijven van installaties.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap |
Datum |
Indiening aanvraag |
14 oktober 2019 |
Volledig- en ontvankelijk |
31 oktober 2019 |
Start openbaar onderzoek |
13 november 2019 |
Einde openbaar onderzoek |
12 december 2019 |
Gemeenteraad voor wegenwerken |
geen |
Uiterste beslissingsdatum |
13 februari 2020 |
Verslag GOA |
17 januari 2020 |
naam GOA |
Katrine Leemans |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum |
Einddatum |
Schriftelijke bezwaar-schriften |
Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften |
Petitie-lijsten |
Digitale bezwaar-schriften |
13 november 2019 |
12 december 2019 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van 1e ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
2. de bouwheer is verplicht om vondsten en restanten waarvan hij redelijkerwijs vermoedt dat het archeologische waarde heeft, te melden onder de vondstmeldingsplicht (Onroerenderfgoeddecreet van 2 juli 2013, artikel 5.1.4). De dienst archeologie kan dit potentieel komen inschatten;
3. alle klimaatbeheersingstoestellen en andere technische installaties moeten in het gebouw zelf ondergebracht worden. Het plat dak moet vrij blijven van installaties.
Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.