Conform artikel 15 en 107 van het omgevingsvergunningendecreet neemt het college akte van de meldingen op zijn ambtsgebied.
Het college heeft deze meldingen onderzocht, rekening houdend met de ter zake geldende wettelijke bepalingen, in het bijzonder met de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsbesluiten. Het college kan in de meldingsakte voorwaarden opleggen. Het college neemt hierna al dan niet akte van de ontvangen meldingen.
Lijst van de meldingen werd opgenomen in het besluit.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening bepaalt in artikel 4.2.2 en 4.2.4 respectievelijk de stedenbouwkundige handelingen waarin de vergunningsplicht wordt vervangen door een verplichte melding. Het decreet houdende algemeen bepalingen inzake milieubeleid bepaalt in artikel 5.2.1 de ingedeelde inrichtingen en activiteiten waarvoor een meldingsakte vereist is.
Het college neemt akte van volgende melding die bij beveiligde zending werd ontvangen. De toetsing aan de bestaande regelgeving geeft aanleiding tot het opleggen van voorwaarden. De melder wordt hiervan op de hoogte gesteld:
Dossiernummer: OMV_2020001901
Melder: Andreas Duchesne namens De Ideale Woning-ARRONDISSEMENT ANTWERPEN CVBA en Andreas Duchesne namens GILLION BOUW NV
Inrichtingsnummer: 20200108-0009
Omschrijving: het plaatsen van een stroomgroep met mazouttank en een bemaling ter uitvoering van een kruipkelder
Locatie: Pastorijveld 55-65 te 2180 Ekeren (Antwerpen)
Datum ontvangst: 8 januari 2020
Rubrieken: 17.3.2.1.1.1°b) - 53.2.2°a)
Motivatie bijzondere milieuvoorwaarden: De aanvraag betreft een bronbemaling voor de realisatie van een kleine kelderverdieping die omrand wordt door een kruipkelder. Aangezien deze werken in den droge moeten uitgevoerd worden, is een grondwaterverlaging noodzakelijk.
De maximale uitgravingsdiepte bedraagt 2 m-mv en het grondwater dient verlaagt te worden tot maximum 2,5 m-mv. Er wordt een maximaal dagdebiet aangevraagd van 100 m³ en een maximaal jaardebiet van 10.000 m³. Er zal ongeveer 55 dagen bemaald worden (geplande start 16/3/2020).
Gezien de stedelijke omgeving is retourbemaling niet mogelijk. Het bemalingswater wordt bijgevolg in de openbare riolering geloosd.
In het kader van het grondverzet werden er mengmonsters genomen en geanalyseerd. Hieruit blijkt dat er voor bepaalde parameters overschrijdingen aanwezig zijn van de bodemsaneringsnorm. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er in het grondwater ook verontreinigde stoffen aanwezig zijn. Om na te gaan of het grondwater voldoet aan de indelingscriteria opgenomen in bijlage 2.3.1 van Vlarem II dient een grondwateranalyse uitgevoerd te worden. Bij overschrijding van de indelingscriteria voor verontreinigde stoffen dienen er gepaste maatregelen genomen te worden (waterzuivering).