Terug
Gepubliceerd op 15/09/2020

2020_CBS_06876 - Woonregie - Wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'. Derde editie. - aanduiding jurywinnaars - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 11/09/2020 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_06876 - Woonregie - Wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'. Derde editie. - aanduiding jurywinnaars - Goedkeuring 2020_CBS_06876 - Woonregie - Wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'. Derde editie. - aanduiding jurywinnaars - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

De toelage wordt pas definitief toegekend na het sluiten van een overeenkomst tussen de stad en de winnaars. De overeenkomsten en uitgaven dienen nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college. 

Het uitbetalen van de toelage gebeurt pas nadat de overeenkomsten goedgekeurd zijn door en college, en pas als de winnaars voldaan hebben aan de voorwaarden tot uitbetaling vermeld in het reglement onder artikel 9.

De toelage wordt betaald vanuit budgetplaats 5401505000, budgetpositie 664800, functiegebied 2WNS010205A00000, begrotingsprogramma 2SA050629.

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 5 van het Wedstrijdreglement 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' bepaalt dat het college de geselecteerde projecten goedkeurt. 

Aanleiding en context

De stad Antwerpen wenst meer te experimenteren met alternatieve woonvormen en heeft binnen dit kader twee wedstrijden georganiseerd voor vernieuwende, alternatieve woonprojecten. 

Op 28 januari 2020 (jaarnummer 87) keurde de gemeenteraad de derde editie van het wedstrijdreglement 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' goed.

Argumentatie

Er werden acht aanvragen ingediend voor de derde editie van de wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'.

Het wedstrijdreglement bepaalt dat de aanvragen in eerste instantie geselecteerd zullen worden op volledigheid en voldoening aan de uitsluitings-, toelaatbaarheids- en geschiktheidscriteria. Alle projecten voldeden aan de uitsluitings-, toelaatbaarheids- en geschiktheidscriteria en kwamen in aanmerking voor verdere beoordeling.

De aanvragen werden vervolgens opgedeeld in twee groepen:

  • Aanvragen die een project zullen realiseren waarin 50 of meer wooneenheden worden ondergebracht. Deze vallen onder de groep 'grote woonprojecten'. Er kan maximum één project in aanmerking komen voor een ondersteuning. Het gaat hierbij steeds om het hoogst scorende project met een minimum van 50 op 100 punten. Deze project komt in aanmerking voor een toelage van 500.000,00 euro;
  • Aanvragen die een project zullen realiseren waarin vijf tot en met 49 wooneenheden worden ondergebracht. Deze vallen onder de groep 'kleine woonprojecten'. Er kunnen maximum drie projecten in aanmerking komen voor een ondersteuning. Het gaat hierbij steeds om de hoogst scorende projecten met een minimum van 50 op 100 punten. Deze projecten komen in aanmerking voor een toelage van 100.000,00 euro.

Eén van de aanvragen voldeed aan de categorie 'grote woonprojecten', zeven aanvragen aan de categorie 'kleine woonprojecten'. Binnen deze twee groepen werden de aanvragen beoordeeld en gescoord door een jury op basis van de beoordelingscriteria met betrekking tot visie, plan van aanpak en financieel plan. De jury besliste om de volgende punten toe te kennen:

  • voor de categorie 'kleine projecten':
    • Cord’O - Cord’O Cohousing – 85 punten
    • DAS  - Woonhuis voor begeleid wonen- De Ideale Woning – 80 punten
    • De Living – Symbiosis – 75 punten
    • Wijkpoort – Woonhaven – 73 punten
    • Chapel – HEEM – 73 punten
    • Cohousing Eksterlaar – 70 punten
    • Cohousing Due – 60 punten
  • voor de categorie 'grote projecten':
    • The BarnZ – 47 punten

Cord’O, DAS en De Living werden geselecteerd voor de categorie ‘kleine woonprojecten’. Er werd geen project geselecteerd voor de categorie 'grote woonprojecten'.

Omdat deze drie projecten meer dan 50 punten op 100 scoren, komen ze alle drie in aanmerking voor de ondersteuning van de stad. De jury adviseert de drie projecten te betoelagen.

Tussen de aanvragers, van wie het project geselecteerd werd, en de stad kunnen overeenkomsten afgesloten worden waarin meer gedetailleerde afspraken met betrekking tot de uitvoering van het project en de betoelaging worden opgenomen. De overeenkomsten zullen bindend zijn op het moment van ondertekening door beide partijen.

Juridische grond

Wedstrijdreglement 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen' zoals goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 januari 2020 (jaarnummer 87).

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) dat het reglement op de toelagen vastlegt.


Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt goed dat Cord'O Cohousing (Cord'O), Woonhuis voor begeleid wonen - De Ideale Woning (DAS) en De Living - Symbiosis (De Living) worden gekozen als winnaars van de derde editie van de wedstrijd 'Vernieuwende, alternatieve woonvormen'.

Artikel 2

Het college keurt goed dat de projecten Cord'O, DAS en De Living, na het ondertekenen van een overeenkomst met de stad Antwerpen, in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit de stad.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Bijlagen

  • Juryverslag_wedstrijd_JURY_DEF.pdf