Artikel 56, §3, 5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur.
De inschrijver dient zijn bekwaamheid aan te tonen door het opgeven van drie referenties, met een minimale waarde van 5.000,00 EUR per referentie, van gelijkaardige opdrachten, uitgevoerd de laatste drie jaar.
De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige offerte heeft ingediend, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
In toepassing van artikel 35, eerste lid, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht worden gegund bij openbare procedure.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.
In toepassing van de artikelen 2, 6° en 47 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal de stad Antwerpen optreden als aankoopcentrale in die zin dat ze gecentraliseerde aankoopactiviteiten en aanvullende aankoopactiviteiten verricht die bestemd zijn voor andere aanbesteders die in de opdrachtdocumenten zijn aangeduid.
De stad Antwerpen beschikt over eigen paviljoententen van 5m x 5m. Deze paviljoententen dienen vooral opgesteld te worden bij grote evenementen en aangelegenheden. Na een evenement dienen de tenten terug afgebroken te worden en vervolgens machinaal onderhouden. Dit onderhoud gebeurt telkens na een evenement.
Vervolgens dienen de tenten gestockeerd te worden. De stad Antwerpen beschikt niet over de nodige infrastructuur en middelen om dit zelf te doen, daarom wordt ervoor gekozen om dit te laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf.
Naast paviljoententen dienen er ook kadertenten gehuurd en geplaatst te worden als extra ondersteuning bij evenementen. Deze kadertenten zijn in verschillende afmetingen nodig en kunnen niet door de stad Antwerpen worden voorzien. De stad Antwerpen kan onmogelijk alle afmetingen in voorraad nemen en onderhouden. Om de klant toch te kunnen verder helpen moeten we beroep kunnen doen op een bedrijf die deze kadertenten kan plaatsen en afbreken.
Deze overeenkomst zal de huidige raamovereenkomst (besteknummer GAC/2016/3642), die eindigt op 18 november 2020, vervangen.
Bij deze raamovereenkomst treedt de stad op als aankoopcentrale voor de aankoopgroep van de stad Antwerpen. Indien andere entiteiten dan de stad afnemen op deze raamovereenkomst, zal dat gebeuren in eigen naam en voor eigen rekening. De vastleggingen voor die deelopdrachten zullen dan ook op de eigen budgetten gebeuren.
Het college keurt bestek GAC_2020_01227 voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor het stockeren, onderhouden en plaatsen op afroep van paviljoen- en kadertenten goed en keurt eveneens goed dat:
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Raamovereenkomst voor het stockeren, onderhouden en plaatsen op afroep van paviljoen- en kadertenten |
|
budgetplaats: 5372000000 |
met orderbons |